10 αθλητές που από το μηδέν έφτασαν στην κορυφή

From Zero το Hero: Ο ορισμός των αθλητών που κατάφεραν να γράψουν ιστορία στον αθλητισμό χωρίς καμία βοήθεια.

10 αθλητές που από το μηδέν έφτασαν στην κορυφή

Στον αθλητισμό δεν ισχύει ούτε το "έχει μπάρμπα στην Κορώνη", ούτε το "προέρχεται από τζάκι". Κοινώς, στον αθλητισμό δεν υπάρχουν βύσματα. Αν είσαι ικανός, ακόμα και αν στα νιάτα σου σου έπεφταν τα δόντια και είχαν στραβώσει τα πόδια σου από την ασιτία, όπως στην περίπτωση του Ριβάλντο, μπορείς να κάνεις καριέρα και να φτάσεις στην κορυφή του κόσμου, όπως έκανε ο Βραζιλιάνος.

Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις παικτών, όπως αυτή του Ζορντί Κρόιφ και του Στέφεν Κάρι, που οι μπαμπάδες τους είχαν κάνει καριέρα στον αθλητισμό πριν από αυτούς. Όμως, το ταλέντο τους ήταν αυτό που καθόρισε την πορεία τους και όχι το επίθετο τους, που ίσως μόνο τους έδωσε μια μικρή ώθηση στην αρχή. Συγκεκριμένα, ο Ζόρντι Κρόιφ, μπορεί να πέρασε από Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ, αλλά σήμερα είναι αθλητικός διευθυντής της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ως "επιστέγασμα" μιας καριέρας που μετά την Γιουνάιτεντ δεν θυμάται κανείς.

Από την άλλη πλευρά, ο Στέφεν Κάρι, γιος του Ντελ Κάρι, ενός σπουδαίου παίκτη που πέρασε από πέντε διαφορετικές ομάδες στο ΝΒΑ, αλλά ο ίδιος στα 28 του όχι έχει μόνο καταφέρει να τον ξεπεράσει, αλλά ίσως αποτελεί τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Ο αθλητισμός, λοιπόν, είναι μία από τις πιο δίκαιες πτυχές της κοινωνικής μας ζωής. Με αφορμή το πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας EGG της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia που βοηθάει τις μεγάλες ιδέες να ξεχωρίσουν, βρήκαμε όλους εκείνους τους αθλητές που η ατομική τους προσπάθεια και το προσωπικό τους ταλέντο, αποτελεί πηγή έμπνευσης για προγράμματα σαν αυτό.

Ριβάλντο

Ο Ριβάλντο βίωσε την πείνα και την ανέχεια στις φαβέλες του Ρεσίφε της Βραζιλίας πριν γίνει ο σταρ που όλοι απολαύσαμε. Όπως προαναφέραμε, οι ελλείψεις στη διατροφή του, είχαν ως αποτέλεσμα τα στραβά του πόδια, αλλά και να χάσει πολλά από τα δόντια του.

Λεμπρόν Τζέιμς

Σήμερα ο Λεμπρόν είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στο ΝΒΑ και έχει βάλει τις βάσεις για να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους στην ιστορία της λίγκας. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα ήταν εύκολα για αυτόν από την αρχή. Η μητέρα του όταν τον γέννησε ήταν 16 ετών. Η παιδική του ηλικία ήταν ένας διαρκής αγώνας για επιβίωση, αφού μητέρα και γιος μετακόμιζαν από σπίτι σε σπίτι, ενώ η μητέρα προσπαθούσε να βρει μια σταθερή δουλειά. Στα 9 του ο Λεμπρόν άρχισε να μένει με έναν προπονητή φούτμπολ, προκειμένου να αποκτήσει ένα σταθερό περιβάλλον και να μην συναντήσει άλλες δυσκολίες με τις διαρκείς μετακομίσεις.

Κάρλος Τέβες

Ο Τέβες γεννήθηκε σε μία από τις πιο κακόφημες γειτονιές του Μπουένος Άιρες. Μεγάλωσε μέσα στη βία, τα ναρκωτικά και την φτώχεια και θα μπορούσε να είχε πάρει τον λάθος δρόμος αν δεν ήταν το ποδόσφαιρο.

Τα σπασμένα του δόντια είναι κληρονομιά από ένα καβγά όταν έμενε στην Αργεντινή, ενώ το σημάδι στο λαιμό του, από ένα ατύχημα όταν ήταν μόλις 10 μηνών. Το αγωνιστικό του ταλέντο τον οδήγησε από την ομάδα της γειτονιάς του στην Μπόκα και από εκεί στην Premier League.

