Κανένα συμβόλαιο μεταξύ FIFA και Πλατινί

"Μετέωροι" μένουν οι ισχυρισμοί του Μισέλ Πλατινί σχετικά με την πληρωμή 1.800.000 ευρώ από τη FIFA που... καθυστέρησε εννέα χρόνια.

Κανένα συμβόλαιο μεταξύ FIFA και Πλατινί
Πλατινί-Μπλάτερ

Καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του Μισέλ Πλατινί για τα χρήματα που έλαβε από τη FIFA τον Φεβρουάριο του 2011, όπως αποκαλύπτει ο " Guardian".

Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει κάποια γραπτή συμφωνία ή συμβόλαιο μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που παραδέχθηκαν τόσο ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος της UEFA, στους ισχυρισμούς τους ενώπιον των ανακριτών της ελβετικής εισαγγελίας.

Ο Πλατινί έχει υποστηρίξει τέσσερις φορές δημοσίως ότι τα 1.800.000 ευρώ που βρέθηκαν στον λογαριασμό του το 2011 προέρχονται από εργασίες που προσέφερε στην παγκόσμια ομοσπονδία μεταξύ 1998 και 2002. Στην πρώτη εξ αυτών, με την ανακοίνωση του ευρήματος από τον γενικό εισαγγελέα της Ελβετίας, Μισέλ Λομπέρ, ο Πλατινί ισχυρίστηκε ότι υπήρχε και συμβόλαιο, κάτι που δεν επανέλαβε τη συνέχεια.

Σε επιστολή του στις 54 χώρες μέλη της UEFA υποστήριξε ότι αυτή η πληρωμή οφείλεται σε "δουλειά πλήρους απασχόλησης" και ότι τα ποσά "είχαν συμφωνηθεί από τότε". Για την καθυστέρηση εννέα ετών, ο Πλατινί μίλησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων "AFP", τονίζοντας ότι ο Μπλάτερ "με πληροφόρησε όταν άρχισα να εργάζομαι ως σύμβουλος ότι δεν ήταν αρχικά εφικτό να πληρωθώ όλο το ποσό του μισθού μου, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της FIFA εκείνη την περίοδο".

Σύμφωνα με τον "Guardian", ο Πλατινί αμειβόταν με 275.000 ευρώ τον χρόνο για εκείνη τη συνεργασία και συνολικά εισέπραξε 960.000 ευρώ για 3,5 χρόνια βάσει συμβολαίου. Η συμφωνία με τον Μπλάτερ στην οποία αναφέρεται ο Πλατινί έχει να κάνει με επιπλέον 450.000 ευρώ ετησίως, ήτοι 1.800.000 ευρώ για τέσσερα χρόνια, τα οποία πληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011, όταν αποφάσισε να μην κατέβει στις εκλογές για πρόεδρος της FIFA, εκλογές που κέρδισε άνευ αντιπάλου ο Μπλάτερ.

Ο Πλατινί εξετάστηκε από τους ανακριτές ως "άτομο που του ζητήθηκαν πληροφορίες" όπως εξήγησε ο Λομπέρ, ήτοι μία ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ μάρτυρα και υπόπτου στη δικονομία της Ελβετίας και όχι ως μάρτυρας, όπως αναφέρεται στην αντίδραση της UEFA.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να αλλάξει το στάτους του, εάν ο Λομπέρ δεν πειστεί από τους ισχυρισμούς του και από τις εξηγήσεις σχετικά με την 9ετή καθυστέρηση, τη στιγμή που στην Ελβετία το νομικό πλαίσιο επιτρέπει την αξίωση οικονομικών απαιτήσεων από εργαζόμενο μόνο εντός πενταετίας.

Με αυτό το δεδομένο, η FIFA που υπάγεται στον ελβετικό νόμο δεν όφειλε τίποτα στον Πλατινί, ακόμα κι αν όντως υπήρχε προφορική συμφωνία για μία τέτοια αμοιβή. Ο τρεις φορές κάτοχος της "Χρυσής Μπάλας" υποστηρίζει ότι ζήτησε το ποσό μόλις το 2011 και ότι "το γεγονός ότι η πληρωμή έγινε λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της FIFA είναι άσχετο, αφού ποτέ δεν είχα σκοπό να κατέβω υποψήφιος".

Εκτός της ελβετικής εισαγγελίας, το εάν ο Μπλάτερ είχε δικαιοδοσία να εγκρίνει μία τέτοια πληρωμή βρίσκεται στο "μικροσκόπιο" και της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA, η οποία προ ημερών απέβαλε τους δύο παράγοντες για τρεις μήνες από κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, εξαιτίας των σκανδάλων στα οποία φέρονται να εμπλέκονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έφεση ο Μπλάτερ, για πρόεδρος ο Πλατινί

News 24/7

24MEDIA NETWORK