Ο μύθος της Φανής Χαλκιά: Απ' το βάθρο στην αμφισβήτηση

Η Φανή Χαλκιά κλείνει την Τρίτη (2/1) 37 χρόνια ζωής και το Contra.gr θυμάται τις στιγμές που σημάδεψαν την καριέρα της Λαρισαίας που ανέβασε στα ουράνια τους Έλληνες το 2004 και τους προσγείωσε απότομα τέσσερα χρόνια μετά.

Ο μύθος της Φανής Χαλκιά: Απ' το βάθρο στην αμφισβήτηση

25 Αυγούστου 2004. Η Φανή Χαλκιά τερματίζει πρώτη στην κούρσα των 400 μέτρων με εμπόδια και κατακτά θριαμβευτικά το χρυσό μετάλλιο, το τελευταίο χρυσό της Ελλάδας εκείνο το καλοκαίρι, το τελευταίο χρυσό της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού στις επόμενες δύο Ολυμπιάδες που ακολούθησαν η χώρα μας μέτρησε μόλις δύο ασημένια και τέσσερα χάλκινα μετάλλια.

Λίγες ημέρες μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ με πρωταγωνιστές τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου που συντάραξε το ελληνικό φίλαθλο κοινό, η -τότε- 25χρονη Λαρισαία έκοψε πρώτη το νήμα και έδωσε στη χώρα μας ακόμη έναν λόγο να χαμογελά σε ένα κατά γενική ομολογία ονειρικό καλοκαίρι. Μέσα σε 1,5 χρόνο είχε καταφέρει να βελτιώσει κατά πολύ τον χρόνο της και να κάνει την έκπληξη. "Οι Έλληνες είμαστε γεννημένοι για να είμαστε πρώτοι. Κουβαλάμε στα κύτταρά μας λίγο από την ιστορία των προγόνων μας. Είναι κρίμα να το αμφισβητούμε. Όταν υπάρχει ελληνική ψυχή και πίστη στο Θεό, μπορείς να κατακτήσεις την κορυφή του κόσμου", είχε δηλώσει τότε η ίδια για την επιτυχία της.

"Από το πουθενά"

Και ενώ ο ελληνικός Τύπος στην πλειοψηφία του αποθέωνε την Χαλκιά, στο εξωτερικό τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ συμφωνούσαν με τα λόγια των Μπρέντα Τέιλορ και Σίνα Τζόνσον που είχαν δηλώσει: "Αυτή η Ελληνίδα ήρθε από το πουθενά", προσθέτοντας σε αυτά και μια δόση... καχυποψίας. Στην Αμερική στέκονταν στο πρόσφατο σκάνδαλο ντόπινγκ που είχε... μουδιάσει τους Έλληνες με αποτέλεσμα κάθε επιτυχία από τότε να αντιμετωπίζεται συγκρατημένα, ενώ σε Αγγλία και Ιταλία τα δημοσιεύματα που αμφέβαλλαν για την καθαρότητα της νίκης της Χαλκιά έδιναν κι έπαιρναν.

"Επιτρέψτε μας να αμφιβάλλουμε, να είμαστε καχύποπτοι ακόμη και να θυμώσουμε με αυτό το είδος του αθλητισμού που δεν μας πείθει. Tο χρυσό της μετάλλιο... μυρίζει άσχημα. Ολα αυτά μας ωθούν να σκεφτούμε ότι αν η IAAF δεν φροντίσει να διευθετήσει αυτά τα ζητήματα ο στίβος κινδυνεύει να μεταμορφωθεί από βασιλιάς του αθλητισμού σε ντροπή του αθλητισμού", ανέφερε η ιταλική "La Stampa" την ώρα που ο "Guardian" τόνιζε: "Ήταν μόλις η τέταρτη κούρσα της για φέτος και πριν από τους Ολυμπιακούς δε εθεωρείτο καν σοβαρή απειλή. H δραματική βελτίωση των επιδόσεων ενός αθλητή σε μία μέση ηλικία αποτελεί κόκκινο πανί. Δε σημαίνει ασφαλώς ότι όποιος βελτιώνει τον χρόνο του χρησιμοποιεί αναβολικά".

Η δόξα του χρυσού μεταλλίου τη συνόδεψε ολόκληρη την επόμενη τετραετία κατά την οποία η Χαλκιά κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ, τερματίζοντας δεύτερη στον τελικό των 400μ. με εμπόδια με χρόνο 54.02 στις 9 Αυγούστου του 2006. Ένα μήνα νωρίτερα είχε πετύχει την τέταρτη επίδοση στον κόσμο με 53.71 στα 400μ εμπόδια στο Super Grand Prix Τσικλητήρεια στο ΟΑΚΑ και στο παγκόσμιο κύπελλο στίβου στην Αθήνα αγωνίστηκε στα 400μ, καταλαμβάνοντας την 5η θέση. Παράλληλα, έγινε πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών και εκπρόσωπος της UNESCO.

Η ελπίδα που γκρεμίστηκε

Και φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2008. Τέσσερα χρόνια μετά το χρυσό στην Αθήνα, η Χαλκιά ήταν μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες της Ελλάδας για μια ακόμη διάκριση, για να ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος στο Πεκίνο. Η ελπίδα όμως αυτή έσβησε στις 16 Αυγούστου του 2008. Ενώ η διοργάνωση είχε ξεκινήσει, μια βόμβα μεγατόνων έπεσε στην ελληνική αποστολή. Λίγο πριν τα προκριματικά των 400μ. με εμπόδια, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι το πρώτο δείγμα της αθλήτριας βρέθηκε θετικό στην απαγορευμένη ουσία μεθυλτριενολόνη (Μ3), σε έλεγχο που διεξήγαγε η WADA στην Ιαπωνία, όπου η εθνική ομάδα του στίβου προετοιμάστηκε για τους Ολυμπιακούς. Η Χαλκιά κατέθεσε την διαπίστευσή της και αναχώρησε από το Πεκίνο το ίδιο βράδυ, δίνοντας πριν συνέντευξη τύπου όπου υποστήριξε την αθωότητά της, δηλώνοντας σοκαρισμένη για το γεγονός.

"Πριν από λίγες ώρες με κάλεσε ο κύριος Κούβελος στο γραφείο του και με ενημέρωσε πως υπάρχει δείγμα δικό μου που είναι θετικό. Στην αρχή σοκαρίστηκα. Νόμιζα πως έκανε χιούμορ. Τα τελευταία χρόνια περνάω από πολλούς ελέγχους. Ο τελευταίος έλεγχος είναι 1η Αυγούστου. Ήταν αιφνίδιος αλλά τον περίμενα γιατί πάντα με ελέγχουν. Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει συμβεί. Ελέγχω και κοιτάω τα πάντα έχω γίνει πραγματικά άρρωστη με αυτό το θέμα.

Με θλίβει πολύ το γεγονός δεν μπορώ να υπερασπιστώ τη χωρά μου. Είναι πολύ μεγάλο το πλήγμα είμαι έκπληκτη και πολύ σοκαρισμένη. Αυτοί έχουν το μαχαίρι,αυτοί και το καρπούζι. Το χαρτί με τον κωδικό τον έχει ο ελεγκτής. Έχω καλή θέληση και λέω ότι δεν μπορεί να έγινε δολιοφθορά αλλά είναι κάτι που δεν μπορείς να αποδείξεις. Χιλιάδες σκέψεις περνάνε από το μυαλό μου. Μακάρι να μπορούσα να το αποδείξω", ήταν μερικά μόνο από όσα είχε υποστηρίξει στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει το ίδιο βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο του Πεκίνου, αφήνοντας πολλά υπονοούμενα.

Λίγες ημέρες αργότερα, ανακοινώθηκε ότι και το δεύτερο δείγμα της αθλήτριας ήταν θετικό. H ποινή αποκλεισμού δύο ετών που της επιβλήθηκε επικυρώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ στις 26 Νοεμβρίου του 2008. Ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία που είχε κινηθεί σε βάρος της. Η ίδια επιμένει στην αθωότητά της.

Το Πεκίνο και το παράπονο για Ιωαννίδη

Οχτώ χρόνια μετά το σκάνδαλο, καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή, δεν δίστασε να μιλήσει γι'αυτό, καυτηριάζοντας την στάση του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη.

"Εκκρεμεί αυτή η υπόθεση, ακόμα ψάχνω να βρω τι έχει γίνει. Δεν μου πήραν το μετάλλιο, δεν υπήρχε θέμα. Η υπόθεση έχει τελειώσει, εκκρεμεί γιατί δεν ερχόταν οι μάρτυρες κατηγορίας στο δικαστήριο και έχει πάρει πολλές αναβολές. Θα γίνει όμως, ελπίζω να τελειώσει κάποια στιγμή. Περίεργα τα θέματα", δήλωσε στο "The 2night Show" και αναφερόμενη στον Γιάννη Ιωαννίδη πρόσθεσε: "Στεναχωρήθηκα πολύ, με απογοήτευσε γιατί είχε γίνει αυτό το τεράστιο σκάνδαλο στο Πεκίνο και έψαχνα να τον βρω στο τηλέφωνο για να μιλήσουμε αλλά δεν υπήρχε. Δεν απάντησε ποτέ ο Ιωαννίδης. Τον συνάντησα μια μέρα αλλά δεν μου μίλησε".

Για το χρυσό στην Αθήνα είπε: "Μεγάλη ευλογία. Ήμουν στην καλύτερη κατάστασή μου και οι Ολυμπιακοί έγιναν στην Ελλάδα. Αισθανόμουν ωραία, αλλά δεν τρελάθηκα ποτέ. Δεν είναι δύσκολο να τρελαθείς αλλά ήμουν μια χαρά".

Όσο για την πρόσφατη υπόθεση ντόπινγκ της Πηγής Δεβετζή σχολίασε: "Θυμήθηκαν τώρα 800 χρόνια μετά ότι κάτι συμβαίνει. Η Πηγή είναι μια μεγάλη αθλήτρια. Αυτό που νιώθεις όταν βλέπεις έναν αθλητή να κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, η στιγμή που κόβει το νήμα, η στιγμή που βάζει γκολ, κοιτάζει ψηλά και φιλά τη βέρα του, η στιγμή που χάνει το πέναλτι και βάζει τα κλάματα είναι αληθινή, αυτό είναι ο αθλητισμός για μένα. Αυτό που συγκινεί τον κόσμο και αυτό που τελικά συμβαίνει στην καρδιά σου".

Ολόκληρη η συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια είναι η αλήθεια. Από τις πέντε γυναίκες που κατέκτησαν μετάλλια στο στίβο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, οι τρεις - αργά ή γρήγορα - κατηγορήθηκαν για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ανάμεσα σε αυτές και η Φανή Χαλκιά. Όσα χρόνια κι αν περάσουν όμως, κανείς δεν θα ξεχάσει εκείνο το καλοκαίρι του 2004 και τους Έλληνες που... γκρέμιζαν το Ολυμπιακό Στάδιο για χάρη της.

# Μερικά facts για τη Φανή Χαλκιά

Το καλοκαίρι του 2015 πήρε το πτυχίο της στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου. Σε ηλικία 36 ετών.

Για ένα διάστημα είχε εγκαταλείψει τον αθλητισμό και εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην Zougla του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου αλλά και ως μπαργούμαν.

Κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ την κυνήγησε μια διμοιρία ΜΑΤ.

Για ένα διάστημα έκανε μαθήματα γυμναστικής στις κρατούμενες στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Ντέντζελ Ουάσινγκτον είναι μεγάλος θαυμαστής της, όπως είχε αποκαλύψει στο κριτικό ταινιών, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK