Ο μαραθωνοδρόμος που υπέγραψε την καταδίκη του

Σε κίνδυνο τίθεται η ζωή του αργυρού Ολυμπιονίκη στο μαραθώνιο μετά τη χειρονομία διαμαρτυρίας όταν περνούσε τη γραμμή τερματισμού.

Ο μαραθωνοδρόμος που υπέγραψε την καταδίκη του

Ο Αιθίοπας Φεγίσα Λιλέσα τερμάτισε δεύτερος στο μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του.

Αντί όμως να πανηγυρίσει για την τεράστια επιτυχία του στο Ρίο, προτίμησε να εκφράσει την αντίδρασή του για τις πρακτικές της κυβέρνησης της χώρας του απέναντι στη φυλή που ανήκει.

Πριν από τη γραμμή του τερματισμού και με τις κάμερες καρφωμένες πάνω του ο 26χρονος δρομέας ύψωσε τα χέρια του και σχημάτισε ένα "Χ". Πρόκειται για το σύμβολο που χρησιμοποιούν τα μέλη της φυλής Ορόμο όταν θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τις εκκαθαρίσεις και τα βασανιστήρια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με Human Rights Watch, τη μη κυβερνητική οργάνωση ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόνο τον Ιούνιο τουλάχιστον 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μετά από προσπάθεια των Αρχών της Αιθιοπίας να καταστείλουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν από τους Ορόμο.

Πάντως ο Λιλέσα γνωρίζει πως η ενέργειά του αυτή, την οποία και επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου, θα τον βάλει σε μεγάλες περιπέτειες. Δεν είναι μόνο πως η ΔΟΕ απαγορεύει τους αθλητές να εκδηλώνονται πολιτικά. Είναι κυρίως η απειλή... θανάτου που θα "σκεπάσει" το σπίτι του. Όπως δήλωσε ο Αιθίοπας, θα βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και μόλις επιστρέψει στη χώρα του θα διωχθεί, πιθανόν θα φυλακιστεί και ενδεχομένως θα εκτελεστεί.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1968

Η κίνηση του Λιλέσα φέρνει στη μνήμη την παρόμοια κίνηση που έκαναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού ο Τόμι Σμιθ και ο Τζον Κάρλος. Οι δύο Αφροαμερικανοί που ανέβηκαν στο βάθρο των 200μ. (πρώτος και τρίτος) χωρίς παπούτσια ύψωσαν το χέρι και φορώντας ένα μαύρο γάντι κατήγγειλαν το ρατσισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δυνατή φωνή των "Μαύρων Πανθήρων" στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Αμφότεροι αποβλήθηκαν από το Ολυμπιακό Χωριό, τους αφαιρέθηκαν τα μετάλλια και... εξαφανίστηκαν από τον αθλητισμό πληρώνοντας το τίμημα. Μαζί και ο λευκός Αυστραλός Πίτερ Νόρμαν, ο δεύτερος της κούρσας, που στήριξε την απόφασή τους και τέθηκε στο περιθώριο από τους συμπατριώτες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Έβγαλαν τον Μαραθώνιο οι δύο Έλληνες
Απίστευτο: Τερμάτισε τον μαραθώνιο με πλάγια βήματα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK