Εκδήλωση για την επέτειο 10 ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Εκδήλωση για την επέτειο των 10 ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών, τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και τον Σύλλογο Προστασίας Ολυμπιακού Χωριού.

Εκδήλωση για την επέτειο 10 ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το περασμένο Σάββατο (4/10) στην κεντρική πλατεία της Πράσινης Ζώνης του Ολυμπιακού Χωριού βρέθηκαν εκατοντάδες εθελοντές, στελέχη και εργαζόμενοι του "Αθήνα 2004" που βοήθησαν τα μέγιστα εκείνα τα χρόνια για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς και Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και παράγοντες του Αθλητισμού.

Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακή, καθώς η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη, παρέδωσε στον Δήμαρχο Αχαρνών δύο δύο μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των Ολυμπιονικών Άννας Πολλάτου (ρυθμική γυμναστική), Παναγιώτη Ποικιλίδη (πάλη) και η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ιωάννα Καρυοφύλλη μία ακόμα, για τον Παραολυμπιονίκη Γιώργο Σηφάκη (ποδηλασία), οι οποίοι δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, ώστε να προχωρήσει άμεσα η ονοματοδοσία τριών πλατειών του Ολυμπιακού Χωριού.

Ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην ομιλία του, σχολίασε: "Η Ελλάδα πέτυχε το 2004 έναν άθλο. Κατά γενική ομολογία κατάφερε να εκτελέσει σε απόλυτο βαθμό ένα εξαιρετικά δύσκολο οργανωτικό εγχείρημα και μάλιστα σε μια περίοδο όπου ελάχιστοι ήταν εκείνοι - πλην των Ελλήνων - που πίστευαν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η πατρίδα μας θα μπορούσε να τα καταφέρει.

Ωστόσο συνέβη ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό αναγκάζοντας όσους προεξοφλούσαν μια παταγώδη αποτυχία, να ζητήσουν τελικά συγγνώμη και να παραδεχθούν ότι η Ελλάδα διοργάνωσε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες".

Όλοι μας, όλοι σας, όλοι σχεδόν οι Έλληνες, με πάθος και κέφι, με μεράκι και ομοψυχία, επέδειξαν θαυμάσιες ικανότητες που έφεραν εις πέρας τότε ένα έργο που ακόμα και σήμερα μνημονεύεται διεθνώς. Πετύχαμε λοιπόν το ακατόρθωτο, να οργανώσουμε δηλαδή αξέχαστους, επιτυχημένους, μοναδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη χώρα μάλιστα που τους γέννησε και τους ανέδειξε.

Γι’ αυτό λοιπόν, για όλους μας σήμερα, είναι μέρα χαράς που μας θυμίζει την καλή πλευρά των Ελλήνων και της χώρας μας. Χαράς, γιατί βρισκόμαστε ξανά μαζί με τους άξιους συνεργάτες, που βάζοντας ο καθένας από όποια θέση κι αν είχε, το πετραδάκι του, κατασκευάσαμε το τέλειο οικοδόμημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Νιώθουμε χαρά επειδή είμαστε και με τους Ολυμπιονίκες και του Παραολυμπιονίκες μας. Αυτούς που μας τίμησαν φορώντας τα χρώματα της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και συνδύασαν για την Ελλάδα, την οργανωτική επιτυχία με την αγωνιστική.

Η χαρά μας, ολοκληρώνεται γιατί έχουμε εδώ και τους εