Τα Panama Papers "καίνε" Κοβάσεβιτς, Χάιντσε, Ζαμοράνο και FIFA

Μετά το οικονομικό σκάνδαλο των offshore εταιρειών που αποκάλυψαν τα Panama Papers, στο οποίο εμπλέκεται και το όνομα του Λιονέλ Μέσι, ήρθαν στην επιφάνεια κι άλλοι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται εμπλεκόμενοι. Ανάμεσά τους οι Κοβάσεβιτς, Ζαμοράνο, καθώς και στελέχη της FIFA και της UEFA.

Τα Panama Papers "καίνε" Κοβάσεβιτς, Χάιντσε, Ζαμοράνο και FIFA

Ένα πελώριο κύμα αποκαλύψεων έσκασε το απόγευμα της Κυριακής (3/4). Μία παγκόσμια έρευνα του International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) και της "Suddeutsche Zeitung" έφερε στην επιφάνεια εκατομμύρια έγγραφα, όγκου 2,5 terrabytes, γνωστά και ως Panama Papers, που δείχνουν ότι αρχηγοί κρατών, επιχειρηματίες, διασημότητες αλλά και εγκληματίες χρησιμοποιούν ως κρησφύγετο φορολογικούς παραδείσους

Το όνομα του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, του Λιονέλ Μέσι, επίσης εντοπίζεται στα έγγραφα! Με την παναμέζικη εταιρεία Mega Star Enterprises Inc, που συστάθηκε για λογαριασμό του το 2013 από την Mossack Fonseca, μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές φίρμες του κόσμου, προστίθεται μία νέα παρουσία στη λίστα των παράκτιων εταιρειών με τις οποίες συνδέεται ο Μέσι.

Εκτός από τον Μέσι, όμως, στη λίστα βρίσκονται τα ονόματα κι άλλων διάσημων ποδοσφαιριστών, καθώς και ομάδων, όπως της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ο ισπανικός σύλλογος, για μια περίοδο οκτώ ετών από το 2000 μέχρι και το 2008, πλήρωσε επτά ποδοσφαιριστές της μέσω τραπεζών που έδρευαν στα νησιά Νιούι (Γαλλική Πολυνησία), τον Παναμά και την Ελβετία. Αυτή η πρακτική βοηθούσε τόσο την ομάδα, όσο και τους παίκτες να γλιτώνουν τεράστια ποσά από φόρους.

Ανάμεσα στους επτά αυτούς ποδοσφαιριστές, σύμφωνα με το La Sexta που έκανε την αποκάλυψη, ήταν και ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Ο πρώην παίκτης της Σοσιεδάδ και του Ολυμπιακού, σύμφωνα με τα στοιχεία εισέπραττε τη σεζόν 2006-07, 1.000.000 ευρώ, όμως η Σοσιεδάδ του δήλωσε μισθό 1.500 ευρώ το μήνα!

Άλλος ένας σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου που εμπλέκεται είναι ο Ιβάν Ζαμοράνο. Όταν έπαιζε στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Χιλιανός είχε ιδρύσει μια offshore εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία φαινόταν πως διαχειριζόταν τα δικαιώματα της εικόνας του.

Επίσης, ο Γκάμπριελ Χάιντσε το 2005, όταν αγωνιζόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ιδρύσει μια εικονική εταιρεία που διαχειριζόταν τα έσοδα από τα δικαιώματα της εικόνας του.

Εμπλοκή και FIFA-UEFA

Τις πρακτικές αυτές όμως ακολουθούσε και η ίδια η UEFA και η FIFA! Ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, είχε συμβόλαιο με τη δικηγορική εταιρεία, Mossack Fonseca, η οποία είχε αναλάβει την ίδρυση μιας offshore στο όνομα του Γάλλου. Από την άλλη, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, ο οποίος εμπλέκεται και στο σκάνδαλο FIFA Gate, εμφανίζεται στα Panama Papers ως ιδιοκτήτης μιας offshore εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Ίσως η πιο αξιοσημείωτη εμπλοκή από όλες είναι αυτή του προέδρου της Πενιαρόλ, Χουαν Πέδρο Νταμιάνι, ο οποίος ανήκει στο Δικαστικό Τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA από το 2003 και συμμετέχει ενεργά στην... κάθαρση που επιχειρεί η ομοσπονδία. Ο Ουρουγουανός δικηγόρος εκπροσωπούσε νομικά στις δημιουργίες offshore για πάνω από δέκα χρόνια τον πρώην αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας και επί χρόνια πρόεδρο της ΠΟ της χώρας, Εουχένιο Φιγκερέδο, ο οποίος είχε αποβληθεί από τους "κόλπους" της ομοσπονδίας λόγω διαφθοράς.

Η FIFA άνοιξε έρευνα για τον ρόλο του Νταμιάνι και το κατά πόσο είναι πιθανό να συγκάλυπτε παραβατικές δράσεις τόσο του Φιγκερέδο όσο και άλλων προσώπων, αλλά και του ιδίου χάρη στη θεσμική ιδιότητά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα Panama Papers "ξεσκεπάζουν" τον Μέσι

News 24/7

24MEDIA NETWORK