Ελλάς, η... βασιλεία σου

Την ώρα που χιλιάδες Κινέζοι υποδέχονταν τους Ελληνες αθλητές με την ιαχή "Ελλάς Ελλάς" κατά την επίσημη είσοδό τους στο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, ένα σοβαρό λάθος του παραγωγού της τηλεοπτικής μετάδοσης προκαλούσε διπλωματικό επεισόδιο και έριχνε την πρώτη βαριά σκιά στην ελληνική ολυμπιακή αποστολή.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η παρέλαση των ομάδων μόλις ξεκινούσε μετά από μία ώρα τελετουργικού στην τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων και η ελληνική σημαία έκανε πρώτη την εμφάνισή της στο στάδιο στα χέρια του τζουντόκα Ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη. Οι χιλιάδες των θεατών άρχισαν να φωνάζουν «Ελλάς, Ελλάς», σε άπταιστα ελληνικά. Εν μέσω γενικής αποθέωσης η ελληνική αποστολή παρέλασε πρώτη στη «Φωλιά του Πουλιού», σε μια τελετή έναρξης που θύμιζε πολύ αυτή της Αθήνας.

Μια τελετή που παραλίγο να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η… βασιλεία εξακολουθεί να είναι το πολίτευμα της Ελλάδας και ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ο ανώτατος άρχων. Αυτόν και μόνον αυτόν έδειξαν οι τηλεοπτικές κάμερες να χαιρετά τους Ελληνες αθλητές τη στιγμή της εισόδου της εθνικής μας αποστολής στο ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου.

Το συμβάν, το οποίο αποδίδεται σε λάθος του τηλεοπτικού παραγωγού, προκάλεσε έντονη αναστάτωση στους Ελληνες αξιωματούχους και τα κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονταν στην εξέδρα των επισήμων. Η επικεφαλής εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στο Πεκίνο, υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, και ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης δεν έκρυψαν τη σφοδρή ενόχλησή τους για το γεγονός και αποχώρησαν ζητώντας εξηγήσεις από τους διοργανωτές.

Για να προλάβει περαιτέρω παρενέργειες που πιθανόν να άγγιζαν και τον ίδιο λόγω των στενών φιλικών σχέσεων που τον συνδέουν με τον τέως βασιλέα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μίνως Κυριακού δήλωσε ότι η «ΕΟΕ δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τα λάθη των διοργανωτών».

Η δημοσιοποίηση, λίγο αργότερα, του νέου κρούσματος ντόπινγκ Ελληνα αθλητή, ο οποίος θα συμμετείχε στους Αγώνες, βάρυνε ακόμα περισσότερο το «ελληνικό» μικροκλίμα στο Πεκίνο.


Ορισμένα εντυπωσιακά νούμερα για την τελετή

* 4.000.000.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν την τελετή έναρξης

* 179.400 μπουκάλια αλκοόλ πουλήθηκαν στη διάρκεια της τελετής

* Από τα 91.000 εισιτήρια πουλήθηκαν μόνο τα 60.207

* 14.000 άνθρωποι πήραν μέρος στο τελετουργικό εντός του σταδίου και 9.000 στρατιώτες

* 10.000 γάμοι υπολογίζεται ότι έγιναν την ίδια ημέρα με την τελετή λόγω του ότι αυτή διεξήχθη στις 8/8 στις 8.08 μ.μ. και ο αριθμός αυτός είναι γούρικος για την Κίνα

* 2.583 ήταν τα ειδικά φώτα που άναψαν

* 2.488 οι εθελοντές που βοήθησαν

* 2.000 τα γελαστά πρόσωπα των παιδιών που φάνηκαν στο τέλος

* 18 συνθέτες έγραψαν τη μουσική που ακούστηκε στην τελετή

* 56 παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων πλαισίωσαν την ολυμπιακή σημαία

* 56 ηθοποιοί έπαιξαν στην τελετή