Έρευνες για τις πληρωμές της "Nike" στη Βραζιλία

Οι αμερικανικές αρχές βάζουν στο "μικροσκόπιο" τη συμφωνία της "Nike" με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στη FIFA.

Έρευνες για τις πληρωμές της "Nike" στη Βραζιλία
Βραζιλία-Μουντιάλ 1998

Έρευνες για την πολυετή χορηγική συμφωνία της " Nike" με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας (CBF) διενεργούν οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της " Wall Street Journal" της Παρασκευής.

Η διάσημη εταιρία αθλητικών ειδών φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς της FIFA που βρίσκονται στο "μικροσκόπιο" του FBI και της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης και έχει να κάνει με δωροδοκίες και μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για χορηγικές συμφωνίες και παραχωρήσεις δικαιωμάτων μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων στην αμερικανική ήπειρο από μέλη της FIFA.

Στο κατηγορητήριο που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα γίνεται λόγος για μία δοσοληψία που πραγματοποιήθηκε το 1996, όταν "η εταιρία αθλητικών ειδών Α συμφώνησε να καταβάλει 40.000.000 δολάρια με τη μορφή 'εξόδων μάρκετινγκ' που δεν προβλέπονταν στο αρχικό συμβόλαιο με την CBF σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό συνεργάτη της βραζιλιάνικης εταιρίας αθλητικού μάρκετινγκ 'Traffic'".

Αν και στο κατηγορητήριο δεν κατονομάζεται η εταιρία, το δημοσίευμα της εφημερίδας υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον αμερικανικό "κολοσσό" που ούτως ή άλλως άρχισε το επικερδές για όλες τις πλευρές χορηγικό πρόγραμμα με την ομοσπονδία της Βραζιλίας εκείνο το έτος.

Η "Nike" είχε τοποθετηθεί με δύο ανακοινώσεις τον Μάιο, στον απόηχο του σκανδάλου που ξέσπασε με τις συλλήψεις 7 αξιωματούχων της FIFA στην Ελβετία, τονίζοντας ότι στα έγγραφα που αφορούν τις δωροδοκίες της παγκόσμιας ομοσπονδίας δεν κατονομάζεται ούτε κατηγορείται πουθενά η εταιρία, ενώ υποστήριξε ότι συνεργάζεται με τις αρχές.

Διαβάστε ακόμη

Εισαγγελική κατάσχεση υλικού από τα γραφεία της FIFA

News 24/7

24MEDIA NETWORK