Δραματική έκκληση Παναγόπουλου στον Σαμαρά

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος κάλεσε στον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά να επέμβει και να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση στον αθλητισμό, στα επίπεδα του 2013, προκειμένου να αποφευχθεί η ολική καταστροφή του.

Δραματική έκκληση Παναγόπουλου στον Σαμαρά

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε:

«Το πλαίσιο διαμορφώθηκε από τη γνωστή απόφαση της πολιτείας να περικόψει τον προϋπολογισμό κατά 50% σε σχέση με το 2013. Τα οικονομικά δεδομένα είναι αμείλικτα. Η ομοσπονδία χρειάστηκε το 2013 6,5 εκατομμύρια για να λειτουργήσει σε όλες τις εκφάνσεις της. Τα 4,4 εκ. ήταν η επιχορήγηση από την πολιτεία και το 1.950.00 από δικά μας έσοδα. Αν το 2014 με επιχορήγηση 2.888.00 διατηρήσουμε τα δικά μας έσοδα, θα μας λείπουν 2.200.00 ευρώ.

Αν μιλούσαμε για μια επιχείρηση, θα είχε μπει ήδη λουκέτο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει να συμβεί αυτό», είπε αρχικά ο Παναγόπουλος και συμπλήρωσε:

«Στο ΣΕΓΑΣ αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που βιώνει κάθε Έλληνας και την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αφαιρώντας από τις προτεραιότητας μας ως πολιτεία και κοινωνία σημαντικά και χρήσιμα αγαθά, όπως η παιδεία και υγεία και ο αθλητισμός.

Ο αθλητισμός έχει ήδη πληρώσει το μερίδιο του εδώ και πολλά χρόνια για αυτή τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η επιχορήγηση του ΣΕΓΑΣ το 2010 ήταν 8.250.000. Το 2012 7 εκ., το 2013 4,4, το 2014 2,8, μιλάμε για απώλεια που έφτασε στο 80% μέσα σε 4 χρόνια. Θεωρούμε αδιανόητα, όταν πέρυσι σε μια δύσκολη χρονιά διατέθηκαν 22 εκατομμύρια, το 2014 που τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα, να περικόπτεται η συνολική δαπάνη κατά 50%. Ο ΣΕΓΑΣ καλεί τον πρωθυπουργό να επέμβει και να αποκαταστήσει την χρηματοδότηση στον αθλητισμό, στα επίπεδα του 2013. Καλεί τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Υφυπουργό να είναι οι πρώτοι που θα δώσουν την μάχη της διεκδίκησης. Αν δεν το κάνουν, καλό θα είναι να αφαιρέσουν το συνθετικό από τον τίτλο τους, γιατί δεν θα υπάρχει αθλητισμός».

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στάδια.

«Υπάρχουν ακόμη θεσμικά ζητήματα που πρέπει να προχωρήσουν και πέρα από αυτό πρέπει να ασχοληθεί κάποιος επιτέλους μα τα ιδικά προβλήματα που έχει ο στίβος.

Τα στάδια είναι σε τραγική κατάσταση. Το ΟΑΚΑ στάζει από 96 διαφορετικές πλευρές, η θέρμανση είναι υποτυπώδης, ο Άγιος Κοσμάς κλείνει και κανείς δεν ξέρει πού θα μεταφερθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το Καυτανζόγλειο έχει πάψει να έχει βοηθητικό. Στα στάδια όλης της χώρας οι φθορές αυξάνονται και καμία δυνατότητα αποκατάστασης δεν υπάρχει. Να μην μιλήσω για εξοπλισμό, που ο ΣΕΓΑΣ προσπαθεί μόνος τους.

Δεν είναι δυνατόν η μάχη κατά της χρήσης απαγορευμένων ουσιών, να μην είναι συνολική, δεν είναι δυνατόν τα χρήματα που λαμβάνει η ομοσπονδία να μην έρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με συνέπεια να μην είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.

Ο ΣΕΓΑΣ κινείται και συνεχίζει να κινείται μαζί με τις άλλες ομοσπονδίες και κάτω από την ομπρέλα της ΕΟΕ και σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να διεκδικεί αυτά που ο στίβος δικαιούται. Αφετηρία αυτής της διεκδίκησης είναι η σημερινή συνέντευξη Τύπου».

Αναφορικά με τις περικοπές που θα γίνουν, είπε: «Στα προηγούμενα δύο χρόνια η ομοσπονδία προχώρησε σε περικοπές που έφτασαν το 1,5 εκ.. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως πλέον έχουμε φτάσει στη σάρκα, στην καρδιά. Δεν έχει νόημα να υπάρχουν διοικητικές δομές στον αθλητισμό, αν δεν εξυπηρετούν προπονητές, αθλητές, υπαλλήλους. Και δεν έχει νόημα να υπάρχουν στάδια αν μέσα δεν αθλούνται παιδιά, νέοι και απλοί άνθρωποι.

Το 2014 προκειμένου να προσπαθήσουμε να πετύχουμε να συνεχίσει να υπάρχει στίβος, πέρα από την διεκδίκηση θα εντείνουμε το πρόγραμμα περικοπών, προκειμένου να αποσπάσουμε 300.000 ευρώ. Θα αναστείλουμε δραστηριότητες, όπως την κατασκευή νέων ξενώνων στο ΟΑΚΑ, παρότι μας έδωσαν το χώρο. Θα περικόψουμε δαπάνες σε μεγάλους μαζικούς μας αγώνες, παρά τον κίνδυνο να έχουμε προβλήματα. Προβλήματα που φάνηκαν στον περσινό μαραθώνιο.

Θα προχωρήσουμε σε μια προσπάθεια αξιοποίησης των ΕΣΠΑ. Εκεί φαίνεται να υπάρχει ένας χώρος. Θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας με την τοπική αυτοδιοίκηση, που αποτελεί έναν καλό σύμμαχο στην προσπάθεια μας αυτή. Ενισχύουμε το πρόγραμμα προσέλκυσης δικών μας εσόδων, προκειμένου να έχουμε σε χρήμα περίπου 2.300.000 ευρώ δικά μας έσοδα και άλλες 800.000 σε είδος».

Ξεκάθαρη ήταν η θέση του Κώστα Παναγόπουλου, για το αγωνιστικό κομμάτι:

«Βεβαίως δεν θίγουμε σε τίποτα το αγωνιστικό πρόγραμμα. Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στο αγωνιστικό μας πρόγραμμα, αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξης μας, καμία σκέψη και περιστολή στα πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα. Αλλαγή ναι, αλλά όχι κατάργηση αγώνα, αντιθέτως επιμένουμε και στη διεθνή συνάντηση στην Κω και στους Βαλκανικούς στις Σέρρες, παρά σ το ότι προκαλούν πρόσθετα κόστη. Θεωρούμε ότι το τελευταίο που πρέπει να θιγεί είναι η αγωνιστική μας δραστηριότητα.

Προκαλεί πόνο αυτό που συμβαίνει σήμερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, προκαλεί οργή το γεγονός ότι εξαφανίζεται ο αθλητισμός από τις προτεραιότητες της πολιτείας, δεν ζητάμε να επανέλθουμε σε καταστάσεις που δεν είναι λογικές, ζητάμε η χρηματοδότηση να παραμείνει στα επίπεδα του 2013, με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, για την κοινωνία, ζητάμε ο αθλητισμός να μείνει προτεραιότητα».

Σε ερώτηση σχετικά τις προθέσεις της πολιτείας είπε:

«Έχουμε καλές προθέσεις από την πολιτεία, όμως, αυτό που μετράει είναι τα αποτελέσματα. Με τις καλές προθέσεις όμως δεν πληρώνεις ούτε αθλητές ούτε προπονητές. Περιμένουμε τα αποτελέσματα. Το Πάσχα είναι πολύ κοντά. Ελπίζουμε θα τελεσφορήσει η προσπάθεια και για αυτό ζήτησα να μπουν μπροστά οι δύο υπουργοί, γνωρίζουν την κατάσταση είναι υπεύθυνοι για τον αθλητισμό. Ο χρόνος πιέζει, την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι αγώνες. Σκεφτείτε την αντίθεση με τις καταπληκτικές εμφανίσεις των αθλητών μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την κατάσταση που βρισκόμαστε, που δεν είμαστε σε θέση να τους καλύψουμε τα απαραίτητα. Κάποιοι μας υποχρεώνουν να γίνουμε λογιστές… Δε σκοπεύω να μείνω σε αυτό αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δε θα εγκαταλείψει κανείς την μάχη, αλλά δεν έχει νόημα να ασχολείσαι με κάτι που η πολιτεία το απαξιώνει στο βαθμό, που το απαξιώνει. Ελπίζω οι καλές προθέσεις της πολιτείας να γίνει πράξη και να μπορέσουμε όλες οι ομοσπονδίες να λειτουργήσουμε με αξιοπρέπεια. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Για τις περικοπές που θα γίνουν:

«Πρόκειται να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση συμβάσεων με συνεργάτες, διακοπή μετακίνησεων σε όλα τα επίπεδα. Ταξίδια τεχνικών θα γίνονται μόνο για αγώνες, θα υπάρξει περιστολή κόστους λειτουργίας στους μαζικούς αγώνες, θα κοπεί η δυνατότητα να ενισχύουμε διοργανώσεις με υλικό. Θα γίνει εφαρμογή νόμου σε ό,τι αφορά το πλαίσιο αμοιβών όλων των συνεργατών μας. Δεν θα κατασκευάσουμε ξενώνες. Θα προχωρήσουμε σε αλλαγή διεξαγωγής διασυλλογικών, ώστε να έχουμε λιγότερους ομίλους. Τα πανελλήνια πρωταθλήματα θα γίνονται σε πόλεις, όπου οι τοπικοί φορείς θα καλύπτουν τα έξοδα. Θα προχωρήσουμε σε κατάργηση υπερωριών των υπαλλήλων. Τα περιθώρια περικοπής δεν είναι μεγάλα, γιατί έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε το ίδιο. Μπορεί να χρειαστεί ακόμη να περικόψουμε και τα οδοιπορικά των αθλητών, δεν το έχουμε συζητήσει».

Αναφορικά με τους μισθούς των υπαλλήλων:

«Από το σύνολο των χρημάτων το 32% πάει στην ανάπτυξη, τo 21,5 στο υψηλό αθλητισμό το 21,5 στις δαπάνες διεξαγωγής αγώνων και το 25 στα λειτουργικά έξοδα. Είναι λάθος να λέγεται ότι δεν έχει γίνει περικοπή στους υπαλλήλους. Από πέρυσι έγινε νέα μειωμένη σύμβαση ενώ τα τελευταία χρόνια δεν παίρνουν δώρα. Πλέον κόβουμε και τις υπερωρίες. Ο ΣΕΓΑΣ έχει 21 υπαλλήλους, όταν μπήκα στο διοικητικό συμβούλιο είχε 62. Είμαι ο τελευταίος που θα έλεγε να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις. Σεβόμαστε τις συμβάσεις και τον νόμο. Ήδη πάμε στην εφαρμογή των μισθών τους το 2013 με βάση το ενιαίο μισθολόγιο».

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κατέληξε λέγοντας:

«Ο χρόνος διεκδίκησης είναι τώρα για το θέμα αυτό είμαστε σε επαφή τόσο με την IAAF όσο και με την EAA. Μπορεί να δείτε πράγματα στο μέλλον που δεν φαντάζεστε, προκειμένου να δείξουμε την κατάσταση που επικρατεί. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, ζητάμε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην πρόσθετη χρηματοδότηση. Τα χρήματα στον αθλητισμό είναι επένδυση και όχι δαπάνη».

News 24/7

24MEDIA NETWORK