Πορτογαλία - Γκάνα 2-1

Η Πορτογαλία νίκησε 2-1 την Γκάνα, αποτέλεσμα που... απέκλεισε αμφότερες από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Ρονάλντο σκόραρε, αλλά έχασε σπουδαίες ευκαιρίες για μια πιο ευρεία νίκη των Ιβήρων.

Πορτογαλία - Γκάνα 2-1

Το live του αγώνα

Οι αρχικές 11άδες των δύο ομάδων

Πορτογαλία - Γκάνα 2-1

Η εικόνα του αγώνα

Από τη στιγμή που ο άκαμπτος Έντερ ήταν ο μοναδικός διαθέσιμος επιθετικός (εκτός οι τραυματίες Αλμέιδα/Ποστίγκα), ο Μπέντο αποφάσισε να τον πλαισιώσει με τον Ρονάλντο. Ο σταρ της Πορτογαλίας έγινε δεύτερος επιθετικός σ' ένα πειραματικό 4-4-2, το οποίο δεν λειτούργησε άσχημα. Βελόζο και Μοουτίνιο είχαν πιο δημιουργικούς ρόλους, ο νεαρός Καρβάλιο ενίσχυσε την κυκλοφορία και οι Ίβηρες έφτιαξαν ευκαιρίες. Αφού πάντως ο Ρονάλντο δεν βρήκε στόχο ούτε στο 12' (σέντρα σουτ στο δοκάρι) ούτε στο 19' (κεφαλιά εξ επαφής πάνω στον Ντάουντα), τη λύση έδωσε το απίθανο αυτογκόλ του Μπόι στο 31'.

Η Γκάνα, παίζοντας αποκλειστικά από δεξιά (Άφουλ/Άτσου), δεν ήταν το ίδιο επικίνδυνη με τα προηγούμενα παιχνίδια και μόνο στο 20' απείλησε με το πλασέ του Γκιάν (ο Μπέτο έδιωξε με τα πόδια). Παρόλα αυτά πάντως τη δεύτερη φορά που ο Αφρικανός φορ βρέθηκε σε θέση βολής, στο 57', δεν λάθεψε και σκόραρε με το κεφάλι. Το... μισό γκολ βέβαια ανήκει στον Ασαμόα και στη σέντρα ακριβείας με το αριστερό.

Το 1-1 βόλευε τα σχέδια των Γκανέζων, οι οποίοι σε συνδυασμό με το 1-0 της Γερμανίας χρειάζονταν να νικήσουν απλώς για να προκριθούν ως δεύτεροι. Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε στο 61' όταν ο αμαρκάριστος στη μικρή περιοχή Ουάρις δεν βρήκε εστία!

Μολονότι η Πορτογαλία έδειχνε επηρεάσμένη από την εξέλιξη, το ίδιο καταρρακωμένοι ήταν και οι "μαύροι αστέρες" από την Αφρική. Οι κακές στιγμές ήταν περισσότερες από τις καλές στο 20λεπτο που ακολούθησε και μία τέτοια έμελλε να χαρίσει στο συγκρότημα του Μπέτο τη νίκη γοήτρου. Στο 80' ο Νταουντά έδιωξε τραγικά μετά από αναμπουμπούλα, η μπάλα στρώθηκε στον Ρονάλντο και αυτός σκόραρε με κοντινό σουτ. Οι Ίβηρες θα μπορούσαν να πετύχουν κι άλλα γκολ, αλλά ο αστέρας τους σπατάλησε τρεις κλασικές ευκαιρίες, με αποτέλεσμα η πρόκριση να χαθεί οριστικά. Όχι ότι 5-1 ήταν εφικτός στόχος...

MVP

Παρά τις χαμένες ευκαιρίες, ο Ρονάλντο αξίζει ένα καλό λόγο. Ως δεύτερος επιθετικός και όχι ως ακραίος βοήθησε πολύ περισσότερο την Πορτογαλία, έχοντας οκτώ τελειώματα (τα έξι εντός εστίας), ένα δοκάρι και ένα γκολ. Ήταν μέσα στις φάσεις και αν ο Μπέτο είχε αποφασίσει κάτι τέτοιο νωρίτερα, ίσως η τύχη των Ιβήρων να ήταν διαφορετική.

Αδύναμος κρίκος

Ο Μάτζιντ Ουάρις δεν έχασε μόνο την ευκαιρία που θα... έστελνε την Γκάνα στην επόμενη φάση. Απέναντι σ' ένα αργό αμυντικό δίδυμο δεν χρησιμοποίησε την ταχύτητά του και εξουδετερώθηκε εύκολα από Πέπε/Άλβες.

Σχόλιο

Η Πορτογαλία αποχαιρέτησε το Μουντιάλ με νίκη και πήρε μαζί της την Γκάνα. Ελλείψει αξιόπιστων λύσεων το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο Μπέτο δεν χρησιμοποίησε νωρίτερα τον Ρονάλντο σε θέση φορ, μήπως και η ιστορία είχε γραφεί διαφορετικά. Οι "μαύροι αστέρες" πάλεψαν, αλλά στο φινάλε έχασαν το μυαλό τους και τερμάτισαν τέταρτοι στον όμιλο, πληγωμένοι και από τις εσωτερικές έριδες.

Το vine του αγώνα

Ο Μπέτο μόλις έχει αντικατασταθεί και ξεσπάσει σε κλάματα. Αναζητείται ο ακριβής λόγος.

Το γράφημα του αγώνα

Η Γκάνα είχε 26 ανακτήσεις κατοχής της μπάλας (η Πορτογαλία είχε 7). Δεν τις εκμεταλλεύτηκε ως επί το πλείστον.

Πορτογαλία - Γκάνα 2-1

Οι συνθέσεις

Πορτογαλία: Μπέτο (88' Εντουάρντο), Περέιρα (61' Βαρέλα), Πέπε, Άλβες, Αμορίμ, Βελόζο, Καρβάλιο, Μοουτίνιο, Νανί, Ρονάλντο, Έντερ (69' Βιεϊρίνια)

Γκάνα: Ντάουντα, Άφουλ, Μένσα, Μπόι, Ασαμόα, Μπάντου (76' Άκουα), Ράμπιου, Άτσου, Α.Αγιού (81' Ουακάσο), Ουάρις (71' Ζ.Αγιού), Γκιάν

TA ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Το 1-0 της Πορτογαλίας:

Η ισοφάριση της Γκάνας:

Το 2-1 της Πορτογαλίας:

News 24/7

24MEDIA NETWORK