Νικολά Ανελκά: Γυρολόγος ετών 35

O Μάνος Ανδρουλάκης καταγράφει το ταξιδιωτικό ημερολόγιο του Νικολά Ανελκά, ο οποίος ετοιμάζεται να φορέσει τη φανέλα του 12ου συλλόγου της καριέρας του, εκείνη της Ατλέτικο Μινέιρο και να συνυπάρξει εκ νέου με τον Ροναλντίνιο.

Νικολά Ανελκά: Γυρολόγος ετών 35

Όταν εγκαταλείψει τη δράση ενδέχεται να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο επειδή ένας φίλος του βρίσκεται στο χώρο και θα τον προωθήσει. Προς το παρόν, πάντως, ο Νικολά Ανελκά εξακολουθεί να γυρίζει τον κόσμο. Κι ας πέρασαν 17 χρόνια...

Νικολά Ανελκά: Γυρολόγος ετών 35

Λίγους μήνες μετά την πρόσληψη του Αρσέν Βενγκέρ, η Άρσεναλ κατέβαλε το ποσό των 605.000 ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν για να εντάξει στο δυναμικό της ένα 17χρονο που είχε τη φήμη του γκολτζή. Ο σοβαρός τραυματισμός του Ίαν Ράιτ λειτούργησε ευεργετικά για το νεαρό Γάλλο, ο οποίος μάλιστα σκόραρε για πρώτη φορά σε μία εντός έδρας νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-2. Η σεζόν 1997-98 ήταν ονειρική για εκείνον, αφού η νέα του ομάδα πανηγύρισε το νταμπλ και ο ίδιος σκόραρε στον τελικό του FA Cup με την Νιούκαστλ.

Ο γαλουχημένος στις ακαδημίες της Παρί Σεν Ζερμέν έχτισε το ποδοσφαιρικό όνομά του στο Λονδίνο και στις 2 Αυγούστου 1999 πήρε μεταγραφή στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο δύστροπος χαρακτήρας του "κατσούφη" (σ.σ. το προσωνύμιο που του κόλλησαν οι Άγγλοι φίλαθλοι) όμως, είχε ως αποτέλεσμα να πέσει σύντομα στη δυσμένεια των φίλων των "μερένγκες" και του Βιθέντε ντελ Μπόσκε, ο οποίος τον "έκοψε" από τις προπονήσεις για 45 ημέρες. Χωρίς εκείνον και τα γκολ του στα ημιτελικά με την Μπάγερν, πάντως, η "βασίλισσα" δεν θα κατακτούσε το 8ο Champions League της ιστορίας της.

Νικολά Ανελκά: Γυρολόγος ετών 35

Φτου κι απ' την αρχή

Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του Ανελκά ήταν η... αφετηρία. Όπως αποδείχθηκε, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν έκανε καλό deal, αφού έγινε φτωχότερη κατά 26.620.000 ευρώ (τρία χρόνια νωρίτερα τον είχε πουλήσει για ένα κομμάτι ψωμί στην Άρσεναλ), ο ποδοσφαιριστής είχε προβλήματα με τον Λουίς Φερναντές και λίγους μήνες αργότερα επέστρεψε στην Premier ως δανεικός στην Λίβερπουλ. Στο τέλος της σεζόν 2001-02 ο Ζεράρ Ουγιέ αποφάσισε να μην τον μονιμοποιήσει στο "Άνφιλντ", αποκτώντας στη θέση του τον Ελ Χατζί Ντιούφ.

Ο διεθνής επιθετικός δεν εγκατέλειψε την Premier, αφού η Μάντσεστερ Σίτι πίστεψε στις δυνατότητές του και εν τέλει δικαιώθηκε. Ο "κατσούφης" έδωσε χαρά στους φίλους των "πολιτών" σκοράροντας μεταξύ άλλων στο ντέρμπι της πόλης, κόντρα στην πρώην ομάδα του (Άρσεναλ) και στο τελευταίο λεπτό του εκτός έδρας ματς με την Λίβερπουλ (σ.σ. νικητήριο γκολ). Στις 16 Οκτωβρίου 2004, εξάλλου, ο Ανελκά κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι που έβαλε τις βάσεις για την πρώτη ήττα της Τσέλσι από την ημέρα που ανέλαβε ο Ζοζέ Μουρίνιο.

Νικολά Ανελκά: Γυρολόγος ετών 35

Με τη βοήθεια του... Αλλάχ

Το 2004 ήταν μία πολύ σημαντική χρονιά για τον 25χρονο, τότε, Ανελκά ή μάλλον... Αμπντούλ-Σαλάμ Μπιλάλ. Αυτό ήταν το καινούργιο όνομα του ποδοσφαιριστή, ο οποίος αποφάσισε να προσηλυτιστεί στο Ισλάμ κατόπιν συζήτησης με μερικούς παιδικούς φίλους του. Δήλωσε μάλιστα ότι είναι έτοιμος να μετακομίσει και να αγωνιστεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς "δεν προτίθετο να επιστρέψει στην Αγγλία ή την Γαλλία". Αποδείχθηκε ανακόλουθος...

Σε πρώτη φάση ο Γάλλος διεθνής αγωνίστηκε σε μία χώρα, οι κάτοικοι της οποίας είναι ομόθρησκοί του (κατά συντριπτικό ποσοστό), βοηθώντας την Φενέρμπαχτσε να κατακτήσει τον τίτλο και να αγωνιστεί στο Champions League. Ενάμισι χρόνο αργότερα, όμως, αθέτησε τη δήλωσή του και επέστρεψε στην Premier για λογαριασμό της Μπόλτον.

Αγωνιζόμενος μπροστά από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, ο Ανελκά δεν ξεκίνησε καλά την καριέρα του στο "Ρίμποκ", καθώς δεν σκόραρε στα πρώτα 11 ματς πρωταθλήματος, αλλά στη συνέχεια έσωσε τα προσχήματα με 10 γκολ. Τον Ιανουάριο του 2007 δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στην Άρσεναλ, αντ' αυτού όμως, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Μπόλτον. Το τετραετές έγινε τετράμηνο...

Νικολά Ανελκά: Γυρολόγος ετών 35
© REUTERS

Στις 11 Ιανουαρίου 2008 ο Γάλλος ξεκίνησε την απέλπιδα προσπάθεια για να αποδείξει ότι αξίζει να αγωνίζεται σε ομάδα του υψηλότερου ραφιού, μεταπηδώντας στην Τσέλσι έναντι του ποσού των 18.150.000 ευρώ. Αρχικά αποδείχθηκε μοιραίος γιατί στον τελικό του Champions League με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε το 7ο πέναλτι (αργότερα κατηγόρησε τον Άβρααμ Γκραντ για την αποτυχία του), στην πορεία όμως εξελίχθηκε σε MVP των "μπλε".

Ο τραυματισμός του Ντιντιέ Ντρογκμπά του έδωσε την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος παίκτης της Premier που φτάνει σε διψήφιο αριθμό γκολ τη σεζόν 2008-09, να κάνει το πρώτο του χατ-τρικ στο 5-0 επί της Σάντερλαντ και εν τέλει να μην παραγκωνιστεί παρά την επιστροφή του επιθετικού από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Chelsea manager Andre Villas-Boas (centre) celebrates after the final whistle with Nicolas Anelka
Chelsea manager Andre Villas-Boas (centre) celebrates after the final whistle with Nicolas Anelka EMPICS SPORTS PHOTOGRAPHY LTD.

Αποκλεισμός από το πάρκινγκ της ομάδας!

Φτάνοντας αισίως στην περίοδο 2011-12 και αφού προηγήθηκαν δύο χρονιές με θετικό πρόσημο, ο 32χρονος τότε άσος σημείωσε το πρώτο γκολ της σεζόν για τους "μπλε" (στο 2-1 με την Γουέστ Μπρομ), ωστόσο αυτό έμελλε να αποδειχθεί και το τελευταίο, αφού μετά από 14 ματς "ξηρασίας" και κάποια προβλήματα με τον Αντρέ Βίλας-Μπόας, αποφάσισε να αφήσει τις λίρες για τα ρενμίμπι της κινεζικής Σενχούα από την Σαγκάη. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι ο τελευταίος προπονητής του στην Τσέλσι του είχε απαγορεύσει να χρησιμοποιεί το πάρκινγκ της πρώτης ομάδας, τον είχε υποχρεώσει να προπονείται με τους νέους και να χρησιμοποιεί ξεχωριστά αποδυτήρια!

Όπως και να είχε, πάντως, τα 14.500.000 ευρώ που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επρόκειτο να λαμβάνει ετησίως, ενδεχομένως να... μετρίασαν την πίκρα για τη λύση της συνεργασίας του με την Τσέλσι. Οι φίλοι της Σενχούα, από την πλευρά τους, ενθουσιάστηκαν όταν σκόραρε στο 40ό δευτερόλεπτο της φιλικής αναμέτρησης με την Χουνάν Μπιλόους, λίγους μήνες αργότερα όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, που στο μεταξύ είχε γίνει ξανά συμπαίκτης του, πήραν το μακρύ δρόμο της επιστροφής. Ο ήρωας μας, μάλιστα, είχε ανοικτή κόντρα με τον προπονητή Ζαν Τιγκανά.

Η τρίτη επιστροφή στην Αγγλία

Μετά από τον πεντάμηνο δανεισμό του και τρεις συμμετοχές με τη φανέλα της Γιουβέντους, ο Νικολά Ανελκά έκλεισε αεροπορικά εισιτήρια για τον πιο γνώριμο προορισμό του. Η Γουέστ Μπρομ έγινε η έκτη αγγλική ομάδα της καριέρας του και μάλιστα δήλωσε ότι θα ήθελε να κλείσει σε εκείνη την καριέρα του. Φευ. Στις 22 Αυγούστου του περασμένου έτους τα βρετανικά Μέσα είχαν αυξημένη επισκεψιμότητα, καθώς ανέφεραν ότι ο Γάλλος εγκατέλειψε μία προπόνηση και πως σκέφτεται να αποσυρθεί εξαιτίας του θανάτου ενός εκ των ατζέντηδων του. Τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε και, βέβαια, ο ιδιόρρυθμος ποδοσφαιριστής δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει "αθόρυβα" ένα σύλλογο. Στις 28 Δεκεμβρίου 2013, στην πρώτη του εμφάνιση μετά από δύο και πλέον μήνες, έβαλε δύο γκολ στην Γουέστ Χαμ, αλλά έκανε μία αμφιλεγόμενη χειρονομία που παραπέμπει σε αντισημιτισμό. Δύο μήνες αργότερα ακολούθησε η "καμπάνα" της πειθαρχικής επιτροπής της FA και η ανακοίνωση του "διαζυγίου" με την Γουέστ Μπρομ μέσω Twitter από τον ίδιο τον παίκτη.

Νικολά Ανελκά: Γυρολόγος ετών 35

Βρήκε ο... Γάλλος τη γενιά του

Στην Ατλέτικο Μινέιρο, το 12ο ποδοσφαιρικό σταθμό της καριέρας του, ο Νικολά Ανελκά δεν θα συνυπάρξει μόνο με έναν παλιό γνώριμο των ελληνικών γηπέδων (Χεσούς Ντάτολο), αλλά και με ένα δικό του παλιό γνώριμο. Και... σύμμαχο κατά του Λουί Φερναντές στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ο λόγος για τον Ροναλντίνιο, ο οποίος είχε πέσει στη δυσμένεια του Ισπανού τεχνικού επειδή νυχτοπερπατούσε και καθυστερούσε χαρακτηριστικά να επιστρέψει από διακοπές. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η επανασύνδεση των δύο βετεράνων άσων και, βέβαια, με ποιον περιπετειώδη τρόπο θα επέλθει το "διαζύγιο", εν προκειμένω με την κάτοχο του Copa Libertadores.

News 24/7

24MEDIA NETWORK