O Τεξανός οπαδός της Μακάμπι Χάιφα που έγινε στρατιώτης

Υπάρχουν γονείς στις δυο πλευρές της Γάζας που θα έκαναν τα πάντα για να μην ζήσουν ποτέ τα παιδιά τους τη φρίκη του πολέμου. Υπάρχουν όμως και γονείς, στις ΗΠΑ, που στέλνουν τα παιδιά τους πίσω για να διαμελίσουν ή να διαμελισθούν. Ο Κώστας Κεφαλογιάννης περιγράφει μία τέτοια ιστορία με έναν οπαδό της Μακάμπι Χάιφα.

O Τεξανός οπαδός της Μακάμπι Χάιφα που έγινε στρατιώτης

Μέσα στο σωρό των νεκρών που ολοένα και μεγαλώνει στη Γάζα, οι προσωπικές ιστορίες έχουν χάσει το νόημα τους. Το παρελθόν των θυμάτων, η προσωπικότητα τους, τα χρόνια που πέρασαν πάνω στη γη, λίγα ή πολλά, όλα συρρικνώνονται σε ένα δευτερόλεπτο: Το δευτερόλεπτο του θανάτου του τους. Από εκείνη τη στιγμή παύουν να είναι άνθρωποι και γίνονται αριθμοί. Με μια, ελάχιστη, δόση ευαισθησίας όταν πρόκειται για παιδιά. Εκεί η καταγραφή των θυμάτων θα σταματήσει, θα αναφέρει ότι "σκοτώθηκαν τέσσερα αγόρια από εννιά έως δώδεκα ετών που έπαιζαν μπάλα", θα πάρει βαθιά ανάσα και να συνεχίσει με τα υπόλοιπα νούμερα. Σαν λογιστής που φτιάχνει τη φορολογική σου δήλωση...

Κι ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες αρκετά διεθνή ΜΜΕ έχουν αφιερώσει χώρο και χρόνο σε ένα 21χρονο, νεκρό Ισραηλινό, του οποίου η περίπτωση τους τράβηξε το ενδιαφέρον. Κατ' αρχήν, επειδή πρόκειται για Αμερικανό πολίτη. Και κατά δεύτερον, διότι υπήρξε φανατικός οπαδός της Μακάμπι Χάιφα και στην κηδεία του χιλιάδες συνοπαδοί του έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν! Η τραγική ειρωνεία για τον Νισίμ Σον Καρμέλι είναι ότι η ομάδα που αγαπούσε είχε στις τάξεις της τους περισσότερους Παλαιστινίους παίκτες από οποιαδήποτε άλλη στο Ισραήλ (επτά μέχρι πέρυσι) και η πόλη που ζούσε, η Χάιφα, εθεωρείτο το καλύτερο παράδειγμα συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Συνύπαρξη, βέβαια, η οποία στηρίζεται στην ανοχή κι όχι στην αμοιβαία αποδοχή.

O Τεξανός οπαδός της Μακάμπι Χάιφα που έγινε στρατιώτης

Lone Soldier

Ο Καρμέλι έγινε θέμα σε αμερικάνικα σάιτ και ΜΜΕ όπως η Huffington Post επειδή ανήκει στην κατηγορία των στρατιωτών που οι Ισραηλινοί αποκαλούν "Lone Soldier". Πρόκειται για παιδιά των οποίων οι γονείς ζουν στο εξωτερικό, ωστόσο αυτά επέλεξαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όταν έφτασαν στην ηλικία που τους επέτρεπε να καταταχθούν! Ο Καρμέλι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα lone soldier νέας γενιάς. Η οικογένειά του μετακόμισε στις ΗΠΑ, στο Τέξας συγκεκριμένα για επιχειρηματικούς λόγους, ωστόσο δεν άφησε ποτέ τα παιδιά της να κόψουν τους δεσμούς με το Ισραήλ. Παρότι γεννημένος και μεγαλωμένος στο South Pader Island του Τέξας, ο Νισίμ μιλούσε άπταιστα εβραϊκά και ήξερε από μικρός ότι στα 16 του θα επέστρεφε στη χώρα των προγόνων του με μια αποστολή.

Θεωρούσε με πιο απλά λόγια, αδιαπραγμάτευτο, πατριωτικό του καθήκον να καταταχτεί στον ισραηλινό στρατό. Η εναλλακτική λύση, να μείνει στις ΗΠΑ και να πάει στο κολέγιο δεν υπήρχε καν στο μυαλό του. Ο αδελφικός του φίλος Ρόι Ελίσα που επίσης μεγάλωσε στο Τέξας και επέστρεψε στα 17 του πίσω στο Ισραήλ, δήλωσε σχετικά: "Ο Σον ήταν το ίνδαλμά μου. Παρότι ήμασταν οι μόνοι Εβραίοι στην πόλη μας, ο ίδιος τιμούσε την καταγωγή του, δήλωνε ευθαρσώς την υπερηφάνεια του για την κληρονομιά του λαού μας, Θέλω να του μοιάσω. Του χρόνου θα καταταχτώ κι εγώ".

