Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στους κανονισμούς ποδοσφαίρου

Το IFAB θα προβεί σε αναθεώρηση των κανονισμών του ποδοσφαίρου τον Μάρτιο και θα συζητήσει πέντε πολύ σημαντικές αλλαγές που μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω.

Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στους κανονισμούς ποδοσφαίρου
FIFA

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για 130ή φορά τον Μάρτιο στο Κάρντιφ και αναμένεται να επικυρώσει μία συνολική αναθεώρηση των κανονισμών του αθλήματος και να συζητηθούν μία σειρά από αλλαγές που μπορούν να μεταβάλουν πολλά από τα δεδομένα του σήμερα.

Η αναθεώρηση αποσκοπεί στην απλούστευση των ορισμών και για μία παγκοσμιοποιημένη κοινή εφαρμογή τους και γι' αυτό οι επεξηγήσεις έχουν μειωθεί στο μισό. Το πρότζεκτ επιμελήθηκε μία Τεχνική Υποεπιτροπή του IFAB, με επικεφαλής τον Άγγλο πρώην διεθνή διαιτητή Ντέιβιντ Έλερεϊ και την αρωγή ενός Ποδοσφαιρικού Συμβουλευτικού Σώματος και ενός Τεχνικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Οι διεργασίες διήρκεσαν 18 μήνες και τα αποτελέσματα αναμένεται να επικυρωθούν στην ετήσια συνεδρίαση το Σάββατο 5 Μαρτίου στο ξενοδοχείο "Σεντ Ντέιβιντ".

Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται

Στην ίδια συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί και μία εκτενή συζήτηση για περαιτέρω αλλαγές, αυτήν τη φορά μείζονος σημασίας στον τρόπο που παίζεται το άθλημα.

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της FIFA, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο ετήσιο επιχειρηματικό συνέδριο του IFAB τον Ιανουάριο για να δοθεί "πράσινο φως" σε προτεινόμενους πειραματισμούς οδηγεί στις συζητήσεις που αφορούν σε βασικούς κανονισμούς και νόμους του ποδοσφαίρου.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η χρησιμοποίηση VIDEO για την υποβοήθηση των διαιτητών, με το IFAB να ψηφίζει για την έγκριση ή απόρριψη των δοκιμών σε επίσημους αγώνες ποδοσφαίρου.

Θα εξεταστεί επίσης η "τριπλή τιμωρία" που πολλές φορές επιβάλλεται σε ποδοσφαιριστές και η οποία αφορά τον καταλογισμό φάουλ εναντίον τους για μία παράβαση, την κόκκινη κάρτα στην ίδια φάση και την απουσία από επόμενα παιχνίδια λόγω της ενέργειάς τους.

Ένα ενδεχόμενο που θα συζητηθεί είναι η εισαγωγή "ζώνης τιμωρημένων", που χρησιμοποιείται εκτενώς σε αθλήματα όπως το χόκεϊ επί πάγου ("sin bins") ή το πόλο και στις οποίες θα μπορούν να πηγαίνουν ποδοσφαιριστές που έχουν υποπέσει σε κάποια παράβαση και να επιστρέφουν στον αγωνιστικό χώρο μετά από έναν ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ακόμα ένα ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος είναι η χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας και συστημάτων παρακολούθησης της απόδοσης των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο.

Τέλος, θα διερευνηθεί η πιθανότητα μετατροπής του Κανονισμού 3 των νόμων του ποδοσφαίρου, που αφορά στον αριθμό των ποδοσφαιριστών, με σκοπό να προστεθεί το δικαίωμα μιας αλλαγής ακόμα για τις ομάδες, σε αγώνες που οδηγούνται σε παράταση.

Τι είναι το IFAB

Το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου (International Football Association Board) αποτελεί τον αρχαιότερο διεθνή φορέα του αθλήματος, ο οποίος συνετέθη το 1886 με στόχο την ένταξη κανονισμών στο ποδόσφαιρο. Έκτοτε ο ρόλος του αφορά στην αναθεώρηση των κανονισμών.

Αρχικά αποτελείτο από τις χώρες της Μεγάλης Βρετανίας και πλέον απαριθμεί πέντε μέλη με δικαίωμα ψήφου: την ΠΟ Αγγλίας, την ΠΟ Σκοτίας, την ΠΟ Ουαλίας, την ΠΟ Ιρλανδίας και τη FIFA που εκπροσωπεί τα υπόλοιπα 205 μέλη της.

Η FIFA διατηρεί τέσσερις ψήφους και κάθε μία ομοσπονδία από μία και οι προτεινόμενες αλλαγές εγκρίνονται μόνο εάν συγκεντρώσουν τα τρία τέταρτα των ψήφων.

News 24/7

24MEDIA NETWORK