Το CAS αύξησε την ποινή σε επτά Ρωσίδες αθλήτριες

Ποινή αποκλεισμού 2 ετών και εννιά μηνών επέβαλε την Τετάρτη (22/07) το CAS σε επτά κορυφαίες Ρωσίδες αθλήτριες, οι οποίες τον Μάρτιο του 2007 είχαν κληθεί να περάσουν από εκτός αγώνων αντιντόπινγκ κοντρόλ και ανακαλύφθηκε ότι είχαν επιχειρήσει να παραποιήσουν τα δείγματα τους.

Πρόκειται για την πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 1.500μ. Τατιάνα Τομάσοβα, τις δρομείς μεσαίων αποστάσεων Έλενα Σομπόλεβα, Όλγα Γεγκόροβα, Έλενα Φομένκο και Σβετλάνα Τσερκάσοβα, την δισκοβόλο Ντάρια Πιστσαλνίκοβα και την πρώην κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στη σφυροβολία Γκούλφια Καναφέγιεβα.

Τον Οκτώβριο του 2008 η ρωσική Ομοσπονδία στίβου είχε τιμωρήσει τις αθλήτριες με δύο χρόνια αποκλεισμό αλλά η IAAF δεν έμεινε ικανοποιημένη από την απόφαση αυτή και προσέφυγε στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης, ζητώντας η ποινή να φτάσει τα 4 χρόνια. Τελικά το CAS έκρινε ότι η τιμωρία πρέπει μεν να αυξηθεί αλλά όχι να είναι εξοντωτική, προσθέτοντας εννιά μήνες.

Όπως έγινε γνωστό η ημερομηνία έναρξης της τιμωρίας είναι η 31η Ιουλίου 2008 και η λήξη στις 30 Απριλίου 2011 ενώ τα αποτελέσματα τους από τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2007 και μετά θα ακυρωθούν.