Αποζημίωση μαμούθ στη Μαχαίρα για το σκάνδαλο "ντόπινγκ" του 2004

Έγκλημα και τιμωρία για την Κολυμβητική Ομοσπονδία έρχεται να αποκαλυφθεί οκτώ χρόνια μετά. Η ΚΟΕ μετά από δικαστικές διαμάχες 8 ετών κατέβαλε ήδη το αστρονομικό πόσο των 277.000 ευρώ (!) στην κολυμβήτρια Τόνια Μαχαίρα για ηθική βλάβη αφού την είχε αποκλείσει χωρίς κανένα λόγο από την Ολυμπιακή ομάδα του 2004 "βάζοντας" της -όπως αποφάνθηκε τελεσίδικα το εφετείο Αθηνών-την ταμπέλα της ντοπαρισμένης.

Αποζημίωση μαμούθ στη Μαχαίρα για το σκάνδαλο "ντόπινγκ" του 2004

Χρυσή πλήρωσε η Κολυμβητική Ομοσπονδία την επιλογή της να αποκλείσει ως δήθεν ντοπαρισμένη την Τόνια Μαχαίρα από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Οκτώ χρόνια μετά, τα ελληνικά δικαστήρια με τη συνδρομή του δικηγόρου της Γιάννη Μαρακάκη δικαίωσαν την κρητικιά πρωταθλήτρια κολύμβησης και της επιδίκασαν αποζημίωση που φτάνει τις 277.000 ευρώ.

Σε καιρούς που το κάθε ευρώ φαντάζει θησαυρός για τον ελληνικό αθλητισμό η Κολυμβητική Ομοσπονδία είδε να "πετάνε" από τα ταμεία της σχεδόν 300.000 ευρώ εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών της διοίκησής της σε μια υπόθεση που είχε ταράξει τον ελληνικό αθλητισμό το καλοκαίρι των Ολυμπιακών της Αθήνας.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά στα παγκόσμια χρονικά του αθλητισμού που αθλήτρια κερδίζει αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση σχετική με ντόπινγκ από Ομοσπονδία. Είχε προηγηθεί εκείνη της σπουδαίας Κάτριν Κράμπε που το 2007 της καταβλήθηκε ποσό 700.000 δολαρίων αποζημίωση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου.

"Ψευδές και συκοφαντικό γεγονός"

Σύμφωνα λοιπόν με την καθαρογραμμένη απόφαση του δικαστηρίου (είναι στη διάθεση του contra.gr) που τελεσιδίκησε τον περασμένο Απρίλιο κι αφού είχε απορριφθεί η έφεση της Ομοσπονδίας, η ΚΟΕ " δια των οργάνων της ΑΦΕΝΟΣ ΜΕΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ την αθλήτρια απο τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες αφετέρου ΔΙΕΔΩΣΕ ΕΝΟΠΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΨΕΥΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ" Και συνεχίζει το σκεπτικό: "Τόσο ο παράνομος αποκλεισμός της αθλήτριας όσο και η εις βάρος της διάδοση του ανωτέρω συκοφαντικού γεγονότος μπορούσαν να προσβάλουν την προσωπικότητά της και πράγματι την προσέβαλαν".

Στην αγωγή που είχε καταθέσει το 2004 δια μέσω των δικηγόρων της Γιάννη Μαρακάκη και Νίκο Μόσχο, η Τόνια Μαχαίρα ζητούσε αποζημίωση 1 εκ. ευρώ για ηθική βλάβη και συκοφαντική δυσφήμιση με το δικαστήριο να καταλήγει στις 150.000 που μαζί με τους τόκους έφτασαν τις 277.000 ευρώ. Ποσό που κατασχέθηκε ήδη από την δόση της επιχορήγησης της ΓΓΑ τον περασμένο Αύγουστο και βέβαια δεν έφτασε ποτέ στα ήδη άδεια ταμεία της ΚΟΕ.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Πάμε όμως να θυμηθούμε τι ακριβώς συνέβη. Στις 28 Ιουλίου του 2004 περίπου δυο εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας η Τόνια Μαχαίρα που βρισκόταν για προετοιμασία με την ολυμπιακή ομάδα στο Βόλο υποβάλλεται σε έλεγχο για απαγορευμένες ουσίες απο την Παγκόσμια ομοσπονδία αντιντόπινγκ τη WADA.

Αμέσως μετά τον έλεγχο η αθλήτρια απευθύνθηκε στους γιατρούς της εθνικής ομάδας κύριους Νανούση και Εμμανουηλίδη, ώστε να βεβαιωθεί ότι η θεραπευτική αγωγή που ακολουθούσε για ένα γυναικολογικό της πρόβλημα δεν θα επηρέαζε τα αποτελέσματα του ελέγχου. Έκτοτε ουδείς γνωρίζει πως "επικοινωνήθηκε" προς τα έξω αυτή η συνομιλία της αθλήτριας με τους γιατρούς.

Δυο μέρες μετά ενημερώνεται από συναθλητές της ότι τίθεται εκτός ομάδας και εκτός αγώνων και καλείται να αποχωρίσει και να επιστρέψει τα ρούχα της ολυμπιακής αποστολής στην ΕΟΕ. Σημειώνεται εδώ, ότι ούσα τότε 33 ετών θα μετείχε στην σκυταλοδρομία και θα ήταν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί αγώνες της σπουδαίας καριέρας της αφού αμέσως μετά θα αποχωρούσε απο την ενεργό δράση.

Τα δημοσιεύματα έδιναν κι έπαιρναν στα ΜΜΕ ότι ο λόγος του αποκλεισμού της ήταν ότι βρέθηκε θετική χωρίς να έχουν βγει τα αποτελέσματα της WADA αλλά και δίχως να διαψεύδει η Κολυμβητική Ομοσπονδία. Η ΚΟΕ μάλιστα είχε προχωρήσει και στην έκδοση ανακοίνωσης σύμφωνα με την οποία η Μαχαίρα αποκλειόταν απο την ολυμπιακή ομάδα με τη δήθεν σύμφωνη γνώμη της λόγω "εκτεταμένης ρινορραγίας" (!). Για τους μη παροικούντες την Ιερουσαλήμ η Τόνια Μαχαίρα επι σειρά ετών αποτελούσε το "μαύρο πρόβατο" για την Κολυμβητική Ομοσπονδία καθώς πολύ συχνά κατήγγειλε τα κακώς κείμενα της.

Η Κρητικιά πρωταθλήτρια όχι μόνο διέψευσε τα παραπάνω αλλά όταν άμεσα ζήτησε τον λόγο από ανώτερα στελέχη της Ομοσπονδίας άκουσε εμβρόντητη ότι είχε δήθεν η ίδια ομολογήσει στους γιατρούς της ΚΟΕ Νανούση και Εμμανουηλίδη ότι ήταν ντοπαρισμένη...

Αυτή ήταν και η "υπερασπιστική" γραμμή της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας στην υπόθεση-που αποδείχθηκε διάτρητη- και κατά την ακροαματική διαδικασία όπου ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος δεν εμφανίστηκε ποτέ προτιμώντας να εκπροσωπηθεί με νομικούς συμβούλους τον ασκούμενο γιο του Μιχάλη Διαθεσόπουλο και τον Μιχάλη Υδραίο.

Το τελειωτικό χτύπημα βέβαια είχε έρθει στις 9/9/2004 απο την Παγκόσμια Ομοσπονδία τη FINA,όταν ο αντιπροέδρος της οποίας κ. Μαρκουλέσκου απαντούσε εγγράφως τότε στο συνήγορο της κας Μαχαιρα, Γιάννη Μαρακάκη με κοινοποίηση στην ΚΟΕ ότι η αθλήτρια ήταν "καθαρή" και ουδέποτε είχε βρεθεί ντοπαρισμένη.

Το... μαριδάκι κόστισε πολύ

Τα πάντα όμως είχαν ήδη πάρει το δρόμο τους. Η Τόνια Μαχαίρα είχε ήδη απωλέσει το όνειρο. Είχε αποκλειστεί χωρίς λόγο από τους Ολυμπιακούς αγώνες και ταυτόχρονα το όνομά της μετά από 20 χρόνια στις πισίνες, δεκάδες πανελλήνια ρεκόρ, διεθνείς διακρίσεις και μετάλλια είχε σπιλωθεί όσο ποτέ. Η ίδια σήμερα μιλάει για δικαίωση. Δικαίωση την οποία είχε ζητήσει κι από το δικαστήριο που είχε προσφύγει. Πριν φτάσει όμως στις αγωγές είχε προσπαθήσει -εκείνες τις μέρες-να βρει τον πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Δημήτρη Διαθεσόπουλο για να του ζητήσει εξηγήσεις αφού ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ και από τρίτους ότι τίθεται εκτός αγώνων. Σύμφωνα με την Χανιώτισσα πρωταθλήτρια η απάντηση του προέδρου στο κινητό του τηλέφωνο εκείνο το μεσημέρι του Ιουλίου του 2004 ήταν αποστομωτική: "Τόνια, μη με ενοχλείς. Τώρα τρώω το μαριδάκι μου δίπλα στη θάλασσα και μετά θα μπω στο Ολυμπιακό χωριό"!

Τελικά αυτό το μαριδάκι κόστισε πολύ ακριβά στο ελληνικό κράτος αφού έχασε από τον κορβανά του 277.000 ευρώ ενώ τα σωματεία, οι αθλητές ακόμη και οι υπάλληλοι της ομοσπονδίας θα παραμείνουν απλήρωτοι μια που τα ταμεία της ΚΟΕ θα παραμείνουν άδεια για το σοβαρότατο σφάλμα της διοίκησής της.

Μαρακάκης "Εγκληματικές συμπεριφορές"

Απο την πλευρά του ο δικηγόρος της αθλήτριας Γιάννης Μαρακακης δήλωσε τα εξής:

"Η κα Μαχαίρα από τον Ιούλιο του 2004 φώναζε ότι ήταν αθώα. Δυστυχώς και η ΚΟΕ γνώριζε ότι ήταν αθώα και ότι δεν είχε απολύτως καμία σχέση με απαγορευμένες ουσίες. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες μας η ΚΟΕ επέμενε υπόπτως στη θέση της να αποκλείσει την αθλήτρια. Οταν όμως οι διοικούντες αντιλήφθηκαν το μέγεθος του ατοπήματος τους τότε χάθηκε το μετρό. Μετήλθαν κάθε μέσο ώστε να πείσουν το φίλαθλο κοινό ότι η κα Μαχαίρα ήταν δήθεν όντως ντοπαρισμένη. Πρόκειται για εγκληματικές συμπεριφορές που δυστυχώς έμειναν ποινικά ατιμώρητες μετά από παράκληση της κας Μαχαιρα. Το είδος όμως και το μέγεθος της σκευωρίας δεν έχει προηγούμενο. Η συγκεκριμένη απόφαση δικαίωσε εν μέρει την αθλήτρια η οποία είναι ήδη μια λαμπρή επιστήμονας."

News 24/7

24MEDIA NETWORK