To VAR έρχεται να "σώσει" την Ελλάδα. Στην Ευρώπη έχει πετύχει;

O κύβος ερρίφθη και το VAR έρχεται τη νέα σεζόν στην ποδοσφαιρική Ελλάδα για να τονώσει το αίσθημα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας στην Super League Σουρωτή. Τι γνώμη έχουν όμως για το νέο... βοηθό του διαιτητή στις πέντε κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης, μετά από μερικούς μήνες εφαρμογής του νέου συστήματος σε μερικές εξ αυτών; Λύνει τα χέρια ή δημιουργεί άλλο χάος;

FILE - In this July 11, 2017, still image from video, MLS referee Dave Gantar watches a replay during a video replay scrimmage organized in a community park, in Park City, Utah. Major League Soccers implementation of video replay got use its first weekend, as fans and other leagues around the world were watching to see how it would go. (AP Photo/Rick Bowmer, File)
FILE - In this July 11, 2017, still image from video, MLS referee Dave Gantar watches a replay during a video replay scrimmage organized in a community park, in Park City, Utah. Major League Soccers implementation of video replay got use its first weekend, as fans and other leagues around the world were watching to see how it would go. (AP Photo/Rick Bowmer, File) AP IMAGE

Σ' έναν κόσμο, στον οποίο τα πάντα κινούνται καθημερινά σε φρενήρεις ρυθμούς και τίποτα δεν μένει στάσιμο (διότι αν μείνει, είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστεί από την εποχή του και να χάσει μέρος της αξίας ή της δυναμικής του, μη ανταποκρινόμενο στα κελεύσματα των καιρών) ο βασιλιάς των σπορ δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος ή αδιάφορος μπροστά στα θαύματα που μπορεί να του προσφέρει η τεχνολογία.

Πριν από μερικά χρόνια το να τοποθετηθεί κάμερα με ειδικούς αισθητήρες πάνω σε μία εστία που να μπορεί να κρίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη τη γραμμή της εστίας, θεωρήθηκε -απολύτως δικαιολογημένα- ως κάτι το πρωτοποριακό, ως ένα σπουδαίο επίτευγμα που ήρθε να αφαιρέσει έναν "αιώνιο" πονοκέφαλο για διαιτητές και βοηθούς (θυμηθείτε τον τελικό του 1966 και το γκολ-φάντασμα του Τζεφ Χερστ στο Αγγλία-Γερμανία...), με φάσεις που ακόμα και το πιο άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο μάτι μπορεί να ξεγελαστεί.

Επειδή όμως η τεχνολογία εξελίσσεται, βελτιώνεται και προοδεύει με ταχύτητα... φωτός, δεν θα μπορούσε το ποδόσφαιρο να αρκεστεί στην χρησιμότατη μεν, αλλά μικρή βοήθεια δε του goal line technology και έτσι θέλησε να κάνει δειλά-δειλά το επόμενο βήμα στο παραπάνω επίπεδο. Next level που θα έλεγαν οι αγγλοαναθρεμμένοι.

The Video Assistant Referee (VAR) ahead of the English League Cup semifinal first leg soccer match between Chelsea and Arsenal at Stamford Bridge stadium in London, Wednesday, Jan. 10, 2018. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
The Video Assistant Referee (VAR) ahead of the English League Cup semifinal first leg soccer match between Chelsea and Arsenal at Stamford Bridge stadium in London, Wednesday, Jan. 10, 2018. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP IMAGE

Ποιο είναι αυτό; Δεν χρειάζεται κάποιος να διαβάσει βουλωμένο γράμμα για να καταλάβει σε τι αναφερόμαστε, αν έχει την ιδιότητα του φιλάθλου. Το VAR (Video Assistant Referee) δείχνει να είναι όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο καθώς προσφέρει στους διαιτητές την χρυσή ευκαιρία να διορθώσουν κάποιο μεγάλο λάθος που ενδεχομένως να κάνουν στη ροή ενός αγώνα έτσι ώστε να αποφεύγονται αλλοιώσεις σκορ που να τινάζουν στην αέρα την αξιοπιστία ενός ολόκληρου αθλήματος.

Πρόκειται μάλιστα για ένα βοήθημα που δεν ήρθε για να υποκαταστήσει ή να υπονομεύσει έναν διαιτητή και να τον κάνει να αισθανθεί "λίγος" και "ανεπαρκής" αλλά αντίθετα για να του λύσει τα χέρια σε δύσκολες καταστάσεις, να του δώσει μία πολύτιμη χείρα βοηθείας όταν την χρειαστεί και ταυτόχρονα να αποδώσει δικαιοσύνη.

Οι άνθρωποι άλλωστε που θα χειρίζονται το VAR (πρόκειται ουσιαστικά για ένα κέντρο ελέγχου απ' όπου θα παρακολουθούν το ματς μέσα από πολλές κάμερες και θα είναι σε ανοιχτή ενδοεπικοινωνία με τον διαιτητή για να τον ειδοποιήσουν αν χρειαστεί η παρέμβασή τους) ξέρουν πως μόνο σε τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις θα "κάνουν την εμφάνισή τους".

1. Σε γκολ. Να ειδοποιήσουν τον διαιτητή σε περίπτωση που υπήρχε οφσάιντ στη φάση ή έγινε χέρι και το οποίο δεν υπέπεσε στην αντίληψη του διαιτητή ή των βοηθών του πριν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα της εστίας.

2. Σε πέναλτι: Να υποδείξουν στον διαιτητή πως ενδεχομένως να έκανε λάθος σε μία απόφασή του να καταλογίσει ή να μην καταλογίσει την εσχάτη των ποινών μέσα στη μεγάλη περιοχή.

3. Σε κόκκινες κάρτες. Να βοηθήσουν τον διαιτητή να πάρει τη σωστή απόφαση για το αν πρέπει ένας παίκτης να αντικρίσει κόκκινη κάρτα και να πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια.

4. Σε λάθος ταυτότητα. Μπορούν να επέμβουν και να ενημερώσουν τον διαιτητή σε περίπτωση που έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα και έχει τιμωρηθεί με κάρτα λάθος παίκτης.

The Video Assistant Referee (VAR) in position with the technician ahead of the English League Cup semifinal first leg soccer match between Chelsea and Arsenal at Stamford Bridge stadium in London, Wednesday, Jan. 10, 2018. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
The Video Assistant Referee (VAR) in position with the technician ahead of the English League Cup semifinal first leg soccer match between Chelsea and Arsenal at Stamford Bridge stadium in London, Wednesday, Jan. 10, 2018. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP IMAGE

Αν βάλουμε κάτω όλες αυτές τις παραμέτρους και θεωρήσουμε δεδομένο πως θα υπάρχει άμεση, ταχύτατη και αγαστή συνεργασία όλων αυτού του τιμ που θα συν-αποφασίζει για την τύχη ενός αγώνα, το VAR ακούγεται πράγματι ως μία άκρως δελεαστική και σοβαρή πρόταση. Ποιος δεν θέλει να εξαλείψει τα μεγάλα λάθη από έναν αγώνα που εκθέτουν διαιτητή, ομάδες και το άθλημα του ποδοσφαίρου γενικότερα;

Ποιος δεν προτιμάει τους διαιτητές να έχουν σύμμαχο στο πλευρό τους από το να είναι αβοήθητοι αλλά και υπόλογοι μπροστά στο αδηφάγο οπαδικό κοινό σε μία λάθος απόφαση; Κάπως έτσι τα "μεγάλα κεφάλια" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου αποφάσισαν να εισάγουν δειλά-δειλά αυτήν τεχνολογία (υψηλού κόστους είναι αλήθεια) στο ποδόσφαιρο θέλοντας να δουν αν το άθλημα "αντέχει" αυτό το νέο σύστημα και αν στη ζυγαριά μεταξύ δικαιοσύνης-αφαίρεσης συναισθημάτων, το ζύγι θα γείρει καταφανώς στην πλευρά της δικαιοσύνης.

Σ' ένα πάντως από τα πρώτα ματς που χρησιμοποιήθηκε "πιλοτικά" αυτό το πρόγραμμα, οι φάσεις που προέκυψαν ήταν λες και έγιναν κατά... παραγγελία, για να δει το κοινό πως το σύστημα αυτό και μπορεί να δουλέψει σωστά με σωστή καθοδήγηση και μπορεί να αποδώσει ποδοσφαιρική δικαιοσύνη.

Στο διεθνές φιλικό της Γαλλίας με την Ισπανία τον Μάρτιο του 2017 στο "Παρκ Ντε Πρενς" έλαβαν χώρα δύο φάσεις όπου το VAR λειτούργησε 100% αποτελεσματικά: πρώτα δεν μέτρησε ως οφσάιντ γκολ του Γκριεζμάν καθώς ο διαιτητής ειδοποιήθηκε μέσω var και άλλαξε την απόφασή του (είχε αρχικά δείξει σέντρα) ενώ λίγο αργότερα μέτρησε γκολ του Ντεουλοφέου (έκανε το 2-0 για την "φούρια ρόχα"), με τον βοηθό διαιτητή να σηκώνει λανθασμένα το σημαιάκι αλλά το VAR να ενημερώνει για την ορθότητα του τέρματος.

Πόση ώρα χρειάστηκε από την ώρα που η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα μέχρι ο διαιτητής να μιλήσει με τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου και να δείξει σέντρα, παρά την υπόδειξη του βοηθού του; Μόλις 40 δευτερόλεπτα, χρόνος πολύ μικρός αν αναλογιστεί κανείς πως χάρη σε αυτή την ενδοσυννενόηση αποφεύχθηκε ένα μεγάλο λάθος...

Ποια ήταν η... συνέχεια; Γερμανία και Ιταλία πήραν την απόφαση να υιοθετήσουν γρήγορα αυτή την νέα ποδοσφαιρική τεχνολογία και να την βάλουν από την αρχή της τρέχουσας σεζόν στα πρωταθλήματα τους, Bundesliga και Serie A αντίστοιχα, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν ανάλογη στάση κράτησαν και οι ποδοσφαιρικές αρχές σε Αγγλία, Ισπανία και Γαλλία και έτσι από τη σεζόν 2018-19 οι διαιτητές θα δέχονται και συμβουλές μέσω VAR στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Από κοντά και η... Ελλάδα, με τις ποδοσφαιρικές αρχές και τον Υφυπουργό Αθλητισμό Γιώργο Βασιλειάδη να έχουν καταλήξει στην απόφαση για χρήση του VAR από τη νέα σεζόν με την ελπίδα να γίνει ένα σημαντικό βήμα ως προς τη βελτίωση της αξιοπιστίας του αθλήματος και τον περιορισμό των αδικιών.

To VAR έρχεται να "σώσει" την Ελλάδα. Στην Ευρώπη έχει πετύχει;
AP IMAGE

Ήδη μάλιστα στην Αγγλία έκανε την εμφάνισή του το VAR σε αγώνες για τα ημιτελικά του League Cup αλλά και του τρίτου γύρου του Κυπέλλου Αγγλίας, με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι το ματς της Άρσεναλ με την Τσέλσι πριν λίγες ημέρες (δεύτερος ημιτελικός League Cup), όπου στα μάτριξ του γηπέδου δίνονταν "εξηγήσεις" στους θεατές για τη χρήση του νέου συστήματος και την πιθανή διακοπή της ροής ενός αγώνα προκειμένου να αποτανθεί σε αυτό ένας διαιτητής.

Μην τρέφετε ωστόσο αυταπάτες ότι το πρόβλημα με τις διαιτητικές αδικίες θα κλειδωθεί για και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και πλέον θα υπάρχει δικαιοσύνη 100%. Το γράψαμε και παραπάνω, όταν υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχουν και λάθη έστω και χωρίς πρόθεση και το VAR δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση, αφού δεν μπορεί η κάθε φάση να μπαίνει στο μικροσκόπιο και να σταματάει το ματς.

Θα πρέπει να υπάρχει η εκπαίδευση, η τεχνογνωσία και η οξυδέρκεια από πλευράς ανθρώπων που θα είναι επιφορτισμένοι με το να "τρέχουν" αυτή την τεχνολογία ώστε να ειδοποιούν έγκαιρα τον διαιτητή και να τον κατευθύνουν σωστά, και ταυτόχρονα να μην "χάνουν" φάσεις, διότι τότε θα τίθεται θέμα αξιοκρατίας και αξιοπιστίας του όλου εγχειρήματος.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως την ώρα που οι άνθρωποι της FIFA βρίσκονται σε συζητήσεις με υποψήφιους σπόνσορες για τη χρήση του VAR στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2018, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν, τόνισε σε συνέντευξή του στην αγγλική "Telegraph" πως η εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας στο άθλημα "θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε εάν δεν διευθετηθούν πρώτα κάποια ζητήματα που έχουν να κάνει με τον τρόπο χρήσης του".

To VAR έρχεται να "σώσει" την Ελλάδα. Στην Ευρώπη έχει πετύχει;
AP IMAGE

Ρεαλιστικά, δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τον ισχυρό άνδρα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας πως είναι ενάντια στην πρόοδο και αυτό γιατί πέρα από τα καλά που μπορεί να προσφέρει στο χώρο, έχει διαπιστωθεί στη μέχρι τώρα χρήση του πως αρκετά από τα προβλήματα που υπήρχαν με τις λάθος αποφάσεις, παραμένουν.

Το γεγονός πως ήρθε για να βοηθήσει και να συμβουλέψει και όχι για να παίρνει εκείνο τις σημαντικές αποφάσεις έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές γκρίνιες και μουρμούρες στην ποδοσφαιρική Ιταλία, με προπονητές να βγαίνουν δημόσια και να ισχυρίζονται πως οι διαιτητές εξακολουθούν να παίρνουν λάθος αποφάσεις ακόμα και αν δουν το video της επίμαχης φάσης.

" Το σύστημα VAR θα πρέπει να προστατέψει τις ομάδες όμως χρειάζεται να δουλεύει με τα ίδια κριτήρια για όλους. Η γνώμη μου; Υπάρχουν λιγότερες διαμαρτυρίες και λιγότερες αποβολές αλλά οι διαιτητές εξακολουθούν να κάνουν λάθη, οπότε από αυτή την οπτική γωνία, δεν είμαι υπέρ", τόνισε πριν από λίγες ημέρες ο Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο μετά τον (εξ αναβολής) αγώνα της Σαμπντόρια με την Ρόμα για την Serie A.

Σε αυτό το ματς ο διαιτητής υπέδειξε πέναλτι σε χέρι του Κολάροφ μέσα στη μεγάλη περιοχή έχοντας σταματήσει τον αγώνα και κοιτάξει το video με την επίμαχη φάση στη γραμμή του πλαγίου άουτ, με τους παίκτες της Ρόμα να φωνάζουν όμως έντονα όχι επειδή δεν υπήρχε παράβαση από τον Κολάροφ αλλά επειδή στην αρχή της φάσης είχαν ζητήσει φάουλ υπέρ του Στρόουτμαν που δεν δόθηκε από το διαιτητή (και για το οποίο δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το VAR...)

Έναν μήνα νωρίτερα είχε... ξεσπάσει κατά του VAR ο προπονητής της έτερης ομάδας της "αιώνιας πόλης", της Λάτσιο, με τον Σιμόνε Ιντσάγκι να υπαινίσεται πως το ποδόσφαιρο χάνει τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του: " Με τον VAR δεν ήμασταν τυχεροί, μας λείπουν 7 πόντοι. Συνολικά η κρίση μου για το VAR είναι αρνητική επειδή αφαιρεί τις συγκινήσεις από το ποδόσφαιρο, από εμάς και τους φιλάθλους.

Τώρα πια μετά από ένα γκολ δεν αγκαλιάζονται πλέον οι παίκτες. Αφαιρεί την αδρεναλίνη και την ομορφιά του ποδοσφαίρου. Στο Europa League χωρίς το VAR ευχαριστιέμαι περισσότερα ένα παιχνίδι" .

Referee Gianluca Rocchi checks the VAR during the Serie A soccer match between Inter Milan and Lazio, at the Milan's San Siro stadium, Italy, Saturday, Dec. 30, 2017. (AP Photo/Antonio Calanni)
Referee Gianluca Rocchi checks the VAR during the Serie A soccer match between Inter Milan and Lazio, at the Milan's San Siro stadium, Italy, Saturday, Dec. 30, 2017. (AP Photo/Antonio Calanni) AP IMAGE

Για τον τεχνικό της Γιουβέντους, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, το πρόβλημα έγγειται στον τρόπο που χρησιμοποιούν το νέο σύστημα: " Εάν θέλουμε το ποδόσφαιρο να είναι ένα άθλημα που δεν θα είναι πια άθλημα, τότε να χρησιμοποιούμε το VAR σε κάθε περιστατικό. Αν φτάσουμε στον Μάρτιο που ο κάθε πόντος είναι σημαντικός, τότε θα φτάσουμε τα παιχνίδια να κρατούν τρεις με τέσσερις ώρες.

Κατά τη γνώμη μου η τεχνολογία θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε αντικειμενικές καταστάσεις -οφσάιντ, μέσα ή έξω από την περιοχή, μέσα ή έξω από την τελική γραμμή- γιατί όταν έχουμε να κάνουμε με καταστάσεις όπου μπαίνει το υποκειμενικό στοιχείο, οι φίλαθλοι δεν θα συμφωνήσουν ποτέ για μία φάση. Ο διαιτητής μπορεί να δίνει ένα πέναλτι ή να μην το δίνει, είναι στην κρίση του.

Διαφορετικά όταν θα έρθει η ώρα για τα παιχνίδια που θα διακυβεύονται πολλά, θα καταλήξουμε σαν το Αμερικανικό Ποδόσφαιρο όπου υπάρχουν συνεχείς διακοπές και καθόμαστε τρώγοντας ξηρούς καρπούς μέχρι να τελειώσει το ματς τα μεσάνυχτα. Το ίδιο συμβαίνει και στο μπάσκετ..."

Ο αντίλογος έρχεται από την πλευρά του Ρομπέρτο Ροσέτι, που είναι επικεφαλής πλέον του συστήματος VAR στη Serie A, με τον πρώην διεθνή διαιτητή να υποστηρίζει σε έναν πρώτο απολογισμό -μετά από μερικούς μήνες λειτουργίας του συστήματος- πως σε κάθε αγωνιστική αποφεύγονται κατά μέσο όρο τρία σημαντικά λάθη ενώ έχει μειωθεί και ο αριθμός των κίτρινων και κόκκινων καρτών αφού οι παίκτες ξέρουν ότι παρακολουθούνται...

Και αν στην Ιταλία τα παράπονα δεν είναι σχετικά τόσα πολλά, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για την Γερμανία, καθώς εκεί επικράτησε μία μεγάλη σύγχυση αναφορικά με τη σωστή χρήση του VAR. Πέρα από το γεγονός ότι εμφανίστηκαν πολλές φορές τεχνικά προβλήματα που δεν επέτρεπαν σε διαιτητή να πάρει σίγουρος μία απόφαση ακόμα και με χρήση video (π.χ δεν είχε τη δυνατότητα να δει τις γραμμές σε μία οριακή περίπτωση οφσάιντ...) λίγους μήνες νωρίτερα ήρθε και ένα μεγάλο σκάνδαλο να συνταράξει τα ήρεμα λιμνάζοντα ύδατα της Bundesliga.

A giant screen reports a VAR incident is being reviewed during the Confederations Cup, Group A soccer match between Portugal and Mexico, at the Kazan Arena, Russia, Sunday, June 18, 2017. (AP Photo/Martin Meissner)
A giant screen reports a VAR incident is being reviewed during the Confederations Cup, Group A soccer match between Portugal and Mexico, at the Kazan Arena, Russia, Sunday, June 18, 2017. (AP Photo/Martin Meissner) AP IMAGE

Πρωταγωνιστής ο άλλοτε διεθνής διαιτητής, Χέλμουτ Κρουγκ, ο οποίος έχασε τη θέση του ως επικεφαλής του συστήματος VAR, με την γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB) να λαμβάνει υπόψη της ένα... τσουνάμι παραπόνων για τη "συμπεριφορά" του στον αγώνα της Σάλκε με την Βόλφσμπουργκ για την 10η αγωνιστική της Bundesliga στις 28 Οκτωβρίου.

Σε αυτό το ματς δύο ήταν οι φάσεις που συζητήθηκαν: το πέναλτι που σφυρίχτηκε στο 42ο λεπτό υπέρ της Σάλκε σε κράτημα της φανέλας του Κέρερ (αμυντικός των "βασιλικών μπλε") από τον Γκιλαβογκί της Βόλφσμπουργκ, με το πέναλτι να μη δίνεται από τον διαιτητή αλλά κατόπιν απόφασης από το VAR και ο μη καταλογισμός πέναλτι σε χέρι του Κέρερ μέσα στη μεγάλη περιοχή της Σάλκε.

Διαιτητής σε αυτό το ματς ήταν ο Μάρτιν Φριτς, όμως σύμφωνα με τις καταγγελίες ο Κρουγκ επηρέασε παράνομα δύο αποφάσεις του VAR ως επιβλέπων των videos από την Κολωνία που λειτουργεί το Κέντρο Ελέγχου! Λεπτομέρεια της υπόθεσης; Το ότι ο Κρουγκ κατάγεται από το Γκελζενκίρχεν και τα χρόνια που σφύριζε δεν του επιτρεπόταν να διευθύνει παιχνίδια της ομάδας τού Ρουρ καθώς φερόταν να έχει συμπάθεια στην Σάλκε...

Το μεγαλύτερο όμως "φάουλ" που έγινε από τον Κρουγκ είναι πως πέρα από την καχυποψία που γεννήθηκε στην Γερμανία απέναντι στους ανθρώπους που ελέγχουν το σύστημα VAR, προέκυψε και έντονη αμφισβήτηση προς το ίδιο το σύστημα, και αυτό φάνηκε αρκετά Σαββατοκύριακα όπου σε διάφορα γήπεδα της χώρας υψώθηκαν πανό που ζητούσαν την κατάργησή του!

" Νομίζω ότι δεν πρέπει να αποκόβουμε τόσο πολύ τους διαιτητές. Θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το video μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις", υποστήριξε ο Γιουπ Χάινκες της Μπάγερν, με τον αθλητικό διευθυντή της Άουγκσμπουργκ Στέφαν Ρόιτερ να δηλώνει χαρακτηριστικά: " Πιστεύω ότι έχουμε λάθος ανθρώπους στο σύστημα VAR" .

Όπως γίνεται αντιληπτό το σύστημα VAR πρόλαβε να διχάσει τους ανθρώπους του γερμανικού ποδοσφαίρου, με το περιοδικό "Kicker" να αποκαλύπτει μάλιστα πως τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν δοθεί μυστικές εντολές στο VAR να επεμβαίνει όταν θεωρεί πως ο διαιτητής κάνει λάθος, ακόμα κι αν δεν ήταν σίγουρο! Παρέμβαση δηλαδή κόντρα στην αρχική οδηγία που έκανε λόγο για παρέμβαση σε " ξεκάθαρα λανθασμένη απόφαση".

Η ομοσπονδία δεν σχολίασε τις καταγγελίες, σημείωσε ωστόσο πως στο εξής " δεν θα υπάρχει απευθείας επικοινωνία με τους διαιτητές του VAR στη διάρκεια των αγώνων" , με τη ζημιά ως προς την αξιοπιστία του εγχειρήματος να έχει πάντως γίνει... Και όλα αυτά ενώ τα αποδεδειγμένα διαιτητικά λάθη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είχαν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από το 50%. Οπότε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω ή δύο εμπρός και ένα πίσω; Είναι το πως θέλει να βλέπει κάποιος το ποτήρι: μισοάδειο ή μισογεμάτο...

To VAR έρχεται να "σώσει" την Ελλάδα. Στην Ευρώπη έχει πετύχει;
AP IMAGE

Φυσικά υπάρχει και η Αγγλία, με την Premier League να μην έχει φέρει ακόμα το VAR στο Νησί στα ματς του πρωταθλήματος και τους ανθρώπους της ασπρόμαυρης στρογγυλής Θεάς να... γκρινιάζουν, θεωρώντας επιτακτική ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο υπό... προϋποθέσεις.

" Το VAR είναι αναπόφευκτο επειδή χάρη σε αυτό ο διαιτητής μπορεί να πάρει βοήθεια και να γίνει πιο αποτελεσματικός. Μπορεί να κερδίσει χρόνο, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο κόσμος. Φυσικά αν φτάσουμε στο σημείο ο διαιτητής να αφήνει τη θέση του και να πηγαίνει στη γραμμή του πλαγίου άουτ για να δει video τότε λέω "Αφήστε το σπίτι". Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι θέλω να παίρνω και την παραμικρή απόφαση, θέλω εγώ να είμαι το αφεντικό.

Σε αυτή την περίπτωση ας το ξεχάσουμε αφού δεν είναι κάτι σοβαρό. Δεν θέλουμε έναν διαιτητή να τρέχει να δει το video με τις φάσεις και την ίδια ώρα ο κόσμος στις εξέδρες να έχει παγώσει από το κρύο περιμένοντας καρτερικά την απόφασή του. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, εγώ είμαι προσωπικά εναντίον του", δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο Αρσέν Βενγκέρ, που η γνώμη του είναι ιδιαίτερα βαρύνουσα από τη στιγμή που αναφερόμαστε στον μακροβιότερο τεχνικό που κάθεται τώρα σε πάγκο ομάδας της Premier League (από το 1996 στην Άρσεναλ).

Την ίδια πάνω-κάτω ώρα ο Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο απηύδησε από τον μη καταλογισμό παράβασης σε χέρι μέσα στην περιοχή του Ντουκουρέ με το οποίο η Γουότφορντ ισοφάρισε στο 90' την Σαουθάμπτον και ζήτησε την εισαγωγή του VAR... χθες!

" Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο λάθος στην Premier League πριν. Είναι σκληρό να υπάρχει τέτοια αδικία. θα πρέπει να βοηθησουμε το άθλημα και τον διαιτητή να παίρνει σωστές αποφάσεις. Σε κάθε άθλημα η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει, γιατί όχι και στο ποδόσφαιρο;", δήλωσε με παράπονο αλλά και νόημα ο Αργεντινός τεχνικός των "αγίων";

Εν κατακλείδι; Το σύστημα VAR φαντάζει ως ένα ιδιαίτερα επαναστατικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει αφάνταστα τους διαιτητές και το άθλημα, την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να γίνει σαφές πως δεν πρέπει να γίνει var-ίδιο για το άθλημα που θα το κάνει να χάσει την φύση του, το DNA του, την αμεσότητά του με το κοινό;

Στην Ευρώπη μέχρι στιγμής που... μπουσουλάει το νέο σύστημα, οι γνώμες διίστανται για όλους τους παραπάνω λόγους που αναφέραμε. Εμείς ως Ελλάδα που σκεφτόμαστε σοβαρά να το βάλουμε στη ζωή μας από τη σεζόν 2018-19 είμαστε προετοιμασμένοι να το αξιοποιήσουμε σωστά για να μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη και όχι πιο περίπλοκη; Ίδωμεν...

News 24/7

24MEDIA NETWORK