Ποινικές διώξεις και κατασχέσεις στη FIFA από τις ελβετικές αρχές

Ποινικές διώξεις εναντίον αγνώστων άσκησε η γενική εισαγγελία της Ελβετίας για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζεται με την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων 2018 και 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντιστοίχως, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη.

Ποινικές διώξεις και κατασχέσεις στη FIFA από τις ελβετικές αρχές

Οι ελβετικές αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο πολυτελές συγκρότημα που στεγάζει τα γραφεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στη Ζυρίχη και πήραν ηλεκτρονικά δεδομένα και έγγραφα που βρίσκονταν στα κτίρια ως μέρος της "συλλογής στοιχείων σε βάση συνεργασίας", όπως αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση.

Οι άνθρωποι της FIFA διέθεσαν στις αρμόδιες αρχές τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της έρευνας, καθώς και οι κινήσεις που απαιτούνται για τις διώξεις σε πολίτες εκτός Ελβετίας.

Οι αρχές έχουν συλλέξει ήδη τα τραπεζικά αρχεία που χρειάζονταν, αφού υπάρχουν υποψίες για ξέπλυμα χρημάτων μέσω ελβετικών τραπεζών.

Η υπόθεση που άνοιξε στις 10 Μαρτίου 2015 από τις ελβετικές αρχές αφορά παράνομο πλουτισμό, σε ένα μέρος του επί ελβετικού εδάφους, κατά την ανάθεση των δύο διοργανώσεων του Μουντιάλ το 2010.

Η αστυνομία της χώρας αναμένεται να ανακρίνει 10 άτομα που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία της ανάθεσης ως μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA το 2010.

Η υπόθεση αυτή είναι ξεχωριστή από τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης από τις ελβετικές αρχές κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας από τη Νέα Υόρκη, με την αρωγή του FBI. Οι αρχές των δύο χωρών συνεργάστηκαν για την ταυτόχρονη ενεργοποίηση διότι μεγάλο μέρος των εμπλεκομένων παραγόντων βρίσκονται στη Ζυρίχη αυτές τις ημέρες εξαιτίας του κονγκρέσου της FIFA, που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία νέου προέδρου στις 29 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη

"Κανονικά τα Μουντιάλ 2018 και 2022", λέει η FIFA

Συλλήψεις μελών της FIFA από το FBI

Ομολόγησε Βραζιλιάνος πρόεδρος εταιρίας μάρκετινγκ

Εμπλοκή και της Νότιας Αφρικής στο σκάνδαλο της FIFA

News 24/7

24MEDIA NETWORK