Μια 11άδα "αντίο" (PHOTOS+VIDEOS)

Με αφορμή την απόσυρση του Φρανκ Λάμπαρντ από την εθνική Αγγλίας, το Contra.gr θυμάται τους υπόλοιπους "μεγάλους" που αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην καριέρα τους στην εθνική τους ομάδα. Από τον Λαμ και τον Τσάβι μέχρι τον Καραγκούνη και τον Ριμπερί.

Μια 11άδα "αντίο" (PHOTOS+VIDEOS)

Το φετινό καλοκαίρι θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως το "καλοκαίρι των πολλών αντίο", καθώς ούτε λίγο, ούτε πολύ, μιαα 11άδα μεγάλων παικτών αποχαιρέτησε τη φανέλα με το εθνόσημο.

Πιο πρόσφατος στη λίστα ήταν ο Φρανκ Λάμπαρντ, ο οποίος μετά από 106 συμμετοχές και 29 γκολ, έκλεισε το κεφάλαιο "εθνική ομάδα". Μαζί με τον Άγγλο μέσο, σταμάτησαν φέτος και αρκετοί "παγκόσμιοι πρωταθλητές", παίκτες παγκόσμιας κλάσης νεαροί σε ηλικία και φυσικά ανάμεσά τους ήταν και ο μέχρι πρότινος αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος, Γιώργος Καραγκούνης.

Το Contra.gr σας παρουσιάζει την... 11άδα των παικτών που είπαν φέτος το τελευταίο τους αντίο στις εθνικές τους ομάδες:

Γερμανία

Φίλιπ Λαμ

Μια 11άδα "αντίο" (PHOTOS+VIDEOS)

Ο μέχρι πρότινος αρχηγός των "πάντσερ" έκλεισε το κεφάλαιο εθνική ομάδα επιστρέφοντας ως πρωταθλητής κόσμου στη χώρα του. Ήταν το βαρόμετρο της "νασιοναλμανσάφτ" για μια δεκαετία, μετρώντας 113 συμμετοχές και 5 γκολ, έναν αποτυχημένο τελικό Euro (2008), δύο μικρούς τελικούς Μουντιάλ (2006, 2010) και φυσικά τον τίτλο του πρωταθλητή στο Μουντιάλ της Βραζιλίας (2014).

Από το 2010, πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον Μίκαελ Μπάλακ. Όντας ηγέτης τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου, θα θυμάται όπως και ο Μερτεζάκερ ότι στο τελευταίο του ματς με τη φανέλα της εθνικής ομάδας κατέκτησε το Μουντιάλ. Κι αυτός σταμάτησε αρκετά μικρός σε ηλικία 30 χρονών, ωστόσο όπως δήλωσε και ο ίδιος πλέον θα συγκεντρωθεί στις υποχρεώσεις του με τη Μπάγερν Μονάχου.

Μίροσλαβ Κλόζε

Germany's scorer Miroslav Klose celebrates in front of a German flag after the Euro 2012 Group A qualifying soccer match between Germany and Azerbaijan in Cologne, Germany, Tuesday Sept. 7, 2010. Germany won the match with 6-1. (AP Photo/Martin Meissner)
Germany's scorer Miroslav Klose celebrates in front of a German flag after the Euro 2012 Group A qualifying soccer match between Germany and Azerbaijan in Cologne, Germany, Tuesday Sept. 7, 2010. Germany won the match with 6-1. (AP Photo/Martin Meissner) AP

Τι να πει κανείς για τον Γερμανό. Ο Κλόζε ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την εθνική, βάζοντας τέλος σε μια καριέρα γεμάτη γκολ και τίτλους. Όπως οι συμπαίκτες του, Μερτεζάκερ και Λαμ, έτσι κι αυτός αποφάσισε να πει ''αντίο'' στη γερμανική ομάδα λίγο μετά το Μουντιάλ, σε ηλικία 36 ετών.

Εκεί έσπασε το ρεκόρ του Βραζιλιάνου Ρονάλντο με τα περισσότερα γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πλέον είναι ο κάτοχος ενός ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει, έχοντας πετύχει 16 τέρματα σε 4 διαφορετικά Μουντιάλ. Συνολικά στην καριέρα του φόρεσε τη φανέλα της Γερμανία 137 φορές, ενώ είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της με 71 τέρματα.

Περ Μερτεζάκερ

Μια 11άδα "αντίο" (PHOTOS+VIDEOS)
© AP

Ο Γερμανός αμυντικός της Άρσεναλ, έβαλε τέλος στην καριέρα του στην εθνική ομάδα, αν και μόλις 29 ετών. Το τελευταίο του παιχνίδι με το εθνόσημο στο στήθος θα το θυμάται σε όλη του τη ζωή, καθώς ήταν ο τελικός του Μουντιάλ, όπου οι Γερμανοί επικράτησαν με 1-0 της Αργεντινής και κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Στα 10 χρόνια, που αγωνίστηκε στην εθνική Γερμανίας ο Μερτεζάκερ φόρεσε 104 φορές τη φανέλα και σκόραρε 4 τέρματα. Ο ίδιος στην ανακοίνωση της αποχώρησής του δήλωσε ότι "δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κλείσεις μια 10ετή καριέρα στην εθνική, από το να σηκώσεις το τρόπαιο του Μουντιάλ".

Γαλλία

Σαμίρ Νασρί

Μια 11άδα "αντίο" (PHOTOS+VIDEOS)

Ο 27χρονος Γάλλος της Σίτι, δήλωσε πρόσφατα πως δεν θέλει να ξαναπαίξει στην εθνική Γαλλίας γιατί "δεν τον κάνει χαρούμενο". Ο ομοσπονδιακός κόουτς, Ντιντιέ Ντεσάμπς δεν τον πήρε μαζί του στο Μουντιάλ της Βραζιλίας κι αυτό φαίνεται πως εξόργισε τον Νασρί.

Ακόμη και η κοπέλα του, Ανάρα Ατάνες δημιούργησε θέμα με τις δηλώσεις της κατά του Ντεσάμπς. Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Νασρί αποφάσισε να μην ξανά ασχοληθεί με το κεφάλαιο εθνική και να αφοσιωθεί στη Μάντσεστερ Σίτι. "Θα είμαι μόνο 29 ετών στο Euro 2016, αλλά δεν θέλω να πάω. Κάθε φορά που πηγαίνω στην αποστολή της εθνικής, δημιουργούνται μόνο προβλήματα", η ατάκα του Γάλλου. Συνολικά σε περίπου 7 χρόνια παρουσίας του στους "τρικολόρ" αγωνίστηκε 41 φορές, σκοράροντας 5 γκολ.

Φρανκ Ριμπερί

Μια 11άδα "αντίο" (PHOTOS+VIDEOS)

Ακόμη ένας Γάλλος που δεν πήγε στο Μουντιάλ, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την εθνική ομάδα. Ο λόγος για τον Φρανκ Ριμπερί της Μπάγερν Μονάχου. Ο 31χρονος εξτρέμ ήταν η μεγαλύτερη απουσία της Γαλλίας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, μιας και ο τραυματισμός στην πλάτη που αποκόμισε λίγο πριν την έναρξη του τουρνουά, δεν του επέτρεψε να ταξιδέψει με την υπόλοιπη αποστολή.

Για την οκταετία που αγωνίστηκε με τη φανέλα των "τρικολόρ", σκόραρε 16 τέρματα σε 81 συμμετοχές, ενώ ήταν ο παίκτης που συνέβαλε τα μέγιστα στην πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια. "Θέλω να αφοσιωθώ στην Μπάγερν και να αφήσω τη θέση μου την εθνική σε κάποιον νεότερο", το σχόλιο του Γάλλου στο τελευταίο του "αντίο".

Αγγλία

Στίβεν Τζέραρντ

Μια 11άδα "αντίο" (PHOTOS+VIDEOS)

Η τελευταία ευκαιρία του 34χρονου Τζέραρντ για κάτι καλό με την εθνική Αγγλίας, ήταν το Μουντιάλ 2014. Όλοι γνώριζαν πως μετά τη λήξη του τουρνουά, θα τελειώσει και η καριέρα του στην εθνική ομάδα. Τελικά τα "τρία λιοντάρια" απέτυχαν και αποκλείστηκαν από τους ομίλους, με τον Τζέραρντ να αποχαιρετάει την ομάδα, όχι με τον τρόπο που θα ήθελε.

Συνολικά αγωνίστηκε με το εθνόσημο 114 φορές, σκοράροντας 21 γκολ. Η μοίρα δεν ήθελε τον Άγγλο να σηκώνει κάποιο τρόπαιο με την εθνική ομάδα, ωστόσο οι απανταχού φίλοι των "λιονταριών" θα τον θυμούνται ως έναν από τους καλύτερους μέσους που φόρεσαν τη φανέλα.

Φρανκ Λάμπαρτ

Μια 11άδα "αντίο" (PHOTOS+VIDEOS)

Αφού συμπλήρωσε το 36ο έτος της ηλικίας του και έπαιξε σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, ο νυν άσος της Μάντσεστερ Σίτι έκρινε σκόπιμο ν' ανοίξει το χώρο σε νεαρότερους από αυτόν ποδοσφαιριστές. Συνολικά είχε 106 διεθνείς συμμετοχές και πέτυχε 29 γκολ.

Όλο το προηγούμενα διάστημα μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας ο Λάμπαρντ άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει, ωστόσο τελικά ακολούθησε το δρόμο που χάραξε ο Στίβεν Τζέραρντ. " Απόλαυσα κάθε λεπτό που φορούσα τη φανέλα της Αγγλίας και ήμουν πραγματικά περήφανος που εκπροσώπησα την πατρίδα μου", η δήλωσή του.

Άσλεϊ Κόουλ

Μια 11άδα "αντίο" (PHOTOS+VIDEOS)

Ακόμη ένας Άγγλος που αποτέλεσε παρελθόν από την εθνική ομάδα ήταν ο Άσλεϊ Κόουλ. Ο 33χρονος αριστερός μπακ που πρόσφατα υπέγραψε με τη Ρόμα, δεν κλήθηκε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας από τον ομοσπονδιακό προπονητή, Χόντσον και το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να πει "αντίο" στην εθνική ομάδα.

Στα 13 χρόνια του στα "τρία λιοντάρια'' αγωνίστηκε σε 107 αγώνες, χωρίς να πετύχει κάποιο τέρμα. " Ο Μπέινς και ο Σο είναι το μέλλον της εθνικής, χαίρομαι που θα με διαδεχθούν. Ήταν τιμή μου να φορέσω τη φανέλα της Αγγλίας όλα αυτά τα χρόνια", τα λόγια του Κόουλ.

Ελλάδα

Γιώργος Καραγκούνης

Μια 11άδα "αντίο" (PHOTOS+VIDEOS)

Ο "τυπάρας" ανακοίνωσε μετά τη λήξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας πως σταματάει από την Εθνική ομάδα. Είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής (139), ενώ έχει σκοράρει και 10 γκολ (ανάμεσά τους και το 1ο γκολ της Ελλάδας στο Euro της Πορτογαλίας).

Βρισκόταν στην Εθνική από το 1999 και έχει αγωνιστεί σε τρία Euro (2004, 2008, 2012) και δύο Μουντιάλ (2010, 2014), κατόρθωμα που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος Έλληνας παίκτης στο παρελθόν. Ο Καραγκούνης είπε "αντίο" σε εθνικό επίπεδο και το μόνο σίγουρο είναι πως άπαντες θα τον θυμούνται ως έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, που φόρεσαν ποτέ τη "γαλανόλευκη".

Ισπανία

Τσάβι

26th March 2013 - FIFA 2014 World Cup Qualifier - Group I - France v Spain - Xavi Hernandez of Spain - Photo: Marc Atkins / Offside.
26th March 2013 - FIFA 2014 World Cup Qualifier - Group I - France v Spain - Xavi Hernandez of Spain - Photo: Marc Atkins / Offside. MARC ATKINS / OFFSIDE

Στα 34 του, ο "εγκέφαλος" και αρχηγός της εθνικής Ισπανίας, Τσάβι, ανακοίνωσε πως αποσύρεται από τη "φούρια ρόχα". Για περίπου 14 χρόνια, όλο το παιχνίδι της ομάδας περνούσε από τα πόδια του. Όμως τα χρόνια περνούν και ο μέσος της Μπαρτσελόνα αποφάσισε να συγκεντρωθεί πλέον σε συλλογικό επίπεδο. Συνολικά φόρεσε τη φανέλα της ομάδας 133 φορές, σκοράροντας 13 τέρματα και κατακτώντας ένα σωρό τίτλους.

Τα δύο Euro (2008, 2012) και το Μουντιάλ (2010) που κατέκτησε είναι ένα επίτευγμα που θα το ζήλευε ο οποιοδήποτε ποδοσφαιριστής. "Δεν είμαι πια 20 χρονών. Αποχωρώ από την εθνική ομάδα, αλλά της εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον", δήλωσε ο Τσάβι κατά την αποχώρησή του.

Ακτή Ελεφαντοστού

Ντιντιέ Ντρογκμπά

Μια 11άδα "αντίο" (PHOTOS+VIDEOS)

Για πάνω από 10 χρόνια, ο Ντρογκμπά ήταν ο ηγέτης της Ακτής Ελεφαντοστού. Ο Ιβοριανός επιθετικός ωστόσο στα 36 του πλέον χρόνια ανακοίνωσε πως κλείνει το κεφάλαιο "εθνική ομάδα".

Το τελευταίο του παιχνίδι με το εθνόσημο του άφησε αρκετά πικρή γεύση. Η Εθνική Ελλάδος με το πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά στις καθυστερήσεις (2-1), απέκλεισε την ομάδα του Ντρογκμπά, στέλνοντάς τον επιθετικό της Τσέλσι... σπίτι του.

Συνολικά φόρεσε τη φανέλα της εθνικής του ομάδας 104, σκοράροντας 65 γκολ! Αγωνίστηκε σε 3 Μουντιάλ (2006, 2010, 2014), αλλά σε κανένα δεν ευτύχησε να προκριθεί από τη φάση των ομίλων. Πλέον αφοσιώνεται στην Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο, στην οποίο πήρε μεταγραφή αυτό το καλοκαίρι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK