Ρομπέρτο Κάρλος: Ο άνθρωπος των φάουλ

Σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια γεννήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ο άνθρωπος σφαίρα (el hombre bala), ή κατά κόσμον γνωστός ως Ρομπέρτο Κάρλος. Tο καλύτερο -για πολλούς- αριστερό μπακ που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα έχει γενέθλια και το Contra.gr θυμάται τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του.

Ρομπέρτο Κάρλος: Ο άνθρωπος των φάουλ

Ο Ρομπέρτο Κάρλος ντα Σίλβα Ρότσα, ή αλλιώς Ρομπέρτο Κάρλος γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1973 στην πόλη Γκάρσα, λίγο έξω από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Ουνιάο Σάο Πάολο αρχικά στη θέση του αριστερού εξτρέμ.

Μόλις το 1992, σε ηλικία 19 ετών και αν και ακόμη αγωνιζόταν σε μια μικρή ομάδα, οι άνθρωποι της εθνικής Βραζιλίας τον ανακάλυψαν και τον κάλεσαν στην ομάδα. Στη συνέχεια ήρθε η μεταγραφή στην Παλμέιρας όπου βασικός πλέον, κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα. Το άλμα στην Ευρώπη ήταν λογικό και επόμενο.

Η Ίντερ ήταν η πρώτη που κατάφερε να τον κλείσει. Ο τότε προπονητής της ιταλικής ομάδας όμως, Ρόι Χοντσον, τον έβαζε να αγωνίζεται ως εξτρέμ, ο Κάρλος όμως ήθελε να παίζει ως μπακ. Βρέθηκε με τον Μοράτι μήπως και ξεκαθαρίσει η κατάσταση, αλλά το θέμα δεν λυνόταν και έτσι ετοίμασε βαλίτσες για Μαδρίτη.

Ρομπέρτο Κάρλος: Ο άνθρωπος των φάουλ

Η Ρεάλ άλλωστε τον ήθελε από καιρό κι έτσι στην αρχή της σεζόν 1996-97, τον έκανε δικό της. Για έντεκα συνεχόμενες σεζόν ο Ρομπέρτο Κάρλος δεν άφησε τη θέση του στο αριστερό άκρο της άμυνας των "μερένγκες". Αγωνίστηκε συνολικά σε 584 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας 71 γκολ.

Κατά το διάστημα παραμονής του στην ομάδα κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα, τρία Σουπερ Καπ Ισπανίας, τρία Champions League, δύο διηπειρωτικά και ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Τον Απρίλιο του 2013 μάλιστα, συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα ξένων της Ρεάλ, σε ψηφοφορία που διεξήχθη.

Ρομπέρτο Κάρλος: Ο άνθρωπος των φάουλ
© BONGARTS/GETTY IMAGES

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε όμως και με την Εθνική Βραζιλίας, της οποίας τα χρώματα τίμησε από το 1992 μέχρι και το 2006. Έφτασε μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ το 1998, όπου έχασε από τη Γαλλία με 3-0, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, οι Βραζιλιάνοι κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο με τον Κάρλος βασικό και αναντικατάστατο.

Βρέθηκε μέσα στην καλύτερη ενδεκάδα τις διοργάνωσης και στα δύο αυτά Μουντιάλ. Συνολικά φόρεσε τη φανέλα της Βραζιλίας 125 φορές και πέτυχε 11 τέρματα.

Ρομπέρτο Κάρλος: Ο άνθρωπος των φάουλ

Μετά τη Ρεάλ, ο Κάρλος αγωνίστηκε για δύομιση σεζόν στην τουρκική Φενέρμπαχτσε. Σε 103 παρουσίες του στο σύλλογο, πέτυχε 10 γκολ και στη συνέχεια πήρε την απόφαση να επιστρέψει στη Βραζιλία. Να σημειωθεί ότι στο ενδιάμεσο... αυτοπροτάθηκε στη Ρεάλ, όπου θα έπαιζε ακόμη και δωρεάν, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Έπειτα λοιπόν από 15 χρόνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ο Ρομπέρτο Κάρλος επέστρεψε στα πάτρια εδάφη το 2010 για λογαριασμό της Κορίνθιανς. Άντεξε όμως πολύ λίγο καιρό αφού λίγους μήνες αργότερα ζήτησε να λυθεί το συμβόλαιό του και υπέγραψε με τη ρωσική Ανζί Μαχάτσκαλα. Αγωνίστηκε για κάποιο διάστημα με τα χρώματα της ομάδας, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε και τα ηνία της ως προσωρινός προπονητής. Στα 39 του, τον Αύγουστο του 2012 κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και φόρεσε τη στολή του κόουτς.

Ρομπέρτο Κάρλος: Ο άνθρωπος των φάουλ

Αφού έκατσε για λίγο στον πάγκο της Ανζί, οι επαφές του με την Τουρκία, τον έφεραν στην πόρτα της Σίβασπορ την οποία και ανέλαβε τον Ιούνιο του 2013. Έμεινα για περίπου ενάμιση χρόνο, ώσπου στις 21 Δεκεμβρίου του 2014 αποχώρησε. Λίγες ημέρες αργότερα ανέλαβε την Ακισάρ, στην οποία τότε αγωνιζόταν ο Φάνης Γκέκας. Οι δυο τους μάλιστα δεν είχαν αρμονική συνεργασία. Ήρθαν σε κόντρα και τελικά ο Έλληνας επιθετικός αποχώρησε από την ομάδα.

Οι περιπέτειες του Κάρλος στην Τουρκία δεν κράτησαν και πολύ. Αφού τελείωσε λοιπόν τη θητεία του στην Ακισάρ, συμφώνησε με τους Ντέλχι Ντάιναμος της Ινδίας, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα έχοντας θέση παίκτη-προπονητή.

Οι απευθείας εκτελέσεις φάουλ

Τα χαρακτηριστικά που διέκριναν το παιχνίδι του Ρομπέρτο Κάρλος ήταν η τρομερή του ταχύτητα, η αντοχή, οι μακρινές εκτελέσεις πλάγιων άουτ, καθώς φυσικά και τα φοβερά του χτυπήματα στα φάουλ. Χτυπήματα που έκαναν τη μπάλα να φεύγει σαν σφαίρα με ταχύτητες άνω των 150 χλμ./ώρα, εξού και το προσωνύμο που του κόλλησαν, ο άνθρωπος σφαίρα (el hombre bala).

Έχει πετύχει πολλά γκολ με αυτό τον τρόπο, όμως στις 3 Ιουνίου του 1997 ο Ρομπέρτο Κάρλος με την απευθείας εκτέλεση φάουλ στον αγώνα Γαλλία-Βραζιλία έκανε την καλύτερη εκτέλεση φάουλ στην ιστορία του αθλήματος! Ο αγώνας των δύο ομάδων ήταν για το "Tournoi de France" μια φιλικής διοργάνωσης που έλαβε χώρα στη Γαλλία, προκειμένου οι εθνικές ομάδες να προετοιμαστούν για το Μουντιάλ του 1998.

Το διάσημο φάουλ του Ρομπέρτο Κάρλος, έμεινε στην ιστορία για το φάλτσο που πήρε η μπάλα πριν καταλήξει στα δίχτυα. Από απόσταση 35 μέτρων, ο Βραζιλιάνος πήρε φόρα και σούταρε βάζοντας εξωτερικό φάλτσο στη μπάλα. Βέβαια, η κλίση που πήρε αυτή ήταν τόσο μεγάλη, που ακόμα και o φωτογράφος που βρισκόταν δίπλα από την εστία, έσκυψε γιατί νόμιζε πως θα πάει επάνω του.

Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά

Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα, αφήνοντας άγαλμα τον Φαμπιάν Μπαρτέζ, αλλά και με ανοιχτό το στόμα όσους το είδαν. Αργότερα μάλιστα, μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων, έκανε ολόκληρη έρευνα για το χτύπημα του Ρομπέρτο Κάρλος!

Το φάουλ με τους νόμους της φυσικής!

Πατήστε εδώ για να δείτε το γράφημα σε μεγάλη ανάλυση

Ρομπέρτο Κάρλος: Ο άνθρωπος των φάουλ

Πατήστε εδώ για να δείτε το γράφημα σε μεγάλη ανάλυση

Ρομπέρτο Κάρλος: Ο άνθρωπος των φάουλ

Πατήστε εδώ για να δείτε το γράφημα σε μεγάλη ανάλυση

Ρομπέρτο Κάρλος: Ο άνθρωπος των φάουλ

Πατήστε εδώ για να δείτε το γράφημα σε μεγάλη ανάλυση

Ρομπέρτο Κάρλος: Ο άνθρωπος των φάουλ

Απολαύστε την απίστευτη εκτέλεση του Βραζιλιάνου, δεκαοκτώ χρόνια μετά:

Δείτε VIDEO με τα καλύτερα γκολ του Ρομπέρτο Κάρλος στην καριέρα του:

News 24/7

24MEDIA NETWORK