Τα 10 καλύτερα γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ

Εκπληκτικά σόλο, σουτ - βολίδες και απίστευτες ομαδικές προσπάθειες είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους με τους οποίους έχουν σημειωθεί τα κορυφαία γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το Contra.gr σας παρουσιάζει τα 10 καλύτερα.

Τα 10 καλύτερα γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ
Μαραντόνα-Αγγλία-Αργεντινή 2011 AFP

10. Άρτσι Τζέμιλ: Σκωτία vs. Ολλανδία (1978)

To γκολ του θα μπορούσε κανείς να πει πως επισκίασε ακόμη και ολόκληρη την καριέρα του. Στο Μουντιάλ του 1978, η Σκωτία χρειαζόταν τρία γκολ κόντρα στην Ολλανδία για να προχωρήσει στην διοργάνωση. Τρία γκολ δεν πέτυχε, ωστόσο το εκπληκτικό σόλο τέρμα του Άρτσι Τζέμιλ, ο οποίος αφού πέρασε με εντυπωσιακό τρόπο τρεις αντιπάλους του έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, έχει μείνει από τότε στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερα γκολ που έχουν σημειωθεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

9. Άρι Χάαν: Ολλανδία vs. Ιταλία (1978)

Ο Άρι Χάαν σημείωσε συνολικά 6 τέρματα με την φανέλα της Ολλανδίας στις 35 εμφανίσεις του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Ένα από αυτό μάλιστα, στην αναμέτρηση των "Οράνιε" με την Ιταλία δεν χάρισε μόνο τη νίκη στην ομάδα του αλλά της εξασφάλισε και το εισιτήριο για τον τελικό του Μουντιάλ του 1978. Το εντυπωσιακό μακρινό σουτ του από τα 37 μέτρα θεωρείται ένα από τα καλύτερα γκολ στο Μουντιάλ, που έστειλε τους Ιταλούς... σπίτι τους.

8. Ρομπέρτο Μπάτζιο: Ιταλία vs. Τσεχοσλοβακία (1990)

Παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις πιο εντυπωσιακές ατομικές προσπάθειες στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο 23χρονος τότε Μπάτζιο έκανε το ντεμπούτο του στην διοργάνωση στην αναμέτρηση με αντίπαλο την Τσεχοσλοβακία στο Ολίμπικο.

Τα 10 καλύτερα γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ

Στο 77ο λεπτό, δέχθηκε την μπάλα στη σέντρα του γηπέδου και με μια εκπληκτική κούρσα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και εξασφάλισε για την ομάδα του την πρωτιά στον όμιλο.

7. Μάικλ Όουεν: Αγγλία vs. Αργεντινή (1998)

Σε ηλικία μόλις 18 χρονών, ο Μάικλ Όουεν έδωσε τα πρώτα δείγματα της ποδοσφαιρικής κλάσης του. Στην αναμέτρηση της Αγγλίας με την Αργεντινή στο Μουντιάλ του 1998, ο νεαρός τότε Όουεν, στο 16ο λεπτό του αγώνα κι ενώ το σκορ βρισκόταν στο 1-1, πήρε την μπάλα με περίτεχνο τρόπο λίγο κάτω από την γραμμή του κέντρου και αφού πέρασε τους Τσαμότ και Αγιάλα σαν σταματημένους σημείωσε ένα καταπληκτικό γκολ.

6. Πελέ: Βραζιλία vs. Σουηδία (1958)

Στο Μουντιάλ του 1958, ο Πελέ έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφήνοντας άφωνο ολόκληρο τον ποδοασφαιρικό κόσμο με τις εμφανίσεις του. Ο νεοφερμένος Πελέ υπήρξε από τους ήρωες της Βραζιλίας στον τελικό με τη Σουηδία, αφού ισοφάρισε για λογαριασμό της "σελεσάο" δίνοντας της την ευκαιρία να σηκώσει τη βαρύτιμη κούπα με το τελικό 5-2.

5. Ντένις Μπέργκαμπ: Ολλανδία vs. Αργεντινή (1998)

Το έχει χαρακτηρίσει ως το αγαπημένο γκολ στην καριέρα του. Και πως να μην είναι άλλωστε, αφού ήταν αυτό που έδωσε στους "οράνιε" την πρόκριση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με την Αργεντινή. Ο 29χρονος τότε Μπέργκαμπ δέχτηκε την μπάλα από τον Φρανκ Ντε Μπουρ, ντρίμπλαρε εντυπωσιακά τον Αγιάλα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, με το τέρμα του να μένει στην ιστορία.

4. Σαΐντ Αλ Οβαϊράν: Σαουηδική Αραβία vs. Βέλγιο (1994)

Του είχε δοθεί ο χαρακτηρισμός "Μαραντόνα της Σαουδικής Αραβίας". Το γκολ του στην αναμέτρηση της χώρας του με το Βέλγιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 ήταν ένας από τους λόγους για τον χαρακτηρισμό αυτό.

Τα 10 καλύτερα γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ

Ξεκινώντας την κούρσα λίγο έξω από τη δική του περιοχή, ο Αλ Οβαϊράν πέρασε πέντε αντιπάλους πριν περάσει τη μπάλα κάτω από τον τερματοφύλακα Μισέλ Πρεντόμ, σημειώνοντας ένα τέρμα που θύμισε έντονα αυτό του Ντιέγκο Μαραντόνα με την Αγγλία το 1986. Το όνομά του δεν ξανακούστηκε ποτέ από τότε.

3. Εστεμπάν Καμπιάσο: Αργεντινή vs. Σερβία - Μαυροβούνιο (2006)

Μία από τις καλύτερες στιγμές του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι χωρίς αμφιβολία και το γκολ του Εστεμπάν Καμπιάσο στην αναμέτρηση της Αργεντινής με τη Σερβία στο Μουντιάλ του 2006. Αυτό που έκανε το εν λόγω τέρμα τόσο ξεχωριστό δεν ήταν η τελική προσπάθεια αλλά η ομαδική, αφού ο Καμπιάσο τελείωσε τη φάση μετά από μια σειρά 24 πασών (!) και ένα τακουνάκι του Ερνάν Κρέσπο.

2. Κάρλος Αλμπέρτο: Βραζιλία vs. Ιταλία (1970)

Ο Πελέ μοίρασε και ο Κάρλος Αλμπέρτο σκόραρε, αποδεικνύοντας πως ακόμη και οι αμυντικοί μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε μερικές πολύ εντυπωσιακές φάσεις. Ο Αλμπέρτο έδωσε εμφατικό τόνο στην νίκη της Βραζιλιάς κόντρα στην Ιταλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, πετυχαίνοντας ένα εκπληκτικό γκολ με σουτ πάνω στην κίνηση, που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Ιταλό τερματοφύλακα, Ενρίκο Αλμπερτόσι, τέσσερα λεπτά πριν από το φινάλε της αναμέτρησης.

1. Ντιέγκο Μαραντόνα: Αργεντινή vs. Αγγλία (1986)

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια αυτό το γκολ. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην αναμέτρηση της Αργενινής με την Αγγλία στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1986, βρίσκοντας δύο φορές δίχτυα για την ομάδα του. Έχοντας πετύχει το περίφημο γκολ με το "χέρι του Θεού", ο Μαραντόνα, λίγα λεπτά αργότερα σκόραρε ξανά, αυτή τη φορά όχι με το... χέρι αλλά με μια εκπληκτική ατομική προσπάθεια και αφού πέρασε τρεις από τους αντιπάλους του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK