Η ανατομία μιας μάσκας: Το υλικό και ποιος την φτιάχνει

Με αφορμή την περίπτωση του Πέτρου Μάνταλου ο οποίος θα αγωνιστεί με προστατευτική μάσκα στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, το Contra.gr έψαξε και βρήκε όλες τις άγνωστες στο ευρύ κοινό λεπτομέρειες που αφορούν αυτό το ειδικό...αξεσουάρ και οι οποίες παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Η ανατομία μιας μάσκας: Το υλικό και ποιος την φτιάχνει

Πόσα και πόσα χρόνια βλέπουμε ποδοσφαιριστές (και άλλους αθλητές) να φορούν ειδικές προστατευτικές μάσκες για να προστατεύσουν τις μύτες τους τις οποίες είχαν....στραπατσάρει σε προηγούμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις ή και σε άσχετα, με τα σπορ, συμβάντα.

Ακούγεται ως κάτι απλό αλλά, πιστέψτε μας, δεν είναι. Διότι το να κατασκευαστεί η κατάλληλη μάσκα που θα εξυπηρετήσει τον παίκτη, θα φέρει εις πέρας την...αποστολή της που δεν είναι άλλη από την προστασία της μύτης και θα χαρίσει στον αθλητή σιγουριά κατά τη διάρκεια του αγώνα θα πρέπει να συνεργαστούν πολλοί άνθρωποι σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οπως είναι λογικό, σ' αυτήν την περίπτωση μεγάλο βάρος πέφτει στον ορθοπαιδικό γιατρό που είναι επικεφαλής της ομάδας στην οποία αγωνίζεται ο αθλητής. Αυτός θα συντονίσει όλες τις ενέργειες. Δεν είναι όμως ο άνθρωπος-κλειδί στην ιστορία.

Ο επαγγελματίας που οφείλει να βάλει όλη του τη μαεστρία για να κατασκευάσει μία άψογη και λειτουργική μάσκα δεν είναι άλλος από τον κατασκευαστή που δημιουργεί ειδικές ορθοπαιδικές προθέσεις.

Από τι φτιάχνεται

Ας δούμε όμως πρώτο από τι υλικό αποτελείται μία τέτοια μάσκα. Πρόκειται, στις περισσότερες των περιπτώσεων για ημίσκληρο καουτσούκ συνδυασμένο μ' ένα ζελατινώδες υγρό. Ολο το υλικό μοιάζει πολύ με κοινό πλαστικό αλλά δεν είναι.

Η μάσκα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μαλακή και λεπτή για να προστατεύει πρώτα τον ίδιο τον...παθόντα και δεύτερον τους αντιπάλους που πιθανόν να έρθουν σε επαφή με τον...μασκοφόρο κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Οχι όμως μόνο γι' αυτό. Ο αθλητής για να μπορέσει να εκτελέσει χωρίς προβλήματα τα καθήκοντά του μέσα στο παιχνίδι θα πρέπει να βλέπει καλά πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά. Μία καλή, εύπλαστη, μαλακή μάσκα θα του το επιτρέψει αυτό.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

Εδώ έγκειται και η μαεστρία του κατασκευαστή. Οι ομάδες πλέον πληρώνουν ειδικό και δεν αγοράζουν μάσκες από το εμπόριο όπως έκαναν τα παλαιότερα χρόνια. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι μία μάσκα του εμπορίου μπορεί να μην ταιριάζει σ' όλα τα πρόσωπα και τις μύτες.

Ο τεχνίτης αυτός θα τοποθετήσει αρχικά στον παίκτη ένα εκμαγείο (καλούπι) το οποίο θα πάρει ακριβώς το σχήμα του προσώπου του αθλητή. Ακόμα και τότε όμως θα χρειαστούν πρόβες για μικροδιορθώσεις που είναι πολύ σημαντικές για το τελικό αποτέλεσμα.

Για το άθλημα του ποδοσφαίρου για παράδειγμα είναι ζωτικής σημασίας για τον αθλητή να βλέπει καλά κάτω. Ο τεχνίτης οφείλει να κάνει στη μάσκα όλα εκείνα τα κοψίματα τα οποία θα εξυπηρετήσουν ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Κοψίματα χειρουργικής, θα έλεγε κανείς, ακρίβειας.

Μία τέτοια μάσκα κοστίζει περίπου, μαζί με την αμοιβή του κατασκευαστή περίπου 200 με 300 ευρώ αλλά επειδή πλέον η τεχνολογία έχει προχωρήσει και σ' αυτόν τον τομέα υπάρχουν και αρκετά ακριβότερες.

Interviews ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μαρία Τσαγκαράκη, η Κρητικιά φιλόλογος που θέλουν όλοι να παντρευτούν

Προτάσεις γάμου σε Ελλάδα και εξωτερικό και ένα δημόσιο αίτημα στο 'Πάμε Πακέτο' από ένα ερωτοχτυπημένο σχεδιαστή για να κάνει τα παιδιά του. Ναι, η εστεμμένη Μαρία είναι φουλ κορίτσι για σπίτι.

Τράπεζες ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Δύο νέοι πρόεδροι και ένας διευθύνων σύμβουλος

Η αντίστροφη μέτρηση για τις νέες διοικήσεις στις τράπεζες άρχισε. Στόχος είναι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να έχει κλείσει το θέμα, με νέα πρόσωπα στις θέσεις προέδρου σε Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, καθώς και σε νέο διευθύνοντα σύμβουλο, στην Πειραιώς. Ηδη, ο κ. Γ. Χατζηνικολάου έχει την έγκριση του ΤΧΣ για τη θέση προέδρου στην Πειραιώς και η ανάληψη των καθηκόντων του αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα. Παράλληλα, σε νέο ΔΣ στην Τράπεζα, θα επιλεγεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος (ενώ ήδη στα προτεινόμενα ονόματα είναι και ο προσωρινός, κ. Γ. Πουλόπουλος). Την ίδια στιγμή, νέο πρόεδρο θα επιλέξει το ΔΣ της Εθνικής μέχρι τα τέλη της εβδομάδος

 

Επιλογές

ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