Αυτοί είναι οι νέοι πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Το Contra.gr ανέλαβε ρόλο σκάουτ και σας παρουσιάζει μερικά από τα αστέρια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τα οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια.

Αυτοί είναι οι νέοι πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Πρόκειται για τους αυριανούς πρωταγωνιστές από όλο τον κόσμο που "εκκολάπτονται" στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Έχουν όλα τα εχέγγυα να πραγματοποιήσουν σπουδαία καριέρα, καθώς "ξεχειλίζουν" από ταλέντο και ποιότητα. Ήδη κάποιοι έχουν κάνει το "βήμα παραπάνω", αναγκάζοντας τις ομάδες τους να δαπανήσουν σημαντικά ποσά για να τους αποκτήσουν.

Το Contra.gr σας παραθέτει μερικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αναμένεται να κάνουν σπουδαία καριέρα τα επόμενα χρόνια, αναλύοντας τα αγωνιστικά τους στοιχεία, καθώς και τις επιδόσεις τους τα τελευταία χρόνια.

Ρομπέρτο Φιρμίνο (23 ετών, Χόφενχαϊμ)

Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό την περσινή χρονιά, πραγματοποιώντας μία εξαιρετική σεζόν με τα χρώματα της Χόφενχαϊμ. Ο Βραζιλιάνος δημιουργικός μέσος (ο οποίος όπως θα δείτε και στη φωτογραφία έχει ελληνικό τατουάζ), πέτυχε 22 γκολ και μοίρασε 16 ασίστ σε 37 συμμετοχές με την Γερμανική ομάδα, όντας ο ηγέτης της. Φημίζεται για την εξαιρετική του ντρίμπλα, ενώ χαρακτηριστικό στοιχείο στο παιχνίδι του είναι οι κάθετες μπαλιές και οι διεισδύσεις στην αντίπαλη περιοχή.

Αυτοί είναι οι νέοι πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Παράλληλα, έχει εξαιρετικά τελειώματα, ενώ βοηθάει και στον αμυντικό τομέα, πιέζοντας ψηλά και κλέβοντας την μπάλα. Οι πολύ καλές εμφανίσεις και τη φετινή χρονιά (3 γκολ και 3 ασίστ σε 12 συμμετοχές), του έδωσαν την ευκαιρία να κληθεί στην εθνική Βραζιλίας για τα φιλικά με την Τουρκία και την Αυστρία, πετυχαίνοντας μάλιστα και το πρώτο τέρμα με το "εθνόσημο" στο νικηφόρο 2-1 επί των Αυστριακών.

Χρηματιστηριακή αξία: 25.000.000 ευρώ

Ρος Μπάρκλεϊ (21 ετών, Έβερτον)

Ο Ρος Μπάρκλεϊ θεωρείται το "Next Big Thing" της Αγγλίας στη θέση του επιτελικού μέσου. Ήδη τα αγγλικά Μέσα ενημέρωσης τον συγκρίνουν με τον Πολ Γκασκόιν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως έχει όλα τα εχέγγυα να ξεπεράσει τον "Γκάζα". Μπορεί να αγωνιστεί πέρα από τη θέση του επιτελικού μέσου, κι ως κεντρικός μέσος, ενώ αν χρειαστεί χρησιμοποιείται κι ως αριστερό χαφ.

Αυτοί είναι οι νέοι πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
PHOTOGRAPH: PETER BYRNE/PA

Δυνατά του σημεία είναι η ντρίμπλα, τα μακρινά σουτ, ενώ θεωρείται "σπεσιαλίστας" στις εκτελέσεις φάουλ. Κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Αγγλίας τον Αύγουστο του 2013, ενώ ήταν στην αποστολή των "λιονταριών" στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, αγωνιζόμενος στον αγώνα των ομίλων με την Ιταλία. Τη φετινή σεζόν, έχει αγωνιστεί μόλις σε 6 αγώνες λόγω τραυματισμών, μοιράζοντας μία ασίστ.

Χρηματιστηριακή αξία: 15.000.000 ευρώ

Χουάν Μπερνάτ (21 ετών, Μπάγερν Μονάχου)

Η Μπάγερν Μονάχου το περασμένο καλοκαίρι δαπάνησε το ποσό των 10.000.000 ευρώ για να αποκτήσει τον Χουάν Μπερνάτ από την Βαλένθια. Ο Ισπανός άσος θεωρείται το επόμενο αριστερό μπακ της εθνικής Ισπανίας. Μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια κι ως αριστερός χαφ-εξτρέμ, ενώ δυνατά του σημεία είναι η ντρίμπλα, το κράτημα της μπάλας και οι σέντρες. Του αρέσει να παίζει με κοντινές μπαλιές, ενώ είναι ένα σύγχρονο φουλ μπακ, πατώντας συχνά περιοχή και απειλώντας με σουτ.

Αυτοί είναι οι νέοι πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Λόγω του ύψους του (1.70), είναι αδύναμος στις εναέριες μονομαχίες και δυσκολεύεται στην κατά μέτωπο επίθεση. Κλήθηκε από τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε στην εθνική Ισπανίας τον περασμένο Οκτώβριο, μετρώντας δύο συμμετοχές και πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ στον αγώνα της "φούρια ρόχα" με το Λουξεμβούργο για τα προκριματικά του Euro 2016. Με την Μπάγερν έχει 19 συμμετοχές μέχρι στιγμής, έχοντας δώσει και μία ασίστ.

Χρηματιστηριακή αξία: 10.000.000 ευρώ

Φεντερίκο Μπερναρντέσκι (20 ετών, Φιορεντίνα)

Ο Φεντερίκο Μπερναρντέσκι αποτελεί το νέο μεγάλο ταλέντο της Φιορεντίνα. Αγωνίστηκε ως δανεικός στην Κροτόνε την περσινή χρονιά όπου "έθελξε" με την απόδοσή του, πετυχαίνοντας 12 γκολ και μοιράζοντας 7 ασίστ σε 39 συμμετοχές. Αγωνίζεται κυρίως ως δεξί εξτρέμ με ανάποδο πόδι, καθώς είναι αριστεροπόδαρος, όμως ο Βιντσέτζο Μοντέλα τον έχει δοκιμάσει τόσο στην κορυφή της επίθεση, όσο και στην αριστερή πλευρά.

Αυτοί είναι οι νέοι πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
2013 GETTY IMAGES

Είναι ταχύτατος, έχει καλά "τελειώματα", ενώ λόγω ύψους κερδίζει αρκετές μονομαχίες στον αέρα. Τη φετινή χρονιά έχει 8 συμμετοχές πετυχαίνοντας 2 γκολ στους αγώνες του Europa League. Στάθηκε άτυχος όμως, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά, με συνέπεια να λείψει από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τον "Βιόλα" το επόμενο διάστημα.

Χρηματιστηριακή αξία: 4.500.000 ευρώ

Πάκο Αλκάθερ (21 ετών, Βαλένθια)

Αποτελεί την "αιχμή του δόρατος" για τις "νυχτερίδες". Είναι εκ των πρωταγωνιστών της Βαλένθια στη φετινή καλή πορεία που πραγματοποιεί στο ισπανικό πρωτάθλημα. Αγωνίζεται ως κεντρικός επιθετικός, όμως έχει σημαντική συμμετοχή στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της ομάδας, "σπάζοντας" την μπάλα στα άκρα και δημιουργώντας χώρους στους συμπαίκτες του. Έχει καλή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα, παρά το γεγονός πως δεν είναι ο επιθετικός της "μίας επαφής". Είναι ικανός με την μπάλα στα πόδια, ενώ πλεονεκτεί στις κεφαλιές παρά το γεγονός πως έχει ύψος μόλις 1.76.

Valencia's Paco Alcacer celebrates after scoring against St Gallen during their Europa League Group A soccer match at the Mestalla stadium in Valencia, Spain, Thursday Oct. 24, 2013. (AP Photo/Alberto Saiz)
Valencia's Paco Alcacer celebrates after scoring against St Gallen during their Europa League Group A soccer match at the Mestalla stadium in Valencia, Spain, Thursday Oct. 24, 2013. (AP Photo/Alberto Saiz) AP

Παράλληλα, βοηθάει σημαντικά στον αμυντικό τομέα, πρεσάροντας ψηλά και διεκδικώντας πολλές εναέριες μονομαχίες. Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε τον κάλεσε για πρώτη φορά στην εθνική Ισπανίας τον περασμένο Αύγουστο, μετρώντας μέχρι στιγμής 5 συμμετοχές και 3 γκολ. Με την Βαλένθια σε 11 αγώνες έχει πετύχει 4 γκολ και έχει μοιράσει 4 ασίστ στους συμπαίκτες του.

Χρηματιστηριακή αξία: 20.000.000 ευρώ

Σαΐντο Μπεραχίνο (21 ετών, Γουέστ Μπρόμιτς)

Ο Σαΐντό Μπεραχίνο είναι η επόμενη μεγάλη ελπίδα της Αγγλίας στη θέση του στράικερ. Ο Άγγλος επιθετικός, με καταγωγή από το Μπουρούντι, έχει εκπλήξει τη φετινή χρονιά με τις εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποιεί τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Την προσωπική του ιστορία άλλωστε την διαβάσατε πριν λίγες μέρες στο Contra.gr. Θεωρείται δεινός εκτελεστής, καθώς σε 12 συμμετοχές στη φετινή Premier League έχει καταφέρει να πετύχει 7 γκολ, ενώ με την εθνική ελπίδων της Αγγλίας σκόραρε 10 (!) γκολ σε 10 συμμετοχές στην προκριματική του Euro U21.

Αυτοί είναι οι νέοι πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Ως επιστέγασμα των εντυπωσιακών του εμφανίσεων κλήθηκε στην εθνική Ανδρών, με τον Ρόι Χόντσον να τον συμπεριλαμβάνει στην αποστολή για τους αγώνες με την Σλοβενία και την Σκωτία. Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι πολύ καλός στα "τελειώματα", ικανός στις εκτελέσεις στημένων φάσεων, ενώ του αρέσει να σουτάρει από μακριά. Μοναδικό αρνητικό στοιχείο είναι η αδυναμία που παρατηρείται στο αμυντικό κομμάτι. Μπορεί να αγωνιστεί ως δεύτερος επιθετικός, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί κι ως εξτρέμ.

Χρηματιστηριακή αξία: 5.000.000 ευρώ

Λουκά Ντιν (21 ετών, Παρί Σεν Ζερμέν)

Το καλοκαίρι του 2013 οι διοικούντες την Παρί Σεν Ζερμέν έβαλαν "βαθιά" το χέρι στην τσέπη, προσφέροντας 15.000.000 ευρώ στη Λιλ για να αποκτήσουν τον 20χρονο τότε Λουκά Ντιν. Θεωρείται ο "αντικαταστάτης" του Πατρίς Εβρά στην εθνική Γαλλίας, ενώ τα αγωνιστικά και σωματικά του προσόντα "κλέβουν" την παράσταση.

Αυτοί είναι οι νέοι πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Είναι ένα σύγχρονο μπακ, με αρκετά "ανεβάσματα" στην αντίπαλη περιοχή, εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, δυνατός στις εναέριες μονομαχίες, ενώ η συγκέντρωση κατά την διάρκεια του αγώνα είναι ένα από τα "ατού" του. Αρέσκεται να ανταλλάσσει κοντινές πάσες, είναι σκληροτράχηλος αμυντικός και το μοναδικό του μειονέκτημα είναι τα τάκλιν. Τη φετινή χρονιά έχει αγωνιστεί 7 φορές με τους "Παριζιάνους" δίνοντας μία ασίστ και 5 φορές με την εθνική Γαλλίας.

Χρηματιστηριακή αξία: 12.500.000 ευρώ

Ζιανελί Ιμπιλά (22 ετών, Μαρσέιγ)

Αποτελεί τον "κινητήριο μοχλό" της Μαρσέιγ, έχοντας "κλέψει" -μέχρι στιγμής- τις εντυπώσεις, με το ώριμο και μεστό παιχνίδι του. Ο Μαρσέλο Μπιέλσα έχει "χτίσει" τη μεσαία γραμμή της ομάδας πάνω στον 22χρονο Κονγκολέζο, ο οποίος τον έχει δικαιώσει απόλυτα με τις εμφανίσεις του. Είναι ένας σύγχρονος αμυντικός χαφ, ο οποίος εμπνέει σιγουριά με τη μπάλα στα πόδια, του αρέσει να ντριμπλάρει, κερδίζει συχνά φάουλ, ενώ έχει μεγάλο ποσοστό πετυχημένων μεταβιβάσεων, παρά το γεγονός πως αγωνίζεται σε μία θέση που το λάθος είναι εύκολο να συμβεί.

Αυτοί είναι οι νέοι πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Παράλληλα, μπορεί να αγωνιστεί κι ως κεντρικός μέσος ή αριστερός χαφ. Έχει αγωνιστεί με τις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας, όμως προς το παρόν δεν έχει κληθεί στην Ανδρών, ενώ είναι πολύ πιθανό να επιλέξει και την χώρα από την οποία κατάγεται, τη Δημοκρατία του Κονγκό.

Χρηματιστηριακή αξία: 5.000.000 ευρώ

Ντομένικο Μπεράρντι (20 ετών, Σασουόλο)

Η εξαιρετική χρονιά που πραγματοποίησε την αγωνιστική περίοδο 2012-13 (11 γκολ και 7 ασίστ σε 37 συμμετοχές) ο Ντομένικο Μπεράρντι, είχε ως αποτέλεσμα να τραβήξει το ενδιαφέρον της Γιουβέντους, η οποία δαπάνησε 4.500.000 ευρώ για να αποκτήσει το 50% των δικαιωμάτων του. Η "Γιούβε" αποφάσισε να τον αφήσει στη Σασουόλο, με τον Ιταλό επιθετικό να κάνει ακόμα καλύτερη σεζόν, πετυχαίνοντας 16 γκολ σε 29 συμμετοχές, με αποκορύφωμα το χατ-τρικ που πέτυχε απέναντι στην Μίλαν.

Αυτοί είναι οι νέοι πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Τη φετινή χρονιά έχει σκοράρει 3 γκολ και μοιράσει 4 ασίστ σε 9 αγώνες. Είναι πολύ καλός στα "τελειώματα" των φάσεων, βγάζει κάθετες μπαλιές στους συμπαίκτες του και πραγματοποιεί αρκετές αλλαγές παιχνιδιού. Είναι "σπεσιαλίστες" στις εκτελέσεις πέναλτι, όμως υστερεί στο κράτημα της μπάλας και στις εναέριες μονομαχίες. Πολύ αρνητικό είναι το γεγονός πως αρκετές φορές βγάζει μία "απειθαρχία" στον τρόπο παιχνιδιού του με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα και στην υπόλοιπη ομάδα.

Χρηματιστηριακή αξία: 15.000.000 ευρώ

Χακάν Τσαλχανόγλου (20 ετών, Λεβερκούζεν)

Η Λεβερκούζεν το περασμένο καλοκαίρι ξόδεψε 14.500.000 ευρώ για να αποκτήσει τον Τούρκο μεσοεπιθετικό από το Αμβούργο, ύστερα από την εξαιρετική σεζόν που πραγματοποίησε. Οι απαιτήσεις όπως είναι λογικό είναι μεγάλες από τους ανθρώπους της Γερμανικής ομάδας, αλλά και τους φιλάθλους όμως ο Τσαλχανόγλου δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς είναι από τους διακριθέντες των "ασπιρίνων" τη φετινή χρονιά, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Μπουντεσλίγκα. Σε 16 εμφανίσεις έχει πετύχει 3 γκολ κι έχει δώσει 4 ασίστ, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας.

Αυτοί είναι οι νέοι πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
IMAGO/MIKA

Ο Ρόγκερ Σμιντ στηρίζει μεγάλο κομμάτι της επιθετικής λειτουργίας στον Τσαλχανόγλου, με τα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να τον δικαιώνουν. Ο 20χρονος δημιουργικός μέσος φημίζεται για τα εξαιρετικά στημένα και τα σουτ από μακρινή απόσταση, ενώ βοηθάει την ανάπτυξη του παιχνιδιού με τις κάθετες πάσες και τις βαθιές μπαλιές. Αρκετές φορές μετατρέπεται σε "κρυφό" επιθετικό έχοντας πολύ καλά "τελειώματα". Έχει αγωνιστεί σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Τουρκίας, ενώ έκανε το ντεμπούτο του με την Ανδρών τον Σεπτέμβριο κι είναι πλέον βασικός στέλεχος μετρώντας 5 συμμετοχές.

Χρηματιστηριακή αξία: 15.000.000 ευρώ

Σίγουρα δεν μπορούμε να χωρέσουμε σε μόλις 10 θέσεις όλους τους πρωταγωνιστές των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Εσείς ποιους θα είχατε συμπεριλάβει στη λίστα; Στείλτε μας τις επιλογές σας με σχόλια.

* Τα στοιχεία για την χρηματιστηριακή αξία των ποδοσφαιριστών προέρχονται από την ιστοσελίδα transfermarkt.de

News 24/7

24MEDIA NETWORK