Τα 9 καλύτερα 9ρια των 90's

Από τον Ζορζ Γουεά στον Ρονάλντο. Αυτοί είναι οι στράικερς που μας έκαναν να αγαπήσουμε την μπάλα.

Τα 9 καλύτερα 9ρια των 90's

Με την πάροδο του χρόνου οι έννοια του κλασικού 9ριου που υπήρχε στο γήπεδο μόνο για να σκοράρει αρχίζει να εξαφανίζεται από το ποδόσφαιρο. Παίκτες όπως ο Λεβαντόφσκι, ο Ομπεμεγιάνγκ και ο Καβάνι αποτελούν πλέον εξαιρέσεις, αφού κάθε χρόνο στον ποδοσφαιρικό χάρτη εμφανίζονται όλο και περισσότεροι επιθετικογενείς παίκτες που κάνουν διάφορα πράγματα ταυτόχρονα όπως το να κρατάνε την μπάλα, να σκοράρουν και να δημιουργούν παιχνίδι.

Δεν μας ενοχλεί αυτή η εξέλιξη, αλλά αποτελεί μια καλή αφορμή για να κάνουμε ένα αφιέρωμα στα 9ρια της δεκαετίας του '90 που αγαπήσαμε.

Ζορζ Γουεά

Στα 90's στην Ιταλία υπήρχαν σπουδαίοι επιθετικοί και σπουδαιότερος όλων ήταν ο Γουεά. Ο άσος της Μίλαν πριν πάει στο Μιλάνο το '95, είχε πάρει κάμποσους τίτλους με Παρί Σεν Ζερμέν και Μονακό. Σε 5 χρόνια στην Μίλαν έβαλε 58 γκολ, αριθμός ο οποίος δεν είναι τρομακτικός, αλλά δημιουργεί αίσθηση όταν μερικά γκολ του Λιβεριανού είναι σαν αυτό στο παραπάνω βίντεο.

Ρόμπι Φάουλερ

Κένι Νταλγκλίς, Ίαν Ρας, Τζον Άλντριτζ, Μάικλ Όουεν, Φερνάντο Τόρες, Λουίς Σουάρες...η λίστα των μεγάλων επιθετικών που έχουν περάσει από την Λίβερπουλ είναι ατελείωτη, παρόλα αυτά ο "Θεός" του Άνφιλντ είναι ο Ρόμπι Φάουλερ.

Ο Φάουλερ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μέρσισαιντ, πήρε Κύπελλα Αγγλίας και UEFA με τους "κόκκινους", ενώ σκόραρε και μερικά απίστευτα γκολ.

Πάτρικ Κλάιφερτ

Το 1995 ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, ένας από τους μεγαλύτερους Ολλανδούς ποδοσφαιριστές κρέμασε τα παπούτσια του λόγω απανωτών τραυματισμών. Το κενό που άφησε πίσω του δεν έμεινε για καιρό χωρίς αναπλήρωση, αφού εκείνη τη χρονιά ξεπηδούσε από τις ακαδημίες του Άγιαξ ο Πάτρικ Κλάιφερτ.

Ο Ολλανδός σκόραρε 50 φορές σε 97 παιχνίδια, πήρε 2 πρωταθλήματα και ένα Champions League. Στη συνέχεια πήγε στην Μπαρτσελόνα, χωρίς να πιάσει τα ίδια επίπεδα απόδοσης, αλλά με την εθνική της χώρας του κατάφερε να σκοράρει συνολικά 40 φορές σε 79 παιχνίδια.

Άντι Κόουλ

Ο Κόουλ, μέχρι να τον περάσει ο Ρούνεϊ, με 187 γκολ αποτελεί τον δεύτερο σκόρερ στην ιστορία της Premier League πίσω από τον Άλαν Σίρερ.

Αφού πέρασε από Άρσεναλ, Φούλαμ και Μπρίστολ Σίτι, ο Άγγλος πέτυχε 68 γκολ σε 85 ματς με την φανέλα της Νιούκαστλ, με αποτέλεσμα να τραβήξει την προσοχή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Με την φανέλα της Γιουνάιτεντ ο Κόουλ σκόραρε 121 φορές, πήρε 5 πρωταθλήματα και 1 Champions League δημιουργώντας ένα απίστευτο δίδυμο με τον Ντουάιτ Γιορκ.

Φίλιπο Ιντζάγκι

Μπορεί ο Ιντζάγκι αν ήταν Ινδιάνος να ονομαζόταν "ο άνθρωπος που έχει γεννηθεί οφσάιντ", ωστόσο ποιος δεν έχει λατρέψει τα γκολ του και τους έξαλλους πανηγυρισμούς του μόλις τα πετύχαινε;

Δεν ήταν λίγες οι φορές που έπαιζε βρόμικα για να πετύχει τον στόχο του, αλλά και αυτός είναι ακόμη ένας "ποδοσφαιρικός" λόγος για τον οποίο αγαπήθηκε.

Ζαν-Πιέρ Παπέν

Ο Παπέν ήταν απίστευτος στα τέλη του '80 και στις αρχές του '90 όπου σάρωσε τα πρωταθλήματα Γαλλίας με την Μαρσέιγ σκοράροντας 184 φορές σε 6 σεζόν. Μπορεί η συνέχεια του στην Μίλαν να μην ήταν ανάλογη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να ξεχαστούν όσα πέτυχε με τη φανέλα της γαλλικής ομάδας.

Γκαμπριέλ Μπατιστούτα

Ο Μπατιστούτα λατρεύτηκε όσο λίγοι στην Ιταλία. Για την Φλωρεντία δεν το συζητάμε καν, ήταν απλά θεός. Έβαλε 207 γκολ με τους "Βιόλα", ενώ κέρδισε και το πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ρόμα το 2001.

Άλαν Σίρερ

Ο Σίρερ είναι ο μεγαλύτερος παίκτης που έχει φορέσει την φανέλα της Νιουκάστλ και από τους μεγαλύτερους Άγγλους ποδοσφαιριστές της ιστορίας, αφού είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Premier League. Έβαλε 260 γκολ, ρεκόρ που δύσκολα θα δούμε να ξεπερνιέται.

Ρονάλντο

Πρόσφατα οι συντάκτες του Contra.gr πήραμε θέση για το δίλημμα Κριστιάνο Ρονάλντο ή Ρονάλντο και η στήριξη ήταν ξεκάθαρη υπέρ του Βραζιλιάνου. Πάνω από οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή της δεκαετίας του '90 υπήρχε η σκιά του Ρονάλντο. Σκόραρε 352 φορές σε συλλογικό επίπεδο και 62 φορές με την "σελεσάο". Αν δεν τον εμπόδιζαν οι άπειροι τραυματισμοί του, ίσως να έφτανε σε σημείο να απειλήσει και τον θρύλο του Πελέ.

Πηγή: Squawka.com

News 24/7

24MEDIA NETWORK