Συμμετοχή Πλατινί στο σκάνδαλο της υποψηφιότητας Κατάρ

Η εφημερίδα "Telegraph" εμπλέκει και τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ, αποκαλύπτοντας συνάντηση του Γάλλου με την "πέτρα του σκανδάλου", Μοχαμέντ μπιν Χαμάμ.

Συμμετοχή Πλατινί στο σκάνδαλο της υποψηφιότητας Κατάρ

Το ραντεβού έλαβε χώρα το 2010, πριν από την ανάληψη της διοργάνωσης από την αραβική χώρα. Ο τότε επικεφαλής της ομοσπονδίας του Κατάρ, της ασιατικής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA κατηγορείται ότι είχε δωροδοκήσει διάφορα στελέχη ομοσπονδιών και συνομοσπονδιών, ώστε να κερδίσει τον διαγωνισμό η πατρίδα του.

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στην αγγλική εφημερίδα, οι δύο άντρες πήραν μαζί πρωινό και συζήτησαν επί του θέματος, με συνέπεια η Γαλλία να γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εμπλέκεται στα σενάρια που θέλουν το Κατάρ να "εξαγόρασε" μέσω δωροδοκιών το Μουντιάλ 2022.

Μετά από εκείνη τη συνάντηση, τον Νοέμβριο του 2010, ο Πλατινί είχε παρευρεθεί σε δείπνο στα Ηλύσια Πεδία μαζί με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον γιο του Εμίρη της χώρας. Ο βετεράνος Γάλλος είχε αρνηθεί ότι του ασκήθηκαν πιέσεις σε αυτό το δείπνο ώστε να ψηφίσει Κατάρ, ωστόσο τα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι υπήρξε ρητή εντολή του Σαρκοζί, ώστε να αναπτυχθεί η εμπορική συνεργασία των δύο χωρών.

Αν και η ψηφοφορία είναι μυστική, ο Πλατινί είχε αποκαλύψει δημοσίως ότι ψήφισε το Κατάρ, όχι, όμως, ως αποτέλεσμα πιέσεων: "Προσκλήθηκα σε ένα δείπνο με τον κ. Σαρκοζί, όπου υπήρχε και ο πρωθυπουργός του Κατάρ. Ποτέ δεν μου ζήτησαν κατά τη διάρκεια του δείπνου να ψηφίσω. Υπήρχε ξεκάθαρο κλίμα σχετικά με την 'υποστήριξη'. Γνώριζαν ότι θα ήμουν ανεξάρτητος".

Τον επόμενο χρόνο, η εταιρία "Qatar Sports Investments" εξαγόρασε την Παρί Σεν Ζερμέν, στην οποία μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει περισσότερα από 500.000.000 ευρώ, ενώ επενδύσεις από το Κατάρ εμφανίστηκαν σε πολλούς τομείς της γαλλικής ζωής, όπως τα μίντια. Ο γιος του Πλατινί, Λοράν, προσελήφθη ως εκτελεστικός διευθυντής της ιδιωτικής αθλητικής εταιρίας του Κατάρ "Burrda".

Συμφωνία και με Ταϊλάνδη

Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Telegraph" αποκαλύπτει και απόπειρα δωροδοκίας των ανθρώπων της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ταϊλάνδης από τον Μπιν Χαμάμ. Συγκεκριμένα, ο Καταριανός παράγοντας συζήτησε με σύμβουλο της ομοσπονδίας μία συμφωνία για φυσικό αέριο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της ΠΟ Ταϊλάνδης, Γοράουι Μακούντι, φέρεται να έχει συμμετοχή στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που υπεγράφη το 2012 και προβλέπει η "Qatargas" να προσφέρει έναντι αντιτίμου 2.000.000 τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρία της Ταϊλάνδης, την PTT.

Τέλος, η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει ότι υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο Μπιν Χαμάμ είχε προσφέρει το leasing εταιρίας αυτοκινήτων σε έναν αξιοματούχο της FIFA από την Ασία.

Σε κλοιό καταγγελιών το Κατάρ

Οι αποκαλύψεις της "Telegraph" ήρθαν λίγες ημέρες μετά από τις αντίστοιχες της εφημερίδας "Sunday Times", στις οποίες ο Μπιν Χαμάμ εμφανιζόταν να προσφέρει εκατομμύρια σε παράγοντες του αφρικανικού ποδοσφαίρου, ώστε να επηρεάσουν 4 ψηφοφόρους στην εκτελεστική επιτροπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.

Η επιτροπή διεκδίκησης του Κατάρ απάντησε με ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι ο Μπιν Χαμάμ δεν είχε ποτέ επίσημη σχέση με τις εργασίες της και ότι η ανάληψη του τουρνουά ήταν μία διαυγής διαδικασία.

Αυτό αναζητά και πρώην στέλεχος του FBI και νομικός, ο Μάικλ Γκαρσία, στον οποίο έχει ανατεθεί από τη FIFA η έρευνα για την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ. Τη Δευτέρα (02/06), ο Γκαρσία συναντήθηκε με αξιωματούχους από το Κατάρ και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει το πόρισμά του στη FIFA περίπου στο τέλος Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη

"Σκέψεις για αφαίρεση της διοργάνωσης από το Κατάρ"

Διαχωρίζει τη θέση του το Κατάρ

Άμεση αντίδραση από Πλατινί

News 24/7

24MEDIA NETWORK