Μπολτ: Ο άνθρωπος που τρέχει πιο γρήγορα από τη σκιά του

Ο Γιουσέιν Μπολτ συμπλήρωσε την Παρασκευή (21/8) 29 χρόνια ζωής και το Contra.gr κάνει μια αναδρομή στη ζωή και τα επιτεύγματα του γρηγορότερου ανθρώπου στον πλανήτη.

Μπολτ: Ο άνθρωπος που τρέχει πιο γρήγορα από τη σκιά του

"Ο βασιλιάς της ταχύτητας", "ο άνθρωπος αστραπή" είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που έχουν δοθεί στον Γιουσέιν Μπολτ και περιγράφουν σε ένα βαθμό την ικανότητα του να "τρελαίνει" κόσμο με τις επιδόσεις και τα επιτεύγματά του, μεταξύ αυτών τα 6 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και τα 8 σε παγκόσμια πρωταθλήματα, τα οποία του έχουν χαρίσει ουκ ολίγες φορές τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή στον κόσμο.

Το Παγκόσμιο του 2017 θα είναι πιθανότατα η τελευταία διοργάνωση για τον 29χρονο. Μέχρι τότε έχει την ευκαιρία να γίνει ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Και συνηθίζει να μην απογοητεύει τους θαυμαστές του.

Από τη Τζαμάικα στην κορυφή του κόσμου

Ο Γιουσέιν Μπολτ δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να δείξει το ταλέντο του. "Όταν ήμουν μικρός δεν σκεφτόμουν τίποτε άλλο παρά μόνο τον αθλητισμό", έχει δηλώσει. Και μάλλον λέει την αλήθεια. Γεννήθηκε στο Σέργουντ της Τζαμάικα και δεν άργησε να... ξεχύνεται στους δρόμους, παίζοντας κρίκετ και ποδόσφαιρο με τον αδερφό του. Ο προπονητής της ομάδας κρίκετ του σχολείου του παρατήρησε τη μεγάλη ταχύτητα του και του πρότεινε να ασχοληθεί με τον στίβο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Η πρώτη του εμφάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο έγινε το 2001 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων στην Ουγγαρία. Εκεί δεν κατάφερε να προκριθεί στους τελικούς στην κούρσα των 200 μέτρων και έμοιαζε να μην παίρνει στα σοβαρά τόσο τον εαυτό του και το ταλέντο του όσο και τον στίβο, ενώ όταν ήρθε η ώρα της προετοιμασίας για τις επόμενες διοργανώσεις, ο... σκανταλιάρης πιτσιρικάς Μπολτ είχε μπλεξίματα με την αστυνομία.

Ένα χρόνο μετά έδωσε τα διαπιστευτήριά του γι'αυτό που θα ακολουθούσε. Συγκεκριμένα, ο 16χρονος τότε Μπολτ με ύψος 1.96 είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Τζαμάικα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων το οποίο έγινε στο Κίνγκστον.

Τα παπούτσια... ανάποδα!

Αν και οι προσδοκίες του κόσμου τον είχαν αγχώσει τόσο που είχε βάλει τα παπούτσια του... ανάποδα (!), κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο και έγινε ο νεαρότερος αθλητής που κατάφερε κάτι τέτοιο. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Το άστρο του Μπολτ συνέχιζε να λάμπει μέχρι που ήρθε η στιγμή για την πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε αυτούς της Αθήνας το 2004, με την αυτοπεποίθησή του στα ύψη. Η χώρα μας δεν ήταν... γούρικη, αφού ένας τραυματισμός στο πόδι είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του Τζαμαϊκανού στον πρώτο γύρο των 200 μέτρων. Παρά την απογοητευτική εμφάνισή του στην πρώτη του Ολυμπιάδα, πολλά αμερικανικά κολέγια του πρόσφεραν υποτροφίες, ωστόσο εκείνος τις απέρριψε όλες, παραμένοντας στη Τζαμάικα.

Το 2005 σηματοδοτούσε ένα νέο ξεκίνημα για τον Μπολτ. Νέος προπονητής, ο Γκλεν Μιλς και νέα προσέγγιση στο άθλημα. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ελσίνκι ήταν μια καλή ευκαιρία για τη μικρή... αναγέννησή του. "Θέλω πραγματικά να επανορθώσω για ό,τι συνέβη στην Αθήνα. Ελπίζω όλα να πάνε καλά", ήλπιζε, στάθηκε όμως για μια ακόμη φορά άτυχος. Ακόμη ένας τραυματισμός, ακόμη ένας αποκλεισμός.

Ένα τροχαίο ατύχημα το Νοέμβριο του ίδιου έτους που ευτυχώς του άφησε μόνο μερικές γρατζουνιές στο πρόσωπο και ένας τραυματισμός τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς δεν επέτρεψαν στον Μπολτ να κάνει μεγάλα βήματα προόδου στο επόμενο διάστημα.

Η επιστροφή στην Αθήνα

Το 2006 ο Τζαμαϊκανός επέστρεψε στην Αθήνα δύο χρονιά μετά την αποτυχημένη παρουσία του στους Ολυμπιακούς, με αφορμή τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο κύπελλο της IAAF. Εκεί ανέβηκε για πρώτη φορά στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία των ανδρών τερματίζοντας με χρόνο 19.96 στα 200μ. Οι επιτυχίες για τον αθλητή του στίβου συνεχίστηκαν τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και το 2007.

Ο "βασιλιάς" των 100 μέτρων

Αναθεωρώντας τη μέχρι τότε καριέρα του ο Μπολτ άρχισε να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο συμμετοχής του στα 100 μέτρα, κάτι με το οποίο διαφωνούσε ο προπονητής του που πίστευε ότι ο αθλητής του ήταν καλύτερος στις μεσαίες αποστάσεις.

Τελικά αποδέχθηκε την επιθυμία του Τζαμαϊκανού και οι δύο τους αποφάσισαν να δηλώσουν συμμετοχή στα 23α Βαρδινογιάννεια. Το 2007 στο Ρέθυμνο ο Μπολτ έτρεξε για πρώτη φορά σε επίπεδο ανδρών στα 100μ και με χρόνο 10.03 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Άντε να τον σταματήσετε…

Όταν αποφάσισε να πάρει ακόμη πιο σοβαρά αυτό που έκανε τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα. Το άστρο του ξεκίνησε να λάμπει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οσάκα το 2007, όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και βοήθησε τη χώρα του να σπάσει το εθνικό ρεκόρ στα 4x100 μέτρα.

Αυτό που ακολούθησε έκανε τους θαυμαστές του και όχι μόνο να υποκλιθούν στο μεγαλείο του και τους Τάισον Γκέι και Μάικλ Τζόνσον να πλέξουν το εγκώμιό του, εξαίροντας την τεχνική και την ταχύτητά του. Ο προπονητής του ήξερε ότι τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμη. Και είχε δίκιο. Η πρόβλεψή του έγινε πραγματικότητα στις 31 Μαΐου του 2008, όταν στην πέμπτη κούρσα της καριέρας του στα 100 μέτρα κατέρριψε το ρεκόρ του Ασάφα Πάουελ με 9.72 δευτερόλεπτα. Ήταν πια έτοιμος για ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο. Και τελικά ήρθαν… τρία!

Στον τελικό των 100 μέτρων νίκησε… περπατώντας ενώ παράλληλα έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 9.69. Στα 200μ. έκανε τα κατάφερε εξίσου καλά, σημειώνοντας και εκεί παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 19.30 παρά το γεγονός ότι είχε κόντρα άνεμο. Ο θρίαμβός του ολοκληρώθηκε με τη σκυταλοδρομία 4x100.

Όταν "τρέλανε" τα χρονόμετρα

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου την αμέσως επόμενη χρονιά ο Μπολτ "τρέλανε" τα χρονόμετρα, πραγματοποιώντας δύο παγκόσμια ρεκόρ, στα 100 μέτρα με χρόνο 9.58 και στα 200 με 19.19, χρόνοι που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Η απίθανη κούρσα του:

Στο Βερολίνο κατέκτησε και ένα τρίτο χρυσό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία των ανδρών. Δύο χρόνια μετά, στο Νταεγού ο Τζαμαϊκανός προσέθεσε άλλα δυο χρυσά μετάλλια στην τεράστια συλλογή του, έχασε όμως αυτό των 100 μέτρων εξαιτίας της άκυρης εκκίνησής του.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο δεν διέφεραν πολύ από αυτούς στο Πεκίνο, αφού η κατάληξη ήταν και πάλι η ίδια. Τρία χρυσά μετάλλια. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μόσχα το 2013 εξελίχθηκε σε μια ακόμη διοργάνωση… ρουτίνας για τον Μπολτ που τα σάρωσε ξανά όλα, κερδίζοντας ακόμη τρία χρυσά μετάλλια, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να ξεπεράσει ξανά τον εαυτό του με ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ που τόσο πολύ ήθελε.

Ο κεραυνός συνάντησε τον... γιο του

Στη διοργάνωση αυτή μάλιστα ο Θεός είχε... κέφια, δημιουργώντας ένα απίθανο σκηνικό, το οποίο απαθανατίστηκε από τον τηλεοπτικό φακό κάνοντας τον γύρο του κόσμου.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που ο Μπολτ περνά τη γραμμή του τερματισμού στα 100 μέτρα στον τελικό στη Μόσχα, ο φωτογράφος του AFP (γαλλικού πρακτορείου) τον απαθανάτισε με φόντο έναν κεραυνό που "σκίζει" τον ουρανό. Το στιγμιότυπο είναι απλά ασύλληπτο.

Ο... άτακτος Μπολτ

Καθισμένος στον... θρόνο του στην κορυφή του κόσμου το 2013, ο Μπολτ κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του, στην οποία δεν δίστασε να "τσαλακωθεί", αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ζωής του, από τα παιδικά χρόνια με τα ετεροθαλή αδέρφια του μέχρι το ξύλο που έτρωγε με τη ζώνη από τον πατέρα του, τη χρήση μαριχουάνας, τη λατρεία για το ωραίο φύλο και τη βραδιά που πέρασε με σταρ του Χόλιγουντ.

"Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται ακατάλληλο για έναν ολυμπιονίκη. Αλλά μια φορά έκανα μαριχουάνα και το μετάνιωσα. Μία ημέρα υπέκυψα στον πειρασμό αλλά μόλις δοκίμασα σκέφτηκα πως ήταν αηδιαστικό", γράφει χαρακτηριστικά για τη μαριχουάνα, ενώ αναφερόμενος στη σχέση του με τις γυναίκες και τη βραδιά που πέρασε με τις Σαντρα Μπούλοκ και Χάιντι Κλουμ έχει επισημάνει: "Οι γυναίκες έπεφταν στα πόδια μου, κυρίως από τη στιγμή που έγινα επαγγελματίας αθλητής.

Ήμουν σε ένα event χορηγού στο Χόλιγουντ και πήγα σε ένα εστιατόριο στο Μπέβερλι Χιλς. Δύο όμορφες γυναίκες ήταν σε ένα διπλανό τραπέζι κι όταν έφευγαν ζήτησαν από τον διευθυντή να μας φωτογραφήσει. Ήταν η Σάντρα Μπούλοκ και η Χάιντι Κλουμ. Μετά πήγαμε σε ένα κλαμπ, χορέψαμε, ήπιαμε και περάσαμε καταπληκτικά. Μέχρι εκεί όμως, παρότι γράφτηκαν διάφορα την άλλη μέρα στα σκανδαλοθηρικά περιοδικά. Θα ήταν ωραίο, βέβαια, να είχε γίνει κάτι. Μιλάμε για τη Χάιντι Κλουμ και τη Σάντρα Μπούλοκ, φίλε! Ποιος θα έλεγε όχι".

Μπολτ VS Γκάτλιν

Οι επιδόσεις του Μπολτ την τελευταία διετία μπορεί να μην είναι το ίδιο εντυπωσιακές με το παρελθόν, ωστόσο ο 29χρονος έχει την ευκαιρία να αποδείξει πως παραμένει στην κορυφή του κόσμου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Πεκίνο που ξεκινά το Σάββατο (22/8). Εκείνο που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η "μονομαχία" του με τον Γκάτλιν.

Ο Αμερικανός παραμένει αήττητος στις τελευταίες 27 κούρσες του τόσο στα 100 όσο και στα 200 μέτρα, (από τον Σεπτέμβριο του 2013) και μοιάζει να είναι το φαβορί για το χρυσό, έχοντας πραγματοποιήσει τον καλύτερο χρόνο φέτος με 9.74 έναντι 9.78 του Μπολτ. Μένει να δούμε αν θα συνεχίσει η κυριαρχία του ή αν ο "άνθρωπος αστραπή" θα επιστρέψει στην κορυφή δίνοντας τέλος στο σερί του 33χρονου.

To ανεξήγητο φαινόμενο "Μπολτ"

Η εξωπραγματική ταχύτητα του Μπολτ έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να εξηγήσουν ποιο είναι αυτό το μυστικό στη σωματοδομή του που τον κάνει τόσο γρήγορο, σε σημείο που τα κατορθώματά του ξεπερνούν τα όρια του αθλητισμού.

Οι έρευνες πολλές, τα συμπεράσματα ακόμη πιο πολλά, κανείς όμως δεν έχει καταφέρει να δώσει μια επαρκή εξήγηση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK