Θυμάστε πότε πήρε νταμπλ η ΑΕΚ;

Η διαφαινόμενη κατάκτηση του εφετινού πρωταθλήματος από την ΑΕΚ, μετά από 24 χρόνια και το φλερτ με το νταμπλ, αποτελεί... κλειδί στο χρονοντούλαπο των επιτυχιών της Ένωσης. Οι περισσότεροι θα ποντάρατε ότι ο "δικέφαλος" έχει κατακτήσει τους δύο εγχώριους τίτλους την ίδια σεζόν τη δεκαετία του '90 αρκετές φορές. Λάθος! Θα χρειαστεί να πάμε πολλά χρόνια πίσω.

Θυμάστε πότε πήρε νταμπλ η ΑΕΚ;

Κορυφαίο το πρωτάθλημα, "παρηγορητικό" το Κύπελλο, άλλα όταν μία ομάδα φτάνει στο νταμπλ, τότε η αίγλη και το αίσθημα κυριαρχίας απογειώνουν κλαμπ και οπαδούς στα αστέρια!

Η εφετινή ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ χρειάζεται μόλις τέσσερις βαθμούς στα εναπομείναντα τέσσερα ματς του πρωταθλήματος για να πετύχει τον πρώτο της στόχο. Το ζητούμενο, εδώ και 24 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Παράλληλα, διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου, εκεί που εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα συγκρουστεί με τον ΠΑΟΚ.

Ένα πρωτάθλημα άργησε για την ΑΕΚ δύο δεκαετίες και κάτι, ένα νταμπλ όμως γνωρίζετε πόσο; Οι περισσότεροι, οι νεότερης ηλικίας Ενωσίτες θ' απαντούσαν ότι οι "κιτρινόμαυροι" έχουν σίγουρα σηκώσει τις δύο κούπες την ίδια σεζόν με την ομαδάρα του Ντούσαν Μπάγεβιτς στις αρχές της δεκαετίας του '90. Λάθος, φίλοι ΑΕΚτζήδες.

Εφέτος, συμπληρώνονται 39 ολόκληρα χρόνια από το νταμπλ της ΑΕΚ τη σεζόν 1977-1978. Δύο φορές έχουν πανηγυρίσει στη Νέα Φιλαδέλφεια εις διπλούν.

Η δεύτερη και τελευταία ήταν τη χρονιά που προαναφέραμε και η πρώτη το πολύ μακρινό 1938-1939. Και στις δύο αυτές φορές, όπως και εφέτος άλλωστε η "μάχη" δόθηκε μεταξύ ΑΕΚ και Θεσσαλονίκης, ενώ προκύπτει κι ένα στατιστικό- οιωνός. Ας τα δούμε.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το πρώτο της νταμπλ η ΑΕΚ το έκανε τη σεζόν 1938-1939. Δεν είναι ιστορικό μόνο για το σύλλογο, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα, αφού είναι το "παρθενικό". Η Ένωση ήταν πρώτη που σε μία χρονιά σήκωσε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Με τον Κώστα Νεγρεπόντη στον πάγκο και ποδοσφαιριστές όπως οιΡίμπας, Σκλαβούνος, Δελαβίνιας, Γάσπαρης, Παπαδόπουλος, Μανέττας, Τζανετής, Κοντούλης, Μαρόπουλος, Καπάνταης, Μάγειρας, Βασιλείου η Ένωση πήρε το πρωτάθλημα από τον Ηρακλή με δύο νίκες 3-1 και 4-2!
Λίγες ημέρες πριν το διπλό τελικό πρωταθλήματος, οι "κιτρινόμαυροι" κατάκτησαν και το Κύπελλο, κερδίζοντας ξανά ομάδα της Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά τον ΠΑΟΚ με 2-1 στη "Λεωφόρο".

Η ΑΕΚ ΚΑΝΕΙ ΝΤΑΜΠΛ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΔΟΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ!

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η ΑΕΚ χρειάστηκε σχεδόν 40 χρονιά, δηλαδή όσα συμπληρώνονται φέτος, για να πετύχει το δεύτερο και τελευταίο νταμπλ της ιστορίας της. Τρομερό; Τυχαίο; Ίδωμεν...

Τη σεζόν 1978 άρχισαν οι επιτυχίες της Ένωσης του μεγάλου Λουκά Μπάρλου. Τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνισή του στα διοικητικά κι έναν χρόνο μετά την εκπληκτική πορεία έως τα ημιτελικά του UEFA, η σούπερ αυτή ομάδα που είχε φτιάξει οΦράντισεκ Φάντρονκ, αλλά καθοδηγούσε πλέον ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι πήρε... αέρα το πρωτάθλημα, μένοντας αήττητη σε 31 ματς!

Τα απίστευτα ποσά που δαπανούσε η διοίκηση του "δικεφάλου" έφερναν αποτελέσματα κι η ΑΕΚ πήρε και το Κύπελλο, κερδίζοντας στη διοργάνωση Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Εντάξει, δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε με ποιον έπαιξε τελικό, γιατί μέχρι εδώ η ιστορία δείχνει να... επαναλαμβάνεται ως ένα σημείο.

Η ΑΕΚ, λοιπόν, νίκησε 1-0 τον ΠΑΟ στο "Απόστολος Νικολαΐδης", 6-1 τον Ολυμπιακό στο "Νίκος Γκούμας" και προκρίθηκε στον τελικό, εκεί που επιβλήθηκε με 2-0 στο "Καραϊσκάκης" του ΠΑΟΚ. Σκόρερ των τερμάτων της Ένωσης το "φονικό" δίδυμο Μπάγεβιτς - Μαύρου.

Θα καταφέρει, λοιπόν, φέτος η ΑΕΚ να πετύχει αυτό που η παράδοση έδειξε δύο φορές ότι έρχεται ανά 40 χρόνια; Θα γράψουν Χιμένεθ και παίκτες στο "κιτρινόμαυρο" Libro d'Oro μία τέτοια σελίδα που θα τους κάνει... αθάνατους στην ιστορία του συλλόγου; Υπομονή, λίγο έμεινε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK