"Για την Ελλάδα ρε γαμώτο..."

Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια σημειώθηκε η μεγαλύτερη επιτυχία της Ελλάδας στον γυναικείο στίβο. Η Βούλα Πατουλίδου έγραψε ιστορία κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στον συγκλονιστικό τελικό των 100μ. με εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

"Για την Ελλάδα ρε γαμώτο..."

Η 27χρονη Βούλα Πατουλίδου είχε βρεθεί στη Βαρκελώνη προκειμένου να πάρει μέρος στους δεύτερους Αγώνες της, μετά από αυτούς της Σεούλ το 1988.

Πηγαίνοντας με μια πολύ καλή επίδοση, επιχείρησε να τα βάλει με "θηρία" τότε του στίβου. Φαβορί ήταν η Ναζοριλένκο από Ρωσία, η Ντίβερς (πήρε το χρυσό στα 100μ.) από ΗΠΑ αλλά και η Βουλγάρα κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Ντόνκοβα.

Το ατομικό ρεκόρ της Πατουλίδου ήταν 13.14 εκείνη τη χρονιά και το ατομικό ρεκόρ της από το 1991 στα 12.96. Εκεί αρχίζει να δουλεύει η τύχη της... Η Ναζοριλένκο τραυματίζεται και τίθεται εκτός τελικών αγώνων και με 13.14, δηλαδή ισοφάριση του ρεκόρ της, η Πατουλίδου περνάει στα προημιτελικά.

Μπήκε στα ημιτελικά με 13.05 στις 5 Αυγούστου και εκεί προφανώς πήγαινε για όλα. Κάνει εκ νέου ρεκόρ, πανελλήνιο με 12.88 και πάει στον μεγάλο τελικό, ούσα αυτόματα η πρώτη Ελληνίδα που προκρίνεται σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων.

Στον τελικό η Πατουλίδου είναι φανταστική, τα δίνει όλα, είναι πεισματάρα και συνάμα τυχερή. Η πρωτοπόρος Ντίβερς σκοντάφτει στο τελευταίο εμπόδιο κι η Ελληνίδα προσπέρασε και πήρε το χρυσό με το εξωπραγματικό 12.64!

Το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στον στίβο από το 1912, με τελευταίο να είναι αυτό του Τσικλητήρα στη Στοκχόλμη, στο μήκος άνευ φόρας.

Ο τελικός:

Πατουλίδου (Ελλάς) 12.64

Μάρτιν (ΗΠΑ) 12.69

Ντόνκοβα (Βουλγαρία) 12.70

Τόλμπερτ (ΗΠΑ) 12.75

Ντίβερς (ΗΠΑ) 12.75

Λόπες (Κούβα) 12.87

Κολοβάνοβα (Ενωμένη ομάδα) 13.01

Ανταμς (Κούβα) 13.57

Στις δηλώσεις της μετά την επικράτηση της, ήταν εκστασιασμένη και φυσικά στη μνήμη όλων έχουν μείνει οι φράσεις για την Ελλάδα:

"Έχω τρελαθεί. Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Απλά μπήκα στον τελικό και το που σκέφτηκα ήταν ότι "Για την Ελλάδα θα τρέξω και για κανέναν άλλο". Όλα για την Ελλάδα, αξίζει να κάνει κάποιος τα πάντα για αυτήν. Πέτυχα αυτό που κανείς δεν πίστευε, πλην δύο - τριών ανθρώπων.

Έλεγα στον εαυτό μου πριν τον τελικό ότι μπορώ να πάρω το χάλκινο μετάλλιο και τελικά πάλεψα και πήρα το χρυσό. Όταν ήρθα στη Βαρκελώνη, βρήκα τους Έλληνες αθλητές με πεσμένο ηθικό, ίσως από την ατυχία του Παπακώστα. Κανείς δεν μου έδωσε σημασία και αυτό με πείσμωσε τρομερά. Νομίζω ότι έκανα τη κούρσα της ζωής μου.

Στις προπονήσεις έτρεχα συχνά κοντά στο 12.70 αλλά στους αγώνες δεν μου έβγαινε η επίδοση. Ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Τώρα τι να πω, έχω τρελαθεί"

Δείτε VIDEO με τις κούρσες της μέχρι τον τελικό, τον τελικό και δηλώσεις της:

Δείτε και φωτογραφίες από τον τελικό και την απονομή:

News 24/7

24MEDIA NETWORK