Μιλλούση: "Πιστεύω στις δυνατότητες"

Η Βασιλική Μιλλούση είναι έτοιμη για μία ακόμα συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες και στοχεύει στην πρόκριση της στον τελικό της δοκού ισορροπίας.

Μιλλούση: "Πιστεύω στις δυνατότητες"

Έτοιμη για την υπέρβαση και την πρόκριση στον τελικό της δοκού ισορροπίας είναι η Βασιλική Μιλλούση, που θα πάει στο Ρίο ντε Τζανέιρο με πνεύμα νικήτριας,όπως υποδηλώνει και το tattoo με τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους και τη λατινική ρήση “Veni - Vidi - Vici”, το οποίο «χτύπησε» στο αριστερό πλευρό της πριν από λίγους μήνες, μετά την εξασφάλιση του εισιτηρίου για τημεγαλύτερη διοργάνωση της τετραετίας.

Στην τρίτη και πιθανότατα τελευταία Ολυμπιακή συμμετοχή της, η έμπειρη πρωταθλήτρια της ενόργανης θα είναι υποψήφια για είσοδο στην προνομιούχο οκτάδα της δοκού, έπειτα από την 11η θέση που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, αλλά και αρκετά παρόμοια πλασαρίσματα σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Λίγο πριν την αναχώρηση για το Ρίο, που θα γίνει αύριο (Τρίτη 26/07) μέσω Ρώμης, η Βασιλική Μιλλούση μίλησε στην Ε.Γ.Ο. για όσα περιμένει να ζήσει στη Βραζιλία...

-Εκτός από τη δοκό, όπου έχεις προοπτική διάκρισης, θα σε δούμε και σε άλλα όργανα στο Ρίο;

«Θα αγωνιστώ μόνο στη δοκό. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα μπόρεσα να κάνω στοχευμένη προετοιμασία μόνο σε ένα όργανο, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια. Θα μπορούσα να πάω και να κάνω σύνθετο στο Ρίο, εκτελώντας προγράμματα και στα τέσσερα όργανα, αλλά δεν υπήρχε λόγος. Από την στιγμή που στοχεύω στον τελικό της δοκού, έπρεπε να αφοσιωθώ εκεί».

-Τι διαφορετικό θα έχει το πρόγραμμά σου στο Ρίο, σε σχέση με τους προηγούμενους φετινούς αγώνες;

«Άλλαξα την έξοδο του προγράμματός μου μετά το ευρωπαϊκό της Βέρνης και ευτυχώς αφομοίωσα πολύ γρήγορα την καινούργια άσκηση. Πλέον η έξοδός μου είναι τελείως διαφορετική: Ενώ πριν έκανα κίνηση προς τα πίσω με δύο σάλτα, τώρα κάνω κίνηση προς τα εμπρός με ένα σάλτο τεντωμένο. Πρόκειται για εντελώς διαφορετική τεχνική και εντελώς νέα άσκηση, που έπρεπε να τη μάθω από την αρχή.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο συντελεστής δυσκολίας του προγράμματος, γιατί έχω προσθέσει περισσότερες ασκήσεις και συνδέσεις. Με μια σωστή εκτέλεση ξεκινάει από 6,40 και το πολύ - πολύ να πέσει στο 6,20, που και πάλι είναι ένας αρκετά υψηλός συντελεστής. Αν πάρω και ένα βαθμό εκτέλεσης γύρω στο 8,40 - 8,50, θα φτάσω συνολικά τους 14,600 - 14,700 βαθμούς, που θα είναι αρκετοί για την πρόκριση στον τελικό».

-Θα πας με την σκέψη ότι η είσοδος στον τελικό είναι αυτοσκοπός, ή θέλεις να απολαύσεις τον αγώνα και ό,τι βγει;

«Το να γίνεις Ολυμπιονίκης είναι ο μεγαλύτερος στόχος για κάθε αθλητή, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Όλο το ταξίδι και οι ενδιάμεσοι σταθμοί, που είναι τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχουν τη δική τους αξία. Φυσικά θα κάνω τα πάντα για να μπω στην οκτάδα της δοκού, γιατί ξέρω ότι μπορώ να τα καταφέρω, έχω δυνατό πρόγραμμα. Είναι όμως ένας πολύ δύσκολος στόχος: Είμαστε γύρω στις 12 αθλήτριες κορυφαίου επιπέδου, που διεκδικούμε τα οκτώ εισιτήρια. Το ευνοϊκό για μένα είναι ότι κληρώθηκα να αγωνιστώ στον προτελευταίο όμιλο του προκριματικού, πράγμα που συνήθως συνοδεύεται από πιο γενναιόδωρες βαθμολογίες από πλευράς κριτών. Στο Λονδίνο, αντίθετα, είχα αγωνιστεί στον πρωινό όμιλο και οι κριτές ήταν ‘σφιχτοί’ μαζί μου"

-Αυτή θα είναι η τρίτη σου Ολυμπιακή συμμετοχή, μετά το Σίδνεϊ το 2000 και το Λονδίνο το 2012. Τι θυμάσαι εντονότερα από τις δύο προηγούμενες;

«Στο Σίδνεϊ δεν έζησα τίποτα, γιατί ήμουν πολύ μικρή και με είχε καταβάλει το άγχος. Θυμάμαι αμυδρά ελάχιστα πράγματα, δεν έχω έντονες αναμνήσεις από εκεί, εκτός ίσως από την παρουσία μου στην Τελετή Λήξης. Στο Λονδίνο, αντίθετα, ήμουν πλέον αρκετά μεγαλύτερη και πήγα αποφασισμένη να ζήσω όλη τη μαγεία των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί μοιάζουν με κάθε άλλο αγώνα, ακολουθείς την ίδια αγωνιστική διαδικασία, αλλά τους βιώνεις εντελώς διαφορετικά. Από το Λονδίνο μου έμεινε χαραγμένη η 11η θέση που πήρα στη δοκό. Δεν ήταν άσχημο αποτέλεσμα, ελπίζω όμως ότι αυτή τη φορά θα είμαι από 8η και πάνω!»

-Την εμπειρία της Τελετής Έναρξης, πάντως, δεν την έχεις ζήσει...

«Δεν έχω πάει σε καμία Τελετή Έναρξης, δυστυχώς. Είναι αδύνατον για έναν αθλητή της ενόργανης, που αγωνίζεται την επόμενη μέρα, να αφιερώσει τόσες ώρες ορθοστασίας, περιμένοντας μέχρι την στιγμή που θα παρελάσει. Ελπίζω τουλάχιστον ότι στην Τελετή Λήξης θα είμαι εκεί και ότι η ελληνική γυμναστική θα έχει δυναμική παρουσία. Θέλω πολύ να έχουμε σημαιοφόρο στη Λήξη έναν εκπρόσωπο της γυμναστικής!»

-Και μετά το Ρίο, τι; Σκέφτεσαι να συνεχίσεις μέχρι τους Ολυμπιακούς του 2020;

«Πριν από το Λονδίνο έλεγα ότι θα σταματήσω αμέσως μετά, αλλά να που τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Δεν μπορώ λοιπόν να πω με βεβαιότητα μέχρι πότε θα αγωνίζομαι. Εκείνο που είναι σίγουρο, επειδή δεν με ‘παίρνει’ άλλο ηλικιακά, είναι ότι αυτοί είναι οι τελευταίοι μου Ολυμπιακοί Αγώνες. Τουλάχιστον για άλλον ένα χρόνο, όμως, θέλω να συνεχίσω σε υψηλό επίπεδο και να κυνηγήσω τη διάκριση στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο του 2017, εφόσον είμαι καλά. Και μετά, βλέπουμε...»

-Ποιους θέλεις να μνημονεύσεις και να ευχαριστήσεις, τώρα που ετοιμάζεσαι για ένα νέο Ολυμπιακό ταξίδι;

«Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές μου, Κώστα Χατζηζήση και Ντιάνα Γιορντάνοβα Ντούντεβα, που ανέλαβαν την προετοιμασία μου και εκπληρώσαμε μαζί τον στόχο της Ολυμπιακής πρόκρισης. Με βοήθησαν με όλο τους το ‘είναι’ και με έκαναν να πιστέψω ξανά σ’ εμένα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την Ε.Γ.Ο., που με βοήθησε στη μετεγκατάστασή μου στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους μήνες, και βέβαια την οικογένειά μου και τον χορηγό μου, Stoiximan.gr, που μου προσφέρει πολύτιμη στήριξη, οικονομική αλλά και ηθική».

-Κλείνοντας, μία ευχή για το τι περιμένεις να δεις από τον Βλάση Μάρα και τον Λευτέρη Πετρούνια, που συμπληρώνουν την οικογένεια της ελληνικής ενόργανης στο Ρίο...

«Θα ξεκινήσω από τον μεγαλύτερο: Εύχομαι και προσδοκώ να δω τον Μάρα των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων πρωταθλημάτων. Θέλω να ξυπνήσει στο Ρίο ο ‘κοιμώμενος γίγαντας’! Να τον δω να μπαίνει και να αγωνίζεται με τσαμπουκά, έτσι όπως ξέρει και έχει αποδείξει σε τόσες άλλες διοργανώσεις. Αν το πετύχει, θα είναι μέσα στα μετάλλια. Από τον Λευτέρη, θέλω να ακούσω τον Εθνικό μας Ύμνο. Τόσο απλά! Είναι πραγματικά ο καλύτερος, το πιστεύει ο ίδιος και όλος ο κόσμος μαζί του».

*Ο προκριματικός της ενόργανης γυμναστικής γυναικών θα γίνει την Κυριακή 7 Αυγούστου και η Βασιλική Μιλλούση θα συμμετάσχει στον 4ο από τους 5 Ομίλους (23:30 - 01:00 ώρα Ελλάδας), έχοντας ένα θεωρητικό πλεονέκτημα, αφού οι περισσότερες αντίπαλοί της θα έχουν ήδη αγωνιστεί. Ο τελικός της δοκού ισορροπίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Αυγούστου (20:00 - 22:15 ώρα Ελλάδας).

News 24/7

24MEDIA NETWORK