Interpol: "Ποδόσφαιρο, ο βασιλιάς των στημένων"!

Ως "σημαντική παγκόσμια απειλή" χαρακτηρίζεται από διάφορους ερευνητές παγκοσμίως η μάστιγα των στημένων αγώνων στο χώρο του ποδοσφαίρου, με την είσοδο του οργανωμένου εγκλήματος να θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το άθλημα.

Interpol: "Ποδόσφαιρο, ο βασιλιάς των στημένων"!

Αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς την εξέλιξη της διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρου ήρθαν στο φως, στο Παγκόσμιο Συνέδριο "Soccerex", που διεξάγεται στο Μάντσεστερ. Αποκαλύφθηκε, μάλιστα, ότι υπήρξε απόπειρα χειραγώγησης αγώνα σε φιλικό τουρνουά ομάδωνU-16 στο Χονγκ Κονγκ!

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι σε πάνω από 80 χώρες υπάρχει αναφορά για περιστατικό χειραγώγησης αγώνων τον τελευταίο χρόνο, ενώ διάφορες εγκληματικές οργανώσεις έχουν εισέλθει ακόμα και σε ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου Ασφάλειας σε θέματα αθλητισμού, Εμάνουελ Μεντέιρος, είπε χαρακτηριστικά: "Υπήρξε ένας αγώνας-φάντασμα μεταξύ δύο ομάδων από την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου παίκτες μπορούσαν να στοιχηματίσουν σε πραγματικό χρόνο μέσωinternet. Ο αγώνας δεν έγινε ποτέ. Αυτό δείχνει ότι τα στημένα ματς έχουν εξελιχθεί. Παράνομες οργανώσεις χρησιμοποιούν ευρωπαϊκές ομάδες ως βιτρίνα για τις δραστηριότητές τους. Τι έχουν κάνει οι αθλητικές Αρχές για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις; Πρέπει να υπάρξει μία συντονισμένη, παγκόσμια απάντηση, όχι μόνο στα λόγια".

Στο συνέδριο μίλησε και ο Μαρκ Σούτκλιφ της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιστατικό σε τουρνουάU-16: "Οργανώσαμε ένα φιλικό τουρνουάU-16 με ομάδες απ’ όλη την Ασία. Πριν από ένα ματς, υπήρξε τηλεφώνημα από την εταιρία που παρακολουθεί την στοιχηματική εξέλιξη αθλητικών γεγονότων παγκοσμίως που έλεγε ότι ήξεραν το αποτέλεσμα του αγώνα! Ήρθα σε επαφή με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, καθώς οι ομάδες που εμπλέκονταν δεν ήταν από το Χονγκ Κονγκ, αλλά μου είπαν ότι υπήρχαν άλλες προτεραιότητες. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα υπήρχαν στημένα ματς σε αυτό το επίπεδο. Επιπλέον, στο τέλος της περασμένης σεζόν συνελήφθησαν εννέα άτομα, έξι ποδοσφαιριστές και τρεις υπάλληλοι. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές για τη φήμη του πρωταθλήματος που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα".

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ιnterpol, Τζον Αμποτ, έκανε λόγο για αδιαφορία σε θέματα χειραγώγησης αγώνων, τονίζοντας: "Ματς στήνονταν πάντα. Ακόμα κι ένα Λίβερπουλ-Μάντσεστερ είχε στηθεί στις αρχές του 20ου αιώνα, ωστόσο, τώρα έχουν μπει επαγγελματίες απατεώνες κι εγκληματίες στο κόλπο. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Έχουμε αποδείξεις για οργανωμένο έγκλημα στην Κίνα, τη Ρωσία, τα Βαλκάνια, τις ΗΠΑ και την Ιταλία. Παίζονται δισεκατομμύρια. Θα πρέπει οι ομοσπονδίες και οι φορείς να αναλάβουν δραστικά μέτρα. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα. Πολλά αθλήματα επηρεάζονται από στημένα, ωστόσο, στο ποδόσφαιρο γίνεται χαμός. Κάνω έκκληση στις πολιτικές αρχές και στα αθλητικά κινήματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κινήσουν τις νομικές διαδικασίες".

News 24/7

24MEDIA NETWORK