Λιθουανία - Ελλάδα 0-1

H έμπνευση του Φερνάντο Σάντος να χρησιμοποιήσει εξαρχής τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο απέδωσε, αφού με το πρώτο διεθνές του γκολ ο άσος της Μπολόνια χάρισε στην Εθνική Ελλάδος τη νίκη επί της Λιθουανίας με 1-0 και την κράτησε ζωντανή στη μάχη της απευθείας πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μεταδίδει από το Βίλνιους ο Γιάννης Ντάλλας.

Λιθουανία - Ελλάδα 0-1

Εικόνα αγώνα

Δίχως να πιάσει σπουδαία απόδοση η εθνική κατάφερε να προηγηθεί στην πρώτη ευκαιρία που δημιούργησε στον αγώνα. Ο Χολέμπας σέντραρε από αριστερά και ο Χριστοδουλόπουλος με κεφαλιά σκόραρε μέσα στο Βίλνιους το πρώτο του γκολ με την Ελλάδα.

Ο Σάντος πήρε την απόφαση να δώσει φανέλα βασικού στον Λάζαρο και ο μεσοεπιθετικός της Μπολόνια με την απόδοση που είχε δικαίωσε τον Πορτογάλο. Κινητικός από το δεξί άκρο της επίθεσης, με προσωπικές ενέργειες αλλά και διεισδύσεις κατάφερε να κάνει επικίνδυνη τη συγκεκριμένη πλευρά του παιχνιδιού της εθνικής.

Παρά τη διαφορά δυναμικότητας με τη Λιθουανία, η εθνική ομάδα δεν μπόρεσε να φτάσει σε υψηλά επίπεδα δημιουργικού ποδοσφαίρου. Καραγκούνης και Κατσουράνης έτρεξαν αρκετά στη μεσαία γραμμή, έκλεισαν τους χώρους προς την περιοχή του Καρνέζη αλλά δεν έφτασαν σε κοντινές αποστάσεις με τους Σαμαρά και Γκέκα.

Οι Λιθουανοί έκαναν το πρώτο σουτ στον αγώνα στο 24’, με τον Πάνκα να δοκιμάζει από μακριά, την μπάλα να κοντράρει στο τάκλιν του Σαμαρά και τον Καρνέζη να διώχνει δύσκολα στο αριστερό του "παραθυράκι".

Το 0-1 υλοποιούσε το στόχο της εθνικής που ήταν το γρήγορο προβάδισμα, ωστόσο όσο κυλούσε η ώρα η Λιθουανία κέρδιζε μέτρα στο γήπεδο, αποκτούσε τον έλεγχο στη μεσαία γραμμή και ήταν αυτή που επέβαλε το ρυθμό στον αγώνα. Τα σουτ του Ιβασκεβίτσιους αποτέλεσαν τις καλύτερες ευκαιρίες για τους γηπεδούχους, χωρίς όμως να ανησυχούν ιδιαίτερα τον Καρνέζη.

Η εθνική στο μεγαλύτερο διάστημα του δευτέρου μέρους περίμενε πίσω από τη σέντρα και έψαχνε τις αντεπιθέσεις. Ο Γκέκας με κεφαλιά στο 49 είχε την ευκαιρία να τελειώσει τον αγώνα, αλλά ο Ζούμπας έδιωξε σε κόρνερ.

Τα σχέδια του Φερνάντο Σάντος κατά τη διάρκεια του αγώνα περιορίστηκαν λόγω δύο αναγκαστικών αλλαγών. Ο Χολέμπας έμεινε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο ενώ ο Γκέκας αποχώρησε πάνω στο φορείο και τον αντικατέστησε ο Σαλπιγγίδης.

Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ έπαιξε σε θέση δεξιού χαφ και στο 81 με ωραίο σπριντ και γύρισμα στο σωστό χρόνο, βρήκε τον Σαμαρά ο οποίος από κοντά δεν μπόρεσε να κάνει το 0-2. Στο 89 ο Σαλπιγγίδης είχε και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην καλύτερη φάση για δεύτερο γκολ της εθνικής. Συνεργάστηκε με Τοροσίδη-Σαμαρά μέσα στην περιοχή, αλλά το σουτ που έκανε τράνταξε το δοκάρι των Λιθουανών.

Κλειδί αγώνα

Το γρήγορο γκολ της εθνικής έδωσε τη δυνατότητα στους παίκτες του Σάντος να διαχειριστούν το προβάδισμα.

MVP

Ο Χριστοδουλόπουλος σκόραρε το σημαντικό γκολ στη Λιθουανία και αυτό ήταν που έδωσε τη νίκη στην εθνική ομάδα. Η παρουσία του Λάζαρου ήταν πολύ καλή σε ολόκληρο τον αγώνα με εξαίρεση δύο λάθος μεταβιβάσεις σε επιθέσεις που θα μπορούσαν να είχαν ένα καλό αποτέλεσμα για την εθνική. Σημαντικές ήταν οι βοήθειες που έδωσε ο Χριστοδουλόπουλος και στην άμυνα καθώς είχε πολλές επιστροφές δίνοντας βοήθειες τόσο στον Τοροσίδη όσο και στον Τζαβέλλα.

Αδύναμος κρίκος

Ο Ματουλεβίτσιους. Ο μοναδικός προωθημένος της Λιθουανίας δεν μπόρεσε να μπει στις φάσεις, τον "κατάπιαν" Παπασταθόπουλος και Μανωλάς και δεν του έδωσαν ευκαιρία για να απειλήσει τον Καρνέζη.

Οι συνθέσεις

Λιθουανία: Ζούμπας, Κιζάνσκας, Μικούκις, Ε. Τσεσνάουσκις, Ματουλεβίτσιους (86' Ν. Τσεσνάουσκις), Καλόνας, Μικολιούνας (73' Ζούλπα), Ιβασκεβίτσιους (86' Ελιόσιους), Πάνκα, Μπορόφσκις, Στανκεβίτσιους.

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας (46' Τζαβέλλας), Μανιάτης, Κατσουράνης (85' Τζιόλης), Καραγκούνης, Χριστοδουλόπουλος, Γκέκας (65' Σαλπιγγίδης), Σαμαράς.

Το live του αγώνα

Διαβάστε ακόμα:

Τα σενάρια πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Γυρνά πληγωμένη η Εθνική

Φουλ για Μουντιάλ η Βοσνία

News 24/7

24MEDIA NETWORK