Ρεκόρ θανάτων εργατών από το Νεπάλ στο Κατάρ λόγω Μουντιάλ

Ο πιο θανατηφόρος μήνας αποδείχθηκε ο Ιούλιος για τους μετανάστες του Νεπάλ στο Κατάρ, αφού τα επίσημα στοιχεία εμφανίζουν 32 θανάτους εργατών στις εγκαταστάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Ρεκόρ θανάτων εργατών από το Νεπάλ στο Κατάρ λόγω Μουντιάλ

Η πλειοψηφία των θανάτων προέκυψε από καρδιοαγγειακές νόσους, παρότι τα θύματα βρίσκονται μόλις στην 3η δεκαετία της ζωής τους, όπως τόνισε αξιωματούχος της πρεσβείας του Νεπάλ στο "Doha News".

Όταν ρωτήθηκε τι προκάλεσε καρδιακά προβλήματα σε τόσο νεαρούς ανθρώπους, ο δεύτερος γραμματέας Χαριχάρ Καντ Πουντέλ διευκρίνισε ότι οι συνθήκες εργασίας αποτελούν την αιτία: " Πολλοί εργάτες δεν έχουν γεύματα ή αρκετό νερό, όταν δουλεύουν σε υψηλές θερμοκρασίες όλη μέρα. Ο καιρός εδώ είναι διαφορετικός από εκείνον στη χώρα μας. Οι υπήκοοί μας δεν τον έχουν συνηθίσει".

Ο Πουντέλ επιβεβαίωσε μία αναφορά από τη χώρα του που αποκαλύπτει ότι 13 Νεπαλέζοι εργάτες πέθαναν τον Ιούλιο από διαφορετικές καρδιαγγειακές διαταραχές, ακόμη 11 έχασαν την ζωή τους από οδικά δυστυχήματα και τέλος 8 εργάτες πέθαναν από πτώσεις κατά τη διάρκεια εργασιών.

Παρ' όλα αυτά θεωρεί ότι ορισμένοι από τους θανάτους που επισήμως οφείλονται σε καρδιακά προβλήματα, είχαν διαφορετική πραγματική αιτία.

"Υπάρχουν υποθέσεις που υποψιαζόμαστε ότι υπήρξε κοινή συνεννόηση μεταξύ γιατρών και εταιρίας και ο γιατρός συνέθεσε ψευδές ανακοινωθέν, λέγοντας ότι το θύμα πέθανε από καρδιακή ανακοπή. Είναι ευκολότερο για την εταιρία να λέει ότι πέθανε από αυτό".

Αν και οι εταιρίες δεν επιτρέπεται να αναγκάζουν τους υπαλλήλους να δουλεύουν στο ύπαιθρο μεταξύ 11:00 και 15:00 το μεσημέρι κατά τη διάρκεια των καυτών θερινών μηνών, οι εργάτες στο Κατάρ παραμένουν κάτω από υψηλό κίνδυνο ανακοπής, που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Το Κατάρ βασίζει μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού του σε μετανάστες από το Νεπάλ, που υπόκεινται στο σύστημα kafala, το οποίο είχε αναλύσει στο Contra.gr ο ειδικός ερευνητής της Human Rights Watch, Νίκολας Μακγκίχαν. Πρόσφατη έρευνα για την ζωή των μεταναστών εργατών αποκάλυψε ότι το 39% όλων των χαμηλόμισθων εργατών του Κατάρ προέρχονται από το Νεπάλ.

Την ίδια στιγμή, το Κατάρ και οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου γίνονται ολοένα και λιγότερο δημοφιλείς στους Ινδούς μετανάστες. Ο αριθμός εργατών από τη νότια Ινδία που μετακινείται στη Μέση Ανατολή μειώθηκε περισσότερο από 75% από το 2008, σύμφωνα με το "Arabian Business". Οι αυξημένοι μισθοί και οι βελτιωμένες συνθήκες εργασίας στην Ινδία συγκαταλέγονται μεταξύ των λόγων πίσω από αυτήν τη μεταβολή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK