Εμπλοκή Μπλάτερ σε σκάνδαλο 92.000.000 ευρώ

Εκπομπή του BBC θα προβεί σε αποκαλύψεις το βράδυ της Δευτέρας για τον ρόλο του Ζεπ Μπλάτερ στο σκάνδαλο της "ISL".

Εμπλοκή Μπλάτερ σε σκάνδαλο 92.000.000 ευρώ
Χαβελάνζ-Μπλάτερ

Το FBI ερευνά τον ρόλο του Ζεπ Μπλάτερ στο σκάνδαλο της " ISL", σύμφωνα με τηλεοπτική εκπομπή "Panorama" του BBC που θα προβληθεί τη Δευτέρα.

Η εταιρία αθλητικού μάρκετινγκ, η οποία χρεοκόπησε το 2001, προκαλώντας κύματα οικονομικών και διοικητικών αναταραχών στο ποδόσφαιρο, είχε αναλάβει σειρά τηλεοπτικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων μάρκετινγκ σε διοργανώσεις της FIFA τη δεκαετία του '90.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο άλλοτε "κολοσσός" κατέβαλε περίπου 92.000.000 ευρώ σε αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Ζοάο Χάβελανζ, και ο γαμπρός του και πρώην αντιπρόεδρος, Ρικάρντο Τεϊσέιρα.

Ο δημοσιογράφος Άντριου Τζένκινς, πασίγνωστος για την πολυετή έρευνά του σχετικά με τη διαφθορά στη FIFA, αποκαλύπτει ότι είδε έμία επιστολή του FBI, που αμφισβητεί την άρνηση του Μπλάτερ ότι γνώριζε γι' αυτές τις πληρωμές.

Η επιστολή φέρεται να γράφτηκε από τον προκάτοχο του Ελβετού παράγοντα, με τον Χάβελανζ να υποστηρίζει ότι για τις πληρωμές που έλαβε από την "ISL", ο Μπλάτερ "είχε πλήρη γνώση όλων των ενεργειών" και ήταν "πάντοτε ενημερωμένος" γι' αυτές.

Στο γράμμα περιλαμβάνεται το αίτημα του FBI προς τις ελβετικές αρχές για αρωγή στην έρευνά του, μέσω υποβολής του αρχείου πρότερης έρευνας που διενήργησαν για δωροδοκίες της "ISL", στην οποία "μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας διερευνά τις καταθέσεις του Χαβελάνζ, που εμπλέκουν τον Μπλάτερ".

Το 2010, ο Μπλάτερ εκτόπισε τους δύο Βραζιλιάνους που είχαν δωροδοκηθεί από την "ISL", τονίζοντας στην έρευνα της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA ότι δεν γνώριζε για τις δωροδοκίες, με συνέπεια να αθωωθεί.

Ο 79χρονος πρόεδρος της FIFA έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα για 90 ημέρες από την Επιτροπή Δεοντολογίας, λόγω της πληρωμής 1.700.000 ευρώ που φέρεται να κατέβαλε στον Μισέλ Πλατινί το 2011, τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

"Το Κατάρ έδωσε 160.000.000 ευρώ"

Στην ίδια εκπομπή, ο πρώην πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ντέιβιντ Τρίσμαν, αποκάλυψε το ποσό που δαπάνησε το Κατάρ για τον φάκελο υποψηφιότητας για το Μουντιάλ 2022.

Όπως αναφέρει, το ποσό το έμαθε από πηγές κοντά στη βρετανική αντικατασκοπεία: "Μου είπαν δύο πηγές που πάντα ήταν πολύ αξιόπιστες με καλή πληροφόρηση, καλή κατασκοπεία, ότι το ποσό που ξόδεψε το Κατάρ για την υποψηφιότητά του ανέρχεται σε 160.000.000 ευρώ".

Το ποσό αυτό είναι εξαπλάσιο από εκείνο που δαπάνησε η Αγγλία για τη δική της υποψηφιότητα και περίπου 12 φορές μεγαλύτερο από την αμερικανική υποψηφιότητα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης του Κατάρ δεν απάντησε στις κλήσεις για σχολιασμό της εκπομπής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK