Οι κάρτες των διαιτητών και σε... άλλα χρώματα!

Τις κίτρινες και τις κόκκινες κάρτες στο τσεπάκι των διαιτητών τις ξέραμε. Πρόσφατα μάθαμε πως στη Serie B θα κάνει την εμφάνισή της και η πράσινη κάρτα. Ποια άλλα όμως χρώματα καρτών βρίσκονται υπό επεξεργασία και μπορεί να δούμε στα γήπεδα;

Οι κάρτες των διαιτητών και σε... άλλα χρώματα!

Eκτός από την κίτρινη και την κόκκινη, οι διαιτητές στη Serie B θα κουβαλούν όπως όλα δείχνουν μαζί τους και την πράσινη κάρτα. Τη συγκεκριμένη είδηση αποκάλυψε πρώτη η ιταλική " La Stampa" και αμέσως έκανε το γύρο του κόσμου.

Οι κάρτες των διαιτητών και σε... άλλα χρώματα!

Η κάρτα αυτή δεν θα έχει να κάνει με κάποια τιμωρία, αλλά με επιβράβευση. Θα αφορά το fair play και ο παίκτης που θα την βλέπει θα σημαίνει ότι έκανε κάτι στο ματς που βοήθησε τη ροή, διαφήμισε το αθλητικό πνεύμα και το "ευ αγωνίζεσθαι". Θα δημιουργηθεί έτσι ένας πίνακας κατάταξης και οι παίκτες στην κορυφή θα επιβραβεύονται. Μένει να δούμε πως ακριβώς θα μετράει τους πόντους του καθενός η ιταλική λίγκα.

Εκτός όμως από τις κίτρινες, κόκκινες, αλλά και πράσινες κάρτες, όπως αναφέρει η γαλλική " L' Equipe" βρίσκονται υπό επεξεργασία κι άλλα χρώματα καρτών! Πιο συγκεκριμένα:

H άσπρη κάρτα

Όσον αφορά την άσπρη κάρτα θα τη δείχνει ο διαιτητής σε κάποιο παίκτη που έχει κάνει ένα σκληρό μαρκάρισμα, αντί για παρατηρήσεις. Προκειμένου να μην του δείξει την κίτρινη, θα του δείχνει την άσπρη και θα τον αποβάλλει για 10 λεπτά από το ματς.

Οι κάρτες των διαιτητών και σε... άλλα χρώματα!

Για τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, αυτή η κάρτα θα "μείωνε τη συχνότητα που βλέπουμε κίτρινες και κόκκινες κάρτες στα ματς". Ωστόσο ακόμα το ενδεχόμενο να τη δούμε στα γήπεδα παραμένει αρκετά μακρινό. "Πρέπει πρώτα να πείσουμε τη FIFA" είχε δηλώσει ο Πλατινί πριν από περίπου οκτώ μήνες. Εάν ωστόσο ο Πλατινί εκλεγεί στη θέση του προέδρου της FIFA, τότε όλα είναι πιθανά.

Η γκρι κάρτα

Το goal-line technology χρησιμοποιείται ήδη σε κορυφαίες διοργανώσεις όπως η Premier League, η Serie Α, η Bundesliga και πρόσφατα και το πρόσφατο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Είναι σίγουρο πως στο μέλλον το video θα παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στις αποφάσεις των διαιτητών. Γι' αυτό υπάρχει η σκέψη να έχουν στο τσεπάκι τους μια γκρι κάρτα, την οποία όποτε τη βγάζουν θα ζητούν στην ουσία βοήθεια από το video πάνω σε κάποια δύσκολη φάση.

Η πορτοκαλί κάρτα

Το καλοκαίρι σε φιλικό της Λοριάν με την Καέν (0-0), ο επιθετικός της πρώτης, Μπενζαμίν Ζανό, δέχθηκε απευθείας κόκκινη κάρτα μόλις στο 11ο λεπτό! Ωστόσο επειδή το ματς δεν ήταν επίσημο, ο διαιτητής δέχθηκε ο παίκτης να γίνει απλά αλλαγή και να μην αφήσει την ομάδα με 10 παίκτες.

Οι κάρτες των διαιτητών και σε... άλλα χρώματα!

Αυτή η έξυπνη κίνηση του ρέφερι, υπάρχουν σκέψεις να γίνει... μόνιμη και τουλάχιστον στα φιλικά να μπορούν να δείχνουν πορτοκαλί κάρτα κι όχι κόκκινη.

Η μπλε κάρτα

Πλέον ένας παίκτης είναι πολύ δύσκολο να "κλέψει" μέτρα σε ένα φάουλ κοντά στην περιοχή. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε το σπρέι που έχουν μαζί τους οι διαιτητές και με το οποίο "μαρκάρουν" την περιοχή που πρέπει να στηθεί η μπάλα.

Όμως στα φάουλ μακριά από την περιοχή, όπου το σπρέι δεν χρησιμοποιείται, οι παίκτες συνηθίζουν να... "κλέβουν" κάποια μέτρα. Έτσι υπάρχει στο μυαλό των ιθυνόντων μια μπλε κάρτα, με την οποία οι διαιτητές θα τιμωρούν τους "κλέφτες". Ποια θα είναι η πιθανότερη ποινή; 10 μέτρα ακόμα πιο πίσω η μπάλα.

Υ.Γ. Τα παραπάνω προς το παρόν βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Υπάρχουν όλα σαν σκέψεις στο μυαλό των υπευθύνων, αλλά είναι μέτρα που σίγουρα απαιτούν αρκετό διάστημα για να τεθούν σε εφαρμογή. Με την εξέλιξη του αθλήματος όμως τα τελευταία χρόνια να είναι ραγδαία, δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν στο μέλλον δούμε περισσότερες από δύο ή τρεις κάρτες στα τσεπάκια των ρέφερι...

Διαβάστε ακόμη:

Και πράσινη κάρτα στο τσεπάκι των διαιτητών

News 24/7

24MEDIA NETWORK