Πέθανε ο Μοχάμεντ Άλι

Τραγωδία για τον παγκόσμιο αθλητισμό, αφού ο κορυφαίος πυγμάχος στην ιστορία, Μοχάμεντ Άλι, άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 74 ετών, μετά από τη μάχη που έδινε με πολλά προβλήματα υγείας.

Πέθανε ο Μοχάμεντ Άλι

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, Μοχάμεντ Άλι, άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 74 ετών, διασωληνωμένος και με μηχανική υποστήριξη, μετά από επιπλοκές στην υγεία του.

Ο Άλι εισήχθη στο νοσοκομείο την Πέμπτη με πρόβλημα στο αναπνευστικό σύστημα, μία ενέργεια που χαρακτηρίστηκε "προληπτική" από τους ανθρώπους του, ωστόσο μία ημέρα αργότερα έγινε γνωστό ότι η κατάστασή του επιδεινώθηκε σε κρίσιμο σημείο και υπήρχαν φόβοι "για το χειρότερο".

Ο Άλι διαγνώστηκε με τη νόσο Πάρκινσον το 1984, σε ηλικία 42 ετών, η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με τα πολλά χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αποτέλεσμα του στυλ πυγμαχίας "rope-a-dope" που προτιμούσε.

Ο Άλι άρχισε την καριέρα του με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης στα ελαφρά βαρέα και ακολούθησε μία ανεπανάληπτη πορεία στην επαγγελματική πυγμαχία, με μάχες όπως η πρώτη με τον Σόνι Λίστον τον Φεβρουάριο του 1964 για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον "Αγώνα της Χρονιάς" (Μάρτιος 1971, η πρώτη ήττα του μετά από 31 αγώνες) και το "Thrilla in Manilla" (Οκτώβριος 1975) κόντρα στον Τζο Φρέιζιερ, το "The Rumble in the Jungle" (Οκτώβριος 1974) κόντρα στον Τζορτζ Φόρμαν και την κατάκτηση για δεύτερη φορά του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή στην Κινσάσα του Ζαΐρ σε ηλικία 32 ετών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ο Άλι έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για την αγωνιστική ανωτερότητά του, αλλά και για την πολιτική δράση που είχε αναπτύξει. Αρχικά με τις στενές σχέσεις του με τον Malcolm X και την ένταξή του στο Έθνος του Ισλάμ, που οδήγησε στη μετονομασία του από Κάσιους Κλέι αρχικά σε Cassius X και στη συνέχεια σε Μοχάμεντ Άλι.

Το 1967, αρνήθηκε να καταταγεί στον στρατό και να συμβάλλει στον πόλεμο του Βιετνάμ, υποστηρίζοντας μέσω τηλεφώνου σε ραδιοφωνική εκπομπή "φίλε, δεν έχω κάποια διαμάχη με τους Βιετκόνγκ. Κανείς Βιετκόνγκ δεν με αποκάλεσε νέγρο".

Η στάση αυτή τον οδήγησε σε πολυετή δικαστική διαμάχη με το αμερικανικό κράτος, σε αφαίρεση των τίλων του και της άδειάς του. Μάλιστα, κινδύνευε με φυλάκιση, ωστόσο δικαιώθηκε στο εφετείο και μετά από 3,5 χρόνια αποχής, επέστρεψε τον Οκτώβριο του 1970, ακόμη αήττητος, με συνέπεια το 1971, στον "Αγώνα της Χρονιάς" με τον Φρέιζερ, αμφότεροι οι διεκδικητές του τίτλου να θεωρούνται οι κορυφαίοι, αφού δεν είχαν ηττηθεί.

Το 1974, στον πιο ιστορικό αγώνα πυγμαχίας, αντιμετώπισε τον ατρόμητο παγκόσμιο πρωταθλητή Τζορτζ Φόρμαν στο Ζαΐρ, έναν αγώνα που "έκλεισε" ο διαβόητος μάνατζερ Ντον Κινγκ και απέκτησε διαστάσεις παγκοσμίου φαινομένου, με έντονη αντιρατσιστική χροιά.

Μοχάμεντ Άλι - Σόνι Λίστον (Φεβρουάριος 1964, ο πρώτος τίτλος)

Μοχάμεντ Άλι - Τζο Φρέιζιερ (Ι): Fight of the Century (Μάρτιος 1971, η πρώτη ήττα)

Μοχάμεντ Άλι - Τζορτζ Φόρμαν: The Rumble in the Jungle (Οκτώβριος 1974)

Μοχάμεντ Άλι - Τζο Φρέιζιερ (ΙΙΙ): Thrilla in Manila (Οκτώβριος 1975)

Μοχάμεντ Άλι - Λάρι Χολμς (Οκτώβριος 1980, η τελευταία μεγάλη ήττα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

The Rumble in the Jungle: H νύχτα που ο Μοχάμεντ Άλι έγινε και πάλι "Βασιλιάς του Κόσμου"
"Γροθιά" στον Μοχάμεντ Άλι: η ημέρα που "έπεσε" ένας θρύλος
Τα 10 κορυφαία αποφθέγματα του Μοχάμεντ Άλι
Παγκόσμιος θρήνος για τον Μοχάμεντ Άλι

News 24/7

24MEDIA NETWORK