Ο Κρητικός που θα γυρίσει τον κόσμο με ποδήλατο στο Contra.gr (PHOTOS+VIDEO)

Το 1872 ο Ιούλιος Βερν είχε γράψει το περίφημο μυθιστόρημα: "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες". Το 2015 ένας Κρητικός, ονόματι Απόστολος Τσεπαπαδάκης, ετοιμάζεται να πράξει αναλόγως με ένα ποδήλατο, μόνο που η διάρκειά του αναμένεται να ξεπεράσει τα τρία χρόνια. Το Contra.gr τον "ανακρίνει".

Ο Κρητικός που θα γυρίσει τον κόσμο με ποδήλατο στο Contra.gr (PHOTOS+VIDEO)

"Αυτό το εγχείρημα θέλει να αναδείξει, όλους τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, που βοηθάνε άγνωστους ανθρώπους, χωρίς να ζητάνε αντάλλαγμα. Αυτοί είναι οι πραγματικοί Σούπερ Ήρωες", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αποστόλης Τσεπαπαδάκης στη σελίδα της Indiegogo που τον "φιλοξενεί".

Η πρώτη πεταλιά του 32χρονου, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει κάνει το Γύρο της Κρήτης και της Πελοποννήσου, θα γίνει τον Μάιο. Πόσο θα διαρκέσει; Άγνωστον.

Ο Ηρακλειώτης σκοπεύει να ανεβάζει φωτογραφίες, άρθρα και videos από την, τουλάχιστον, τριετή διαδρομή του προς την εξερεύνηση του αγνώστου, την "κατάκτηση" του κόσμου, την αποστολή του μηνύματος της ανθρωπιάς μέχρι τα πέρατα του πλανήτη.

Το Contra.gr επικοινώνησε με τον ερασιτέχνη ποδηλάτη από το Ηράκλειο Κρήτης και του υπέβαλε όσες ερωτήσεις δεν απαντήθηκαν από την προσεκτική ανάγνωση του εγχειρήματός του στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Τι σου λένε οι δικοί σου άνθρωποι γι' αυτό που προετοιμάζεσαι να κάνεις;

"Οι γονείς μου είναι λίγο επιφυλακτικοί και φοβούνται λίγο, κάτι που το θεωρώ λογικό γιατί με αγαπάνε πολύ, όπως κι εγώ άλλωστε. Βέβαια νιώθουν και μία συγκρατημένη περηφάνια. Οι φίλοι μου από την άλλη, με έχουν πεθάνει στην καζούρα, τα σχόλια και τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν κάθε φορά που συναντιόμαστε, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που τους αγαπάω! Θα μου λείψουν σίγουρα όλοι τους, μέχρι να τους ξαναδώ".

Δεν φοβάσαι το πέρασμα από χώρες που πλήττονται από εμφυλίους και κάθε λογής εσωτερικές ταραχές; Πώς σκοπεύεις να αποφύγεις τους κινδύνους που ενδεχομένως να παρουσιαστούν;

"Λένε ότι αν θυσιάζεις την ελευθερία στο βωμό της ασφάλειας, τότε δεν αξίζεις τίποτα από τα δύο. Προφανώς και δεν ζω σε ένα φανταστικό κόσμο του μυαλού μου, όπου τα πάντα είναι ασφαλή και δίκαια, ζω στον ίδιο κόσμο που ζούμε όλοι, με τα καλά και τα κακά του. Πρακτικά τώρα από το Αφγανιστάν δεν έχω λόγο να περάσω. Θα περάσω σίγουρα από το Ιράν και πολύ πιθανόν από το Πακιστάν. Το Πακιστάν είναι αλήθεια ότι έχει μερικά προβλήματα στο Νότιο μέρος του, αλλά όλο το υπόλοιπο είναι ένα πολύ φιλόξενο μέρος, όπως διαβάζω σε blog και ιστοσελίδες ταξιδιωτών. Δεν ξέρω για ποιο λόγο η πλειοψηφία του κόσμου έχει τόσο λανθασμένη αντίληψη για το Ιράν. Όσοι το έχουν επισκεφτεί το περιγράφουν ως τον καλύτερο προορισμό που έχουν πάει. Πρόσφατα μιλούσα με ένα φίλο μου, ο οποίος ήταν πέρυσι στο Ιράν και μου έλεγε ότι οι άνθρωποι είναι τόσο φιλόξενοι, σε σημείο που αν δεν πας να κοιμηθείς και να φας στο σπίτι τους, μπορεί να προσβληθούν. Οπότε η απάντηση σ' αυτήν την ερώτηση είναι ότι, όχι δεν φοβάμαι να περάσω από αυτές τις χώρες".

Στην προσωπική σου ιστοσελίδα γίνεται αναφορά στον εξοπλισμό, όχι όμως και στα τρόφιμα. Τι σκοπεύεις να πάρεις μαζί σου σε πρώτη φάση; Επίσης πόσα μπουκάλια νερό θα έχεις;

"Συνήθως στα προηγούμενα ταξίδια μου είχα μαζί μου όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι και καθημερινά αγόραζα λαχανικά και φρούτα από τοπικά μαγαζιά. Το ίδιο σκέφτομαι να κάνω και σε αυτό το ταξίδι, απλά από ένα σημείο και μετά, όταν δηλαδή θα έχω φτάσει στην Ινδία, τα προϊόντα θα διαφέρουν πολύ από εδώ. Οπότε τότε θα διαφοροποιηθεί πολύ το τι θα τρώω καθημερινά. Θα έχω μαζί μου τέσσερα λίτρα νερό, τα οποία θα τα ανανεώνω συνέχεια. Συνήθως σε μία τυπική μέρα, χρειάζομαι περίπου έξι με επτά λίτρα νερό. Ανάλογα τις κλιματολογικές συνθήκες, μπορεί να χρειάζομαι άλλοτε λιγότερο ή περισσότερο. Πάντως στα ταξίδια μου στην Κρήτη και την Πελοπόννησο δεν υπήρξε κανένας που να μου αρνήθηκε να γεμίσει τα μπουκάλια μου, τα οποία τα γέμιζα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα".

Έχεις έρθει σε επικοινωνία με ανθρώπους από άλλες χώρες για το εγχείρημά σου; Τι μηνύματα σου στέλνουν;

"Ναι, έχω έρθει σε επικοινωνία με ανθρώπους από άλλες χώρες και όλοι με προσκαλούν στο σπίτι τους, να με φιλοξενήσουν! Είναι συγκινητική γενικά η ανταπόκριση και το feedback που παίρνω από όλους τους ανθρώπους, από οποιαδήποτε χώρα κι αν προέρχονται. Και φαντάσου ότι δεν έχω ξεκινήσει ακόμα... Είμαι σίγουρος ότι την ίδια φιλοξενία θα συναντήσω και στο δρόμο μου, στις περισσότερες χώρες τις οποίες θα περάσω".

Θέλεις να μας περιγράψεις μερικές άλλες "τρέλες" σου;

"Δεν θα τις ονόμαζα "τρέλες", αλλά όμορφες εμπειρίες! Μία ήταν όταν χωρίς να το σκεφτώ και πολύ, έκλεισα εισιτήρια και έφυγα για ένα μήνα μόνος μου στην Ταϊλάνδη και εκεί είδα ότι όταν ταξιδεύεις μόνος, δεν είσαι ποτέ μόνος, γιατί γνωρίζεις συνέχεια άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους. Ένα άλλο, ήταν ένα roadtrip που κάναμε με κάποιους φίλους, από την Τσεχία μέχρι τη Θεσσαλονίκη, περνώντας μέσα από τα πανέμορφα Βαλκάνια. Σε αυτό το ταξίδι οδηγούσα το βαν με τον εξοπλισμό μας και όλοι οι υπόλοιποι περπάτησαν ΟΛΗ τη διαδρομή με τα πόδια... Για να δείξουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους. Αυτό ήταν μία πραγματικά δυνατή εμπειρία, που με άλλαξε πολύ σαν άνθρωπο, βλέποντας όλους αυτούς τους άγνωστους σε εμάς ανθρώπους που ενώ ήταν φτωχοί, μας έβαζαν στα σπίτια τους και μας έδιναν ότι είχαν και δεν είχαν, χωρίς να ζητούν κάποιο αντάλλαγμα. Μετά από αυτό δεν ήμουν πια ο ίδιος. Κάπου εκεί ήταν και όταν άρχισε σιγά-σιγά, να ριζώνει στο μυαλό μου η ιδέα του Around the Good World".

Τι προετοιμασία έχεις κάνει;

"Όταν μου ήρθε η τελική ιδέα για το project, άρχισα στην αρχή να κάνω ποδήλατο γύρω από το Ηράκλειο, την πόλη που ζω. Όσο περνούσε ο καιρός και αποκτούσα φυσική κατάσταση, έκανα όλο και μεγαλύτερες βόλτες, μέχρι που έφτασα να κάνω 70-80 χλμ. σε μία μέρα. Εκεί λοιπόν είπα ότι ήρθε ο καιρός να κάνω το πρώτο μου ταξίδι με ποδήλατο. Έτσι έκανα το γύρο της Κρήτης, όπου είδα στην πράξη το πως είναι να ταξιδεύεις με ποδήλατο. Έπειτα άνοιξε η όρεξή μου και το επόμενο βήμα ήταν ο γύρος της Πελοποννήσου, όπου εκεί πραγματικά, μετά από ένα μήνα στο πετάλι, αποφάσισα ότι θέλω ειλικρινά να κάνω το γύρο του πλανήτη. Έτσι μόλις γύρισα, πούλησα όλα μου σχεδόν τα υπάρχοντα όπως αυτοκίνητο, κιθάρες και οτιδήποτε είχα στην κατοχή μου και άρχισα να περνάω τη διαδρομή από το μυαλό μου, επάνω στο χάρτη. Συγχρόνως άρχισα να προετοιμάζω και την καμπάνια μου, γυρίζοντας σκηνές, φτιάχνοντας το video, καθώς και την ιστοσελίδα μου".

Ποιο είναι το κίνητρό σου;

"Το κίνητρό μου, είναι αρχικά να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και να γυρίσω τον κόσμο. Πέρα από αυτό έχω μάθει μέσα από τις εμπειρίες μου, ότι αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει και οι άνθρωποι γύρω μας να είναι ευτυχισμένοι. Οπότε θα προσπαθήσω μέσα από αυτό το ταξίδι να αναδείξω τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, που θα με βοηθήσουν και θα τους βοηθήσω στην πορεία μου. Όλες αυτές τις πράξεις καλοσύνης, θα τις ανεβάζω στην ιστοσελίδα μου".

Το trailer του εγχειρήματος

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον Αποστόλη

Κάντε μία δωρεά στη σελίδα της Indiegogo

Διαδώστε αυτήν την καμπάνια στο Facebook

Επικοινωνήστε μαζί του και πείτε τη γνώμη σας, τις ιδέες σας ή οτιδήποτε άλλο

Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία του Indiegogo

News 24/7

24MEDIA NETWORK