Μια 11αδα αστέρια των προηγούμενων U-21

Από τον Μάρκους Μπεργκ του Παναθηναϊκού μέχρι τον Λουίς Φίγκο και τον Αντρέα Πίρλο. Διαβάστε τι κάνουν αυτή τη στιγμή παίκτες που στο παρελθόν είχαν αναδειχθεί καλύτεροι ποδοσφαιριστές προηγούμενων ευρωπαϊκών U-21

Μια 11αδα αστέρια των προηγούμενων U-21

Το Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα K-21 βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τσεχία και πλήθος από σκάουτερ βρίσκονται εκεί για να τσεκάρουν τα επόμενα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για τα οποία έχει γράψει ο Γιάννης Μπαϊρακτάρης.

Στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με τα αστέρια που έχει αναδείξει η συγκεκριμένη διοργάνωση στο παρελθόν. Βρήκαμε τους ποδοσφαιριστές που από το 1984 και μετά αναδείχθηκαν καλύτεροι παίκτες της συγκεκριμένης διοργάνωσης και σας τους παρουσιάζουμε:

Λουίς Φίγκο-1994

Μια 11αδα αστέρια των προηγούμενων U-21
Φίγκο

Ο Φίγκο ήταν το "βιολί" της Πορτογαλίας στη συγκεκριμένη διοργάνωση, η οποία έδειχνε ασταμάτητη. Τελικά, κατάφερε να την σταματήσει η Ιταλία στον τελικό, η οποία πήρε το τρόπαιο. Ο Φίγκο έμεινε για άλλο ένα χρόνο μετά το τουρνουά στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας, πριν μεταπηδήσει στην Μπαρτσελόνα.

Η συνέχεια γνωστή. Λατρεύτηκε από τους οπαδούς των "μπλαουγκράνα" μέχρι που πήγε στην Ρεάλ και άρχισαν να του πετάνε μοσχαροκεφαλές στα "el classico". Έκλεισε την καριέρα του στην Ίντερ.

Φάμπιο Καναβάρο-1996

Μια 11αδα αστέρια των προηγούμενων U-21
Καναβάρο

Μετά την επιτυχία του '94 οι Ιταλοί κέρδισαν και την επόμενη διοργάνωση, έχοντας τον Καναβάρο σαν "βράχο" στην άμυνα τους. Ο Ιταλός αμυντικός αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης, ενώ είχε είδε αρχίσει να ξεχωρίζει στη γείτονα χώρα με τις εμφανίσεις του στη Νάπολι.

Μετά το τουρνουά πήρε μεταγραφή στην μεγάλη Πάρμα των τελευταίων χρόνων της προηγούμενης χιλιετίας. Εκεί κέρδισε 4 τίτλους, μεταξύ των οποίων και το Κύπελλο Uefa. To 1999 τον βρήκε στην Ίντερ και μετά από δύο χρόνια πήγε στην Γιουβέντους. Όσο φορούσε τη φανέλα των "μπιανκονέρι" οδήγησε στην κορυφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου την Ιταλία και κέρδισε την "Χρυσή Μπάλα" και μια μεταγραφή στην Ρεάλ. Έκλεισε την καριέρα του το 2011.

Φρανσέσκ Αρνάου-1998

Μια 11αδα αστέρια των προηγούμενων U-21
Αρνάου

Μπορεί κανείς στην Ευρώπη να μην θυμάται πλέον τον Αρνάου, αλλά εμείς οι Έλληνες έχουμε δυστυχώς ένα σημαντικό λόγο που δεν μας αφήνει να τον ξεχάσουμε. Ο Αρνάου ήταν τερματοφύλακας της Ισπανίας στον τελικό με την Εθνική μας στο ευρωπαϊκό K-21 του 1998, στον οποίο ηττηθήκαμε με 1-0.

Ο Αρνάου εκείνη τη χρονιά βρισκόταν ήδη στο ρόστερ της Μπαρτσελόνα, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά και να κερδίσει τη θέση βασικού. Μετά από 24 εμφανίσεις με τη φανέλα της ομάδας της Βαρκελώνης τα επόμενα χρόνια, πήγε το 2001 στην Μάλαγα. Εκεί έπαιξε 131 φορές και αποσύρθηκε το 2011, χωρίς να έχει παίξει ποτέ με την Εθνική ανδρών της Ισπανίας.

Αντρέα Πίρλο-2000

Μια 11αδα αστέρια των προηγούμενων U-21
Πίρλο

Στη διοργάνωση του 2000 ο Πίρλο αγωνιζόταν στην Ίντερ. Σε 3 χρόνια ο Ιταλός έκανε μόλις 22 εμφανίσεις με τους "νερατζούρι" και πήγε στην Μίλαν το 2001, αναγκάζοντας μετά από λίγα χρόνια τον Μοράτι -τότε πρόεδρο της Ίντερ- να παραδεχθεί πως το γεγονός πως άφησε τον Πίρλο να φύγει ήταν το μεγαλύτερο του λάθος όσο διοικούσε την Ίντερ.

Από εκεί και πέρα ο Πίρλο έγραψε ιστορία με την φανέλα της Μίλαν και πιο πρόσφατα με την Γιουβέντους, κατακτώντας δύο Champions League και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Πετρ Τσεχ-2002

Μια 11αδα αστέρια των προηγούμενων U-21
Τσεχ

Ο Τσεχ βοήθησε την Τσεχία να πάει στην κορυφή της Ευρώπης όσο έπαιζε ακόμα στην Ρεν. Μετά από δύο ακόμα χρόνια στην γαλλική ομάδα πήγε στην Τσέλσι που άρχισε να φτιάχνει ο Μουρίνιο.Με τη φανέλα των "μπλε" αγωνίζεται τα τελευταία 11 χρόνια και έχει κερδίσει 4 πρωταθλήματα και 1 Champions League.

Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο-2004

Μια 11αδα αστέρια των προηγούμενων U-21
Τζιλαρντίνο

Ο Τζιλαρντίνο είναι από τους λίγους παίκτες που αναδείχθηκαν καλύτεροι ποδοσφαιριστές του συγκεκριμένου τουρνουά, αλλά η μετέπειτα καριέρα τους δεν είχε αντίστοιχη επιτυχία. Μετά το τουρνουά πήγε στην Πάρμα και στη Μίλαν, ενώ από τότε έχει περάσει από κάμποσες ομάδες του Campionato χωρίς ιδιαίτερα επιτυχία.

Γιαν Χούντελαρ-2006

Μια 11αδα αστέρια των προηγούμενων U-21

Ο Χούντελαρ είχε πάει στον Άγιαξ μερικούς μήνες πριν το τουρνουά. Η απόδοση του εκεί εκτόξευσε την αξία των "μετοχών" του και αποτέλεσε στόχο για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες. Η Ρεάλ κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του, αλλά μετά από μια κακή χρονιά πήγε στην Μίλαν.

Υψηλά στάνταρ απόδοσης, όμως, έπιασε μόνο στην Σάλκε, με την οποία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Bundesliga τη σεζόν 2011-12 σκοράροντας 29 φορές.

Ρόιστον Ντρέντε-2007

Μια 11αδα αστέρια των προηγούμενων U-21
Ντρέντε

Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του Ολλανδού στην διοργάνωση του 2007, του εξασφάλισαν την μεταγραφή του στην Ρεάλ από την Φέγενορντ.

Από ότι φάνηκε ο Ντρέντε δεν ήταν έτοιμος για ένα τόσο μεγάλο βήμα στην καριέρα του, αφού παρ' όλες τις 46 εμφανίσεις του με τη φανέλα της "βασίλισσας", δόθηκε δανεικός στην Χέρκουλες και την Έβερτον πριν πάει στη Ρωσία. Η τελευταία σεζόν τον βρήκε στην Τουρκία και όπως όλα δείχνουν ο 28χρονος πλέον Ολλανδός δεν θα καταφέρει να κάνει ποτέ την καριέρα για την οποία προοριζόταν.

Μάρκους Μπεργκ-2009

Μια 11αδα αστέρια των προηγούμενων U-21
Μπεργκ

Να και ένα "δικό μας" παιδί στη λίστα. Ο νυν άσος του Παναθηναϊκού για να βγει καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης του 2009, σκόραρε 7 φορές σε 4 αγώνες. Αυτές του οι επιδόσεις τον έστειλαν από την Γκρόνιγκεν στο Αμβούργο.

Στην Γερμανία έμεινε 4 χρόνια, αλλά κατάφερε να σκοράρει μόλις 13 γκολ σε 70 εμφανίσεις. Το 2013 πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό και θύμισε τις παλιές καλές του εποχές σκοράροντας 45 γκολ σε 70 εμφανίσεις.

Χουάν Μάτα-2011

Μια 11αδα αστέρια των προηγούμενων U-21
Μάτα

Οι Ισπανοί κατέκτησαν ακόμα ένα τουρνουά και ο Μάτα έλαμψε μαζί με τους Ερέρα και Τιάγκο. Λίγες μέρες μετά το τέλος της διοργάνωσης ο Μάτα μετακόμισε από την Βαλένθια στην Τσέλσι. Αφού αναδείχθηκε για 2 συνεχόμενες περιόδους παίκτης της χρονιάς για την Τσέλσι και κατέκτησε ένα Champions League, ο Μουρίνιο, ο οποίος επέστρεψε στο Λονδίνο, θεώρησε περιττό τον Μάτα και τον πούλησε στην Γιουνάιτεντ, στην οποία αγωνίζεται πλέον για 3η χρονιά.

Τιάγκο Αλκαντάρα-2013

Μια 11αδα αστέρια των προηγούμενων U-21
Αλκαντάρα

Μετά την απόδοση του στο ευρωπαϊκό, ο Αλκαντάρα ήταν "καταδικασμένος" να πετύχει. Με το πέρας του τουρνουά, ο Ισπανός γύρισε στις υποχρεώσεις του στην Μπαρτσελόνα, χωρίς να καταφέρει να κερδίσει θέση βασικού.

Παρόλα που προέρχεται από τις ακαδημίες των "μπλαουγκράνα" το καλοκαίρι του είχε δοθεί η δυνατότητα να φύγει από την Βαρκελώνη. Παρά το ενδιαφέρον την Γιουνάιτεντ του Μόγιες ο Αλκαντάρα πήγε στην Μπάγερν του Γκουαρντιόλα. Στο Μόναχο δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει κυρίως λόγω τραυματισμών, ενώ στην Εθνική Ισπανίας έχει κάνει μόλις 5 εμφανίσεις.

Πηγή: Squawka.com

Διαβάστε ακόμη:

Euro Under 21: Τα 11 μεγαλύτερα ταλέντα της διοργάνωσης

News 24/7

24MEDIA NETWORK