Ο Καρμέλι πήγε στο κολέγιο της πόλης Ρα'ανάνα (φιλοξενεί πολλούς αγγλόφωνους Ισραηλινούς που επέστρεψαν σε νεαρή ηλικία από το εξωτερικό) και εν συνεχεία κατατάχτηκε στη φημισμένη μονάδα Golani του ισραηλινού στρατού. Στις 20 Ιουλίου, 13 μέλη της Golani έχασαν τη ζωή τους στην Γάζα. Ανάμεσα τους και ο Νισίμ Σον Καρμέλι.

O Τεξανός οπαδός της Μακάμπι Χάιφα που έγινε στρατιώτης

Οπαδοί στο νεκροταφείο

Στην κηδεία του Καρμέλι μαζεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Αποτελεί κάτι σαν παράδοση στο Ισραήλ, όταν κηδεύεται ένας lone soldier, του οποίου η οικογένεια λείπει από τη χώρα, να μαζεύεται ολόκληρη η κοινότητα για να τον αποχαιρετήσει. Στην περίπτωση Καρμέλι εντούτοις έπαιξε ρόλο και κάτι άλλο. Ο εκλιπών ήταν φανατικός οπαδός της Μακάμπι Χάιφα, όπως ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook (μαζί με την αγάπη του για τους Dallas Cowboys, ομάδα του αμερικάνικου football). Μόλις έγινε γνωστό ότι ο Καρμέλι σκοτώθηκε, η Μακάμπι ανέβασε στους επίσημους λογαριασμούς της στα social media φωτογραφίες του με κασκόλ του συλλόγου. Στα γκρουπ οπαδών σήμανε γενική κινητοποίηση προκειμένου ο Σον να έχει το κατευόδιο που του άξιζε. Και πράγματι, στην τελετή δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Πολλοί από τους παρευρισκομένους φορούσαν φανέλες της Μακάμπι: "Δεν τον γνώριζα προσωπικά. Αλλά δεν χάνω αγώνα της Μακάμπι Χάιφα. Άρα πολλές φορές βρεθήκαμε στις ίδιες κερκίδες να τραγουδάμε τα ίδια συνθήματα", δήλωσε ένας από εκείνους που ήταν εκεί, στο τελευταίο αντίο ενός Τεξανού οπαδού-στρατιώτη...

O Τεξανός οπαδός της Μακάμπι Χάιφα που έγινε στρατιώτης

Συμπέρασμα

Δεν γνωρίζω ακριβώς τι συμπέρασμα να βγάλω από την παραπάνω ιστορία. Ούτε αν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Ειδικά στην Ελλάδα, σε ελληνικό σάιτ, το να αναφέρεσαι σε ένα νεκρό ισραηλινό αντί να οργίζεσαι για τους χιλιάδες νεκρούς Παλαιστινίους σε καθιστά αυτομάτως ύποπτο σιωνιστή!

Αλλά, να όταν διάβασα για το συγκεκριμένο άνθρωπο, οφείλω να πω ότι εντυπωσιάστηκα και στενοχωρήθηκα ταυτόχρονα. Κυρίως επειδή διαπίστωσα ότι ενώ υπάρχουν γονείς και οικογένειες, τώρα, σήμερα, και στις δυο πλευρές της Γάζας που θα έκαναν ότι περνά από το χέρι τους για να μην ζήσουν ποτέ τα παιδιά τους τη φρίκη και τον παραλογισμό του πολέμου, υπάρχουν και γονείς, στις ΗΠΑ, που στέλνουν τα δικά τους παιδιά πίσω, στην καρδιά του σκότους. Για να διαμελίσουν ή να διαμελισθούν με πατριωτική υπερηφάνεια.

Όταν αυτά τα παιδιά αποκτούν και πρόσωπο, γίνονται κανονικοί νεαροί που βλέπουν NFL και αγαπούν το ποδόσφαιρο, όπως εκατομμύρια άλλοι σε ολόκληρο τον κόσμο, και όχι τίποτα κυνικές, ψυχρές και άριστα "εκπαιδευμένες μηχανές του θανάτου", η απορία μου μεγαλώνει. Και, ειλικρινά, δεν ξέρω τι συμπέρασμα να βγάλω.

News 24/7

24MEDIA NETWORK