Μάριον Τζόουνς: Μια καριέρα βασισμένη στο ψέμα

Η Μάριον Τζόουνς κλείνει τη Δευτέρα (12/10) 40 χρόνια ζωής και το Contra.gr θυμάται μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της Αμερικανίδας, η καριέρα της οποίας βασίστηκε σε ένα ψέμα. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, οι σχέσεις που τη σημάδεψαν, οι Ολυμπιακοί του Σίδνεϊ, το ψέμα, η στιγμή της αποκαθήλωσης και η φυλακή.

Μάριον Τζόουνς: Μια καριέρα βασισμένη στο ψέμα

Πριν από ακριβώς 40 χρόνια γεννήθηκε η Μάριον Τζόουνς. Πριν από 8 χρόνια, μήνα Οκτώβριο, η Αμερικανίδα που κάποτε θεωρήθηκε γυναίκα-θαύμα του στίβου παραδέχθηκε πως η καριέρα της βασίστηκε ουσιαστικά σε ένα ψέμα, δίνοντας έτσι τέλος στη μέχρι τότε λαμπρή πορεία της. Για πολλά χρόνια πρωταγωνιστούσε στους στίβους. Για πολλά χρόνια το όνομά της σκιαζόταν από φήμες και τελικά στα 33 της ήρθε η στιγμή της αποκαθήλωσης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Τα τραύματα, ο αθλητισμός και οι διακρίσεις

Τα παιδικά χρόνια της Τζόουνς δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιδανικά. Ένας πατέρας που την εγκατέλειψε στα 2 της χρόνια, ένας πατριός που έφυγε γρήγορα και εντελώς ξαφνικά από κοντά της και ο αθλητισμός που της προσέφερε το καταφύγιο που δεν μπορούσε να βρει στο σπίτι της.

Μπάσκετ και στίβος οι δύο μεγάλες αγάπες της. Και στις δύο τα κατάφερνε εξίσου καλά από την ηλικία των 15. Από το 1993 μέχρι το 1997 αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε αυτά, ωστόσο ο στίβος ήταν τελικά αυτός που την κέρδισε. Και όλα ξεκίνησαν στην Αθήνα.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας, η Μάριον Τζόουνς, με προπονητή τον περιβόητο, Τρέβορ Γκράχαμ, ο οποίος ήταν από τους πρωταγωνιστές στο μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ που συντάραξε τον παγκόσμιο αθλητισμό με την εταιρία Balco μερικά χρόνια αργότερα, έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση, φεύγοντας από την ελληνική πρωτεύουσα με δύο χρυσά μετάλλια. Ένα στα 100 μέτρα και ακόμη ένα στα 4x100.

Από τότε οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000. Η Αμερικανίδα πήγε στην Αυστραλία έτοιμη για την υπέρβαση. Και την έκανε, αφού έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε πέντε φορές στο βάθρο των νικητών σε μια διοργάνωση Ολυμπιακών.

Μία από αυτές τις φορές ήταν μετά τον τελικό στην κούρσα των 100 μέτρων, στην οποία τερμάτισε πρώτη αφήνοντας δεύτερη την Κατερίνα Θάνου που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.

Στη διοργάνωση αυτή ήταν και η πρώτη φορά που το όνομά της συνδέθηκε με το ντόπινγκ, εξαιτίας των κατηγοριών στον τότε σύζυγό της, Σι Τζέι Χάντερ, ο οποίος υπήρξε και η πρώτη γνωστή ερωτική σχέση της.

Οι σχέσεις που την σημάδεψαν

Η σχέση της με τον προπονητή, σφαιροβόλο και εφτά χρόνια μεγαλύτερό της, Σι Τζέι Χάντερ, έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο πανεπιστήμιο της Νορθ Καρολάινα. Ο Χάντερ μάλιστα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του ως προπονητής της ομάδας στίβου του πανεπιστημίου, όπου δεν επιτρέπονταν οι σχέσεις μεταξύ προπονητών και αθλητών. "Η ωραία και το τέρας" έλεγαν τότε για το ζευγάρι, το οποίο επισημοποίησε τη σχέση του στις 3 Οκτωβρίου του 1998.

Από τότε ο Σι Τζέι Χάντερ ήταν πάντα στο πλευρό της Τζόουνς. Στους Ολυμπιακούς του 2000 δεν συμμετέχει στη σφαιροβολία και τότε ήταν που κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες πως η απουσία του από τους αγώνες οφειλόταν στο γεγονός πως είχαν βρεθεί δείγματα του θετικά σε απαγορευμένες ουσίες σε τέσσερις ελέγχους εκείνο το καλοκαίρι. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έχοντας δίπλα του τον διατροφολόγο του, Βίκτορ Κόντε, υπογράμμισε με δάκρυα ότι είναι "καθαρός". Ένα χρόνο μετά ανακοινώθηκε ότι ήταν ντοπαρισμένος, γεγονός που έφερε τα πρώτα σύννεφα στη σχέση του με την Τζόουνς με την οποία τελικά χώρισε το 2001.

Την ίδια χρονιά, ένας νέος έρωτας μπαίνει στη ζωή της. Πρόκειται για τον Ολυμπιονίκη σπρίντερ, Τιμ Μοντγκόμερι, επίσης αναμεμειγμένου σε σκάνδαλο ντόπινγκ, με τον οποίο απέκτησε το πρώτο της παιδί.

Στις διεθνείς διοργανώσεις η Μάριον επέστρεψε το 2004, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, στους οποίους δυστυχώς απογοήτευσε τους απανταχού θαυμαστές της. Πήρε την 5η θέση στο μήκος, συμμετείχε στην ομάδα 4x100μ. που αποκλείστηκε στα προκριματικά λόγω λάθους, αποσύρθηκε από τα 200μ. και δεν κέρδισε την παρουσία της στα 100μ. Ήταν η σκιά του εαυτού της.

Στο μεταξύ, οι λογαριασμοί της με τον Χάντερ δεν είχαν ακόμη κλείσει. Την ίδια χρονιά, ενώ η Τζόουνς εξακολουθούσε να είναι με τον Μοτγκόμερι, ο πρώην σύζυγός της αποφάσισε να πάρει εκδίκηση, αποκαλύπτοντας ότι βρισκόταν μπροστά όταν η Μάριον έκανε ενέσεις με αναβολικά στο στομάχι της στο Ολυμπιακό Χωριό του Σίδνεϊ. Παράλληλα, οι αποκαλύψεις για την δράση του προπονητή της, Γκράχαμ και του διατροφολόγου, Κόντε ήταν καταιγιστικές και βάρυναν και την ίδια, η οποία πάντως δήλωνε ότι ήταν αμέτοχη στο σκάνδαλο.

Ο δικηγόρος της, Τζόσεφ Μπέρτον, αντέδρασε άμεσα μετά τις δηλώσεις του Χάντερ και με ανακοίνωσή του, η οποία έφτασε στα χέρια των ανθρώπων του πρακτορείου Reuters, χαρακτήρισε τον Χάντερ πικραμένο και τόνισε ότι "προσπαθεί να πάρει την εκδίκησή του λέγοντας ψέματα".

Η στιγμή της αποκαθήλωσης

Μετά την αποτυχία της Αθήνας και τις αποκαλύψεις του Χάντερ, οι εξελίξεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Το καλοκαίρι του 2006 έγινε γνωστό ότι υπήρχε θετικό δείγμα της Τζόουνς σε ερυθροποιητίνη, που είχε ληφθεί κατά το εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Λίγες εβδομάδες όμως αργότερα ανακοινώθηκε ότι το δεύτερο δείγμα που εξετάστηκε ήταν αρνητικό με αποτέλεσμα το σήριαλ να... συνεχιστεί. Παρά το γεγονός όμως πως δεν υπήρχαν απτές αποδείξεις που ήθελαν την Τζόουνς ντοπαρισμένη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν χάσει ήδη την πίστη τους στην αξιοπιστία της Αμερικανίδας.

Στο μεταξύ, τον Φεβρουάριο του 2007 η Τζόουνς ντύθηκε για τρίτη φορά νύφη, έχοντας στο πλευρό της τον τον τρίτο ολυμπιονίκη του 2000 στα 100 μέτρα, Ομπαντέλε Τόμπσον, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Η στιγμή της αποκαθήλωσής της ήρθε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Στις 5 Οκτωβρίου του 2007, ένας μύθος του παγκόσμιου αθλητισμού "γκρεμίστηκε" στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Η Μάριον Τζόουνς ομολόγησε ενώπιον της δικαιοσύνης κάτι που μέχρι πρότινος διέψευδε κατηγορηματικά. Ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η Αμερικανίδα αθλήτρια έμεινε για περίπου 50 λεπτά στη δικαστική αίθουσα. Όσα είπε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ήταν αρκετά για να καταστρέψουν τον "μύθο" που είχε χτίσει, καθώς αποκάλυψε πως έκανε δύο ψευδείς καταθέσεις σε ομοσπονδιακούς πράκτορες τα τελευταία χρόνια.

"Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για όλα αυτά. Λυπάμαι που σας απογοήτευσα όλους με τόσους πολλούς τρόπους', δήλωσε με δάκρυα στα μάτια μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.

Η ουσία THG παρέμενε μη ανιχνεύσιμη μέχρι το 2003, ενώ η Αμερικανίδα σπρίντερ υποστήριξε ότι τότε δεν γνώριζε ότι πρόκειται για ντόπινγκ, αλλά για ένα απλό θρεπτικό συμπλήρωμα (λινόσπορος).

Ενδεικτική της ντροπής που ένιωσε η 31χρονη, τότε, αθλήτρια ήταν η απόφασή της να επιστρέψει τα πέντε μετάλλια (τρία χρυσά, δύο χάλκινα) που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις των διεθνών αθλητικών οργάνων.

Η αφαίρεση των μεταλλίων και η φυλακή

Περίπου δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Δεκεμβρίου 2007 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αφαίρεσε τα πέντε ολυμπιακά μετάλλια της Μάριον Τζόουνς, ενώ ο "γολγοθάς" της αθλήτριας δεν σταμάτησε εκεί, καθώς στις 11 Ιανουαρίου 2008 της επιβλήθηκε εξάμηνη φυλάκιση επειδή είπε ψέματα για την υπόθεση των αναβολικών ουσιών.

"Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου και πραγματικά ελπίζω να μάθουν κάποιοι άλλοι από τα δικά μου λάθη", είχε δηλώσει τότε ξεσπώντας σε κλάματα μόλις άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου. Παράλληλα, της ανκοινώθηκε πως για δύο χρόνια θα βρίσκεται υπό επιτήρηση και για 800 ώρες θα προσφέρει κοινωνικό έργο, ενώ η IAAF ακύρωσε όλα τα αποτελέσματά της από την 1η Σεπτεμβρίου 2000 και μετά.

"Η έκβαση αυτής της ιστορίας είναι μια πολύτιμη υπενθύμιση ότι η αληθινή αθλητική ολοκλήρωση δεν έρχεται μέσω της εξαπάτησης. Κάθε μετάλλιο που αποκτιέται με χρήση απαγορευμένων ουσιών, είναι ένα ανόητο μετάλλιο", είχε δηλώσει ο προϊστάμενος της USADA Τράβις Τ. Τίγκαρτ, ενώ κανείς δεν θα ξεχάσει τα λόγια του προέδρου της ΙΑΑF Λαμίν Ντιάκ: "Εάν είχε εμπιστευτεί τα δώρα με τα οποία την προίκισε η φύση και είχε στηρίξει την προσπάθειά της στις θυσίες και τη σκληρή δουλειά, θα ήταν μια μεγάλη Ολυμπιονίκης. Τώρα, το όνομά της είναι συνώνυμο με μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην αθλητική ιστορία".

Λίγους μήνες μετά, έχοντας εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής που της είχε επιβληθεί, η 32χρονη Αμερικανίδα αποφυλακίστηκε από το Ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα του Σαν Αντόνιο, όπου βρισκόταν.

Η Θάνου και το χρυσό του Σίδνεϊ

Η αφαίρεση των μεταλλίων από την Τζόουνς έδωσε την ευκαιρία στην Κατερίνα Θάνου να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, σε μια κούρσα στην οποία η Ελληνίδα αθλήτρια είχε τερματίσει δεύτερη πίσω από την Αμερικανίδα.

Έπειτα από συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο του 2009 όμως, η ΔΟΕ αποφάσισε να μην κατοχυρώσει στη Θάνου την πρώτη θέση. Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος Τύπου της, Μαρκ Άνταμς, είχε σχολιάσει πως το χρυσό μετάλλιο δεν δόθηκε στην Ελληνίδα πρώην πλέον σπρίντερ το χρυσό μετάλλιο, ως αποτέλεσμα της εμπλοκής της στα γνωστά γεγονότα του 2004, παραμονές έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας.

"Θα πρέπει να θυμάστε τις συνθήκες γύρω από τη Θάνου το 2004. Αυτή (σ.σ. η Θάνου) ρεζίλεψε τον εαυτό της και το ολυμπιακό κίνημα και σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, προσποιήθηκε ότι έπεσε θύμα τροχαίου με μοτοσικλέτα. Παραδέχθηκε ότι παραβίασε τους κανονισμούς για το ντόπινγκ, όταν αποδέχθηκε ποινή αποκλεισμού δύο ετών", ήταν τα λόγια του Άνταμς, με το χρυσό της Τζόουνς να μένει τελικά "ορφανό".

Η συνέντευξη και τα δάκρυα στην Όπρα

Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την αποφυλάκισή της, η Μάριον Τζόουνς, βουρκωμένη, μίλησε στην Όπρα για την εξάμηνη φυλάκισή της, την αμαύρωση του ονόματός της και για την επιστροφή των 5 ολυμπιακών μεταλλίων έπειτα από απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

"Δεν είναι τόσο δύσκολο να επιστρέφεις τα μετάλλια όσο η αμαύρωση του ονόματός μου. Γνώριζα πως έπαιρνα απαγορευμένες ουσίες και συνειδητά αποφάσισα να πω ψέματα στη δικαιοσύνη ώστε να το καλύψω. Μέσα στη φυλακή κατάλαβα το λάθος που έκανα, πιστεύω πως δεν αγαπούσα τον εαυτό μου αρκετά γι'αυτό οδηγήθηκα στην ψευδορκία", είπε μεταξύ άλλων η 33χρονη σπρίντερ και λύγισε ξεσπώντας σε δάκρυα όταν διάβασε τα γράμματα που έγραφε στα παιδιά της μέσα από τη φυλακή.

Η αποτυχημένη προσπάθεια στο WNBA

Λίγα χρόνια μετά και ενώ η καριέρα της στο στίβο είχε αμαυρωθεί από την ανάμιξη της στο σκάνδαλο ντόπινγκ και τη χρήση στεροειδών, η Μάριον Τζόουνς αποφάσισε να ανοίξει ένα άλλο κεφάλαιο στη ζωή της, παίζοντας μπάσκετ στο WNBA. Στις 10 Μαρτίου του 2010, η Αμερικανίδα πρώην σπρίντερ υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Τούσλα Σοκ, θέλοντας να αφήσει πίσω την αφαίρεση των πέντε μεταλλίων που είχε κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 αλλά και την εξάμηνη φυλάκιση λόγω ψευδομαρτυρίας.

Σημειώνεται ότι η Τζόουνς είχε γίνει ντραφτ από το Φοίνιξ το 2003, χωρίς ωστόσο να παίξει τότε στο WNBA. Με λιγότερο από ένα πόντο μέσο όρο σε 14 παιχνίδια όμως η συνεργασίας της με την ομάδα έληξε άδοξα το καλοκαίρι του 2011.

Σήμερα η Μάριον Τζόουνς ζει στο Τέξας παρέα με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά της, δηλώνει "περήφανη μαμά", γράφει και βοηθάει με τις ομιλίες τις σε δημόσιες εκδηλώσεις ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Έχει αφήσει πίσω της τα λάθη του παρελθόντος, ωστόσο δεν διστάζει σε κάθε ευκαιρία να μοιράζεται με πάθος την ιστορία της ζωής της, αποτρέποντας τον κόσμο από το ψέμα. Και για πολλούς αποτελεί έμπνευση. Εξάλλου κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στις δεύτερες ευκαιρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η "αποκαθήλωση" της Μάριον Τζόουνς

Μάριον Τζόουνς, το απατηλό αστέρι

News 24/7

24MEDIA NETWORK