Μια ενωμένη Γιουγκοσλαβία θα νικούσε τις ΗΠΑ;

Ο Σωτήρης Γεωργίου προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα για το αν μια ενωμένη Γιουγκοσλαβία θα μπορούσε να νικήσει τις ΗΠΑ.

Μια ενωμένη Γιουγκοσλαβία θα νικούσε τις ΗΠΑ;

Η διάσπαση της ενωμένης Γιουγκλοσλαβίας το 1991 δεν μας άφησε να μάθουμε ποτέ αν η μπασκετική ομάδα της θα μπορούσε να χτυπήσει και να κερδίσει την αντίστοιχη καλύτερη ομάδα της Αμερικής και των ΗΠΑ.

Με αφορμή τις τελευταίες δύσκολες και αγχωτικές νίκες των ΗΠΑ που μόνο με "Dream Team" δεν μοιάζουν κι ας έχουν μια ομάδα που κοστίζει σχεδόν 300.000.000 ευρώ(!) και ειδικά αυτή με την Σερβία που έχασε το σουτ για την παράταση στο τέλος του αγώνα, βγήκαν και πάλι στην επιφάνεια διαχρονικές συζητήσεις του τύπου "αν υπήρχε ενωμένη Γιουγκοσλαβία σήμερα τι θα έκανε".

Προχώρησα λίγο παρακάτω το ερώτημα, καθώς μην ξεχνάμε ότι και η φετινή ομάδα των ΗΠΑ έχει υπεραστέρες και με εξαίρεση τον Λεμπρόν και τον Κάρι όλοι οι άλλοι-αυτοί που είναι στην αποστολή και αυτοί που λείπουν-είναι πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο. Πώς θα ήταν, λοιπόν, σήμερα μια πλήρης παλιά Γιουγκλοσλαβία, που θα είχε παίκτες από την Σερβία, την Κροατία,το Μαυροβούνιο, την Σλοβενία, την Βοσνία και τα Σκόπια;

Η ΠΙΘΑΝΗ 12ΑΔΑ

Θα είχαμε σίγουρα μια εξαιρετική ομάδα γεμάτη ΝΒΑερς. Σε μια πιθανή 12αδα θα συμπεριλαμβάνονταν οι Τεόντοσιτς, Μπόγκνταν Μπογκτάνοβιτς της Φενέρ που ετοιμάζεται για του χρόνου για το ΝΒΑ, Μπιέλιτσα, Γιόκιτς (παίζει ήδη στο ΝΒΑ και ειδαμε πως έβαλε στους Αμερικανούς 25π.) από την Σερβία. Ας βάλουμε και τον Μαριάνοβιτς που δεν έπαιξε στα προκριματικά και τον έκοψε φέτος ο Τζόρτζεβιτς.

Από την Κροατία θα είχαμε τους ΝΒΑερς Μπόγιαν Μπογκτάνοβιτς, Χεζόνια, Σάριτς. Και μάλλον θα έρχονταν και ο απόντας σέντερ Τόμιτς. Από την Σλοβενία, ο εξαιρετικός σκόρερ Γκόραν Ντράγκιτς που παίρνει 10.000.0000 ευρώ το χρόνο στο ΝΒΑ πια. Ενώ, θα μπορούσε να παίξει και ο Μπένο Ούντριχ.

Οι δύο κορυφαίοι σέντερ του Μαυροβουνίου και της Ευρώπης που διαπρέπουν στο ΝΒΑ είναι οι Βούτσεβιτς και Πέκοβιτς. Από τα Σκόπια θα χώραγε ίσως ο πρώην ΝΒΑερ Άντιτς και από την Βοσνία ο τριποντάκιας Τελέτοβιτς και ο εξελίξιμος Νούρκιτς. Δεν αναφέρομαι και σε άλλα ταλέντα που ακόμα δεν έχουν την εξέλιξη που περιμένουμε ή είχαν κακή σεζόν, όπως ο Ρούντεζ της Κροατίας.

Η 12αδα θα είχε ως εξής: στο πλέι μέικερ ο Γκόραν Ντράγκιτς και ο Τεόντοσιτς με 3ο τον Ούντριχ( 5π. στο Μαιάμι). Στο 2αρι ο Μπόγκνταν Μπογκτάνοβιτς και στο 3αρι ο Κροάτης Μπόγιαν Μπογκτάνοβιτς. Από πίσω τους ο Χεζόνια. Στο 4αρι ο Τελέτοβιτς με τον Μπιέλιτσα και πίσω τους ο Σάριτς.

"ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ"

Και χαμός στο σέντερ που μάλλον θα έπαιζαν με "δίδυμους πύργους". Ο Τόμιτς π.χ. δεν θα χώραγε καθόλου καθώς το βασικό δίδυμο θα ηταν Βούτσεβιτς (20π. στο Ορλάντο), Πέκοβιτς και από πίσω τους Τζόκιτς και Μαριάνοβιτς που μάλλον θα κόβοταν ένας όπως και ο Νούρκιτς που έχει 8π. στο Ντένβερ με 18' και 5,5ριμπ.

Συνεπώς, ας φανταστούμε μια ομάδα με Γκόραν Ντράγκιτς -Τεόντοσιτς στον άσο, Μπόγκνταν Μπογκτάνοβιτς -Ούντριχ στο 2αρι με τον δεύτερο να πηγαίνει και στον άσο, Μπόγιαν Μπογκτάνοβιτς στο "3" μαζί με Χεζόνια που πάνε και στο "2" αν χρειαστεί. Και τρομερή φροντ λάιν. Με Μπιέλιτσα, Τελέτοβιτς, Σάριτς στο 4αρι που κάποιοι κατεβαίνουν και στο "3" και χαμός στους σέντερ με Βούτσεβιτς, Πέκοβιτς και ίσως Τζόκιτς.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ

Όλοι δηλαδή προέρχονται από το ΝΒΑ με καλά λεφτά και αριθμούς, ενώ υπάρχουν και κάμποσοι που δεν χωράνε καν στο ρόστερ. Μιλάμε για μια υπερομάδα που δεν θα είχε λογικά αντίπαλο στην Ευρώπη και που ασφαλώς θα μπορούσε κάλλιστα να κοιτάξει στα μάτια μέχρι τέλους ή και να κερδίσει τους Αμερικανούς της "Dream Team" που αναλύσαμε τους λόγους που δεν δείχνει πλέον τρομερή και ασυναγώνιστη, αλλά φανερώνει με τις εμφανίσεις της, αν και με πανίσχυρο ρόστερ, ότι η ψαλίδα με τις υπόλοιπες ομάδες κλείνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

"Dream Team" ή κοινή θνητή;

News 24/7

24MEDIA NETWORK