Νόβακ Τζόκοβιτς

Κάποιοι θεωρούν πως το τένις είναι ένα άθλημα για πλουσιόπαιδα που δεν έχουν πώς να περάσουν το χρόνο τους. Δεν είναι έτσι ή έστω δεν είναι για όλους έτσι. Ο Τζόκοβιτς γεννήθηκε στη Σερβία σε μια περίοδο πολέμου και φτώχειας. Μεγάλωσε στο Βελιγράδι ίσως την χειρότερη εποχή που θα μπορούσε να μεγαλώσει κάποιος στη σέρβικη πρωτεύουσα. Παρά τους δύο πολέμους που έζησε και το γεγονός πως υπήρχαν περίοδοι πώς δεν είχε ούτε γάλα ή ψωμί να φάει, κατάφερε σήμερα να αποτελεί ένα από τα κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου τένις.

Κριστιάνο Ρονάλντο

Κατά καιρούς "κράζουμε" τον Πορτογάλο για την αλαζονεία και την επιδειξιομανία του. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν πέρασε εύκολα παιδικά χρόνια και πως ο δρόμος του προς την κορυφή δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Η μητέρα του ήταν μαγείρισσα και ο πατέρας του κηπουρός, ενώ στο σπίτι μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο με τα τρία αδέρφια του. Όπως έχει πει ο ίδιος δεν είχαν παιχνίδια. Η εφηβεία του ήταν εξίσου δύσκολη, καθώς είχε αποβληθεί από το σχολείο, όταν πέταξε μια καρέκλα σε ένα καθηγητή του.

Πελέ

Ο παίκτης που ψηφίστηκε το 1999 ως ο ποδοσφαιριστής του αιώνα, μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια. Όταν ήταν μικρός δούλευε σε ένα καφέ για να βγάλει το χαρτζιλίκι του, ενώ ο πατέρας του του έμαθε μπάλα, χρησιμοποιώντας μια κάλτσα γεμισμένη με εφημερίδες, μιας και δεν είχαν λεφτά για να αγοράσουν κανονική.

Σέρχι Ιμπάκα

Ο Ιμπάκα γεννήθηκε στο Κονγκό και έχει 17(!) αδέρφια. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου του Κονγκό φυλακίστηκε ο πατέρας του, ενώ έχασε νωρίς και την μητέρα του. Ο μικρός Ιμπάκα για να ξεφύγει από τη δύσκολη αυτή κατάσταση άρχισε να παίζει μπάσκετ. Μετά από πολλή προσπάθεια κατάφερε στα 17 του να μετακομίσει για την Ευρώπη.

Ντίεγκο Μαραντόνα

Το αντίπαλο δέος του Πελέ, δεν είχε πιο άνετα παιδικά χρόνια. Ο Μαραντόνα μοιραζόταν το δωμάτιο του με τα εφτά αδέρφια του, ενώ λόγω φτώχειας δεν μπόρεσε να πάρει την απαραίτητη εκπαίδευση. Η μόνη του διέξοδος από την μιζέρια ήταν το ποδόσφαιρο και από ό,τι έδειξε η ιστορία κατάφερε-τουλάχιστον όσο έπαιζε ποδόσφαιρο- να ξεφύγει για τα καλά.

Κέβιν Ντουράντ

Για τον Ντουράντ δεν μπορούμε να γράψουμε κάτι. Τα έχει πει όλα ο ίδιος στο παρακάτω video:

Σάμιουελ Ετό

Ο Ετό μεγάλωσε στην Ντουάλα του Καμερούν μαζί με τα πέντε του αδέρφια. Η οικογένεια του ήταν φτωχή και αναγκαζόταν να μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με τα αδέρφια του. Για να διασκεδάσει, έπαιζε ποδόσφαιρο με "μπάλες" που έφτιαχνε από πλαστικές σακούλες. Ο Καμερουνέζος στάθηκε τυχερός, καθώς μόλις στα 16 του τον εντόπισε η Ρεάλ και μετακόμισε στην Μαδρίτη.

Αν ήθελες να ξεκινήσεις την δική σου start-up δεν θα ήθελες ανθρώπους εμπνευσμένους από τους προαναφερθέντες αθλητές, να σου δείξουν το know-how;

News 24/7

24MEDIA NETWORK