Η Φατμά Σαμούρα νέα γενική γραμματέας της FIFA

Η Σενεγαλέζα Φατμά Σαμούρα αποτελεί το νο2 της FIFA, όπως προέκυψε από το κογκρέσο της FIFA.

Η Φατμά Σαμούρα νέα γενική γραμματέας της FIFA
Σαμούρα-FIFA

Για πρώτη φορά στην ιστορία της FIFA, μία γυναίκα αναλαμβάνει τον ρόλο του γενικού γραμματέα. Ο λόγος για τη Φατμά Σαμούρα, η οποία επελέγη από τον νέο πρόεδρο του οργανισμού, Τζιάνι Ινφαντίνο, ως αντικαταστάτρια του αποπεμφθέντα Ζερόμ Βαλκ.

Η Σενεγαλέζα πρώην διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών θα αποτελέσει το νούμερο 2 της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, στο νέο, αναμορφωμένο οργανόγραμμα, μετά από την τελευταία απόπειρα κάθαρσης της FIFA.

Η Σαμούα θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον Ιούνιο, εφόσον πάρει το "πράσινο φως" από τους ελέγχους αιρετότητας και ακεραιότητας από τους οποίους πλέον οφείλουν να περνούν όλοι οι υψηλά ιστάμενοι της FIFA.

"Είναι άκρως σημαντικό για τη FIFA να ενσωματώσει φρέσκες προοπτικές, εκτός των παραδοσιακών δρόμων των ποδοσφαιρικών στελεχών, όσο συνεχίζουμε την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση του οργανισμού μας. Κανείς άλλος δεν αποτυπώνει αυτό που έχουμε ανάγκη περισσότερο από τη Φατμά και είμαστε ενθουσιασμένοι που εντάσσεται στην ομάδα μας", δήλωσε ο Ινφαντίνο στη διάρκεια του ετήσιου κογκρέσου της FIFA που διεξάγεται στην Πόλη του Μεξικού.

Η Σαμούρα συμμετείχε για δεκαετίες σε προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών στην Αφρική, με τελευταίο παράδειγμα ως αντιπρόσωπος του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ στη Νιγηρία.

Παρ' όλα αυτά, από το βιογραφικό της δεν προκύπτει ότι διαθέτει εμπειρία από τον χώρο του αθλητισμού ή τις διαπραγματεύσεις τηλεοπτικών προϊόντων, πεδία τα οποία αποτέλεσαν το "κόκκινο πανί" για τις εισαγγελικές αρχές ΗΠΑ και Ελβετίας τον τελευταίο καιρό.

"Θεωρώ ότι ο ρόλος ταιριάζει απόλυτα στις ικανότητές μου και την εμπειρία μου, δηλαδή τη στρατηγική, τη δημιουργία ομάδας υψηλού αντικτύπου σε διεθνές επίπεδο, που θα χρησιμοποιήσω για να βοηθήσω να αναπτυχθεί το παιχνίδι του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο", τόνισε η 54χρονη Σενεγαλέζα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK