Ανησυχητικές καθυστερήσεις στα έργα

Μόλις 10%! Τόσο είναι το ποσοστό των έργων που έχουν ολοκληρωθεί στο Ρίο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 και, βέβαια, όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, το μέλλον δεν προμηνύεται ρόδινο ένα χρόνο, δύο μήνες και δεκαεπτά ημέρες πριν από την τελετή έναρξης.

Ανησυχητικές καθυστερήσεις στα έργα

Ένα χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, τα έργα είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα για εκείνους του Ρίο, η κατάσταση είναι δραματική.

Μέχρι και το 2014 ήταν ορατό το ενδεχόμενο η κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη να μην διεξαχθεί στο Ρίο, αλλά να παραμείνει στο Λονδίνο για δεύτερη συνεχόμενη φορά, προκειμένου να αποφευχθεί το φιάσκο.

Το Λονδίνο ήταν έτοιμο να διοργανώσει εκ νέου τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω... κεκτημένης ταχύτητας, ωστόσο αυτή η πρόταση εγκαταλείφθηκε παρά το γεγονός ότι το σενάριο για τελετή έναρξης με ατέλειες στο Ρίο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το τένις, το χόκεϊ, την ποδηλασία, την ξιφασκία, την ιππασία, το μοντέρνο πένταθλο και το μπάσκετ είναι μερικά από εκείνα που χρειάζονται πολλές ακόμα εργασίες για να ολοκληρωθούν.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική αν σκεφτεί κανείς ότι για ένα μεγάλο μέρος των υποδομών βρίσκεται ακόμα στα σκαριά, δεν έχει οριστεί πλάνο εκπόνησης ή μπάτζετ, ενώ όσον αφορά τα κολυμβητήρια τα δεδομένα είναι ακόμα χειρότερα.

Η οικονομία της Βραζιλίας, σύμφωνα με τους τωρινούς υπολογισμούς, αναμένεται να ζημιωθεί κατά 12.000.000.000 ευρώ και... ας είναι καλά το ποδοσφαιρικό Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 που βοηθά στην απόκρυψη κάποιων σοβαρών προβλημάτων.

"Υπάρχει μία τεράστια διαφορά μεταξύ του Λονδίνου και του Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι νόμοι και οι διαδικασίες είναι διαφορετικές. Είμαστε μία αναπτυσσόμενη χώρα με δυνατότητες. Μπορώ να εγγυηθώ ότι είμαστε σε θέση να λύσουμε κάθε πρόβλημα", δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Μαρσέλο Πεντρόσο, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής. Πριν από τέσσερα χρόνια, όμως, τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο ήταν έτοιμα κατά 80%...

Τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δεν συμφωνούν με τα λόγια του Μαρσέλο Πεντρόσο, αλλά δεν μπορούν να εκφράσουν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους, αφού έχουν ανάψει το πράσινο φως για τη φιλοξενία των Αγώνων από την πόλη της Βραζιλίας και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να ρίξουν περισσότερο λάδι στη φωτιά μετά την υπόθεση Petrobras.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της χώρας στοίχισε πάνω από 1.800.000.000 στην Petrobras, τη γιγαντιαία δημόσια επιχείρηση πετρελαίου και προκάλεσε τριγμούς εκ θεμελίων στην κυβέρνηση υπό την κεντροαριστερή πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία επανεξελέγη με δυσκολία τον περασμένο Νοέμβριο για δεύτερη θητεία.

Πώς συνδέεται η Petrobras με τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία κατέχει διάφορα γκρουπ που ταυτίζονται με την προετοιμασία, τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της διοργάνωσης.

Επιπλέον, όπως συνέβη και με το ποδοσφαιρικό Παγκόσμιο Κύπελλο, υπάρχει ο φόβος της κοινωνικής εξέγερσης και σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 1.000.000 προτίθενται να διαδηλώσουν κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

"Δεν γνωρίζουμε ούτε έναν Βραζιλιάνο που να παίζει γκολφ", λέει η φωνή της διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι θα χτιστεί ένα πολυτελές γήπεδο γκολφ, το οποίο για τη συντήρησή του θα απαιτεί εκατομμύρια τόνους νερού σε μία χώρα που μαστίζεται από ξηρασία.

Συμπέρασμα: ένα χρόνο, δύο μήνες και δεκαεπτά ημέρες πριν από την τελετή έναρξης η Βραζιλία δεν δείχνει ικανή να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα και τη μάχη με το χρόνο, αφού τα έργα έχουν προχωρήσει κατά 10%, οι εξεγέρσεις και πιθανότατα τα σοβαρά επεισόδια δεν θα εκλείψουν, ενώ είναι σίγουρο ότι για... σουβενίρ οι Αγώνες θα αφήσουν δυσβάστακτα χρέη στο λαό της νοτιοαμερικανικής χώρας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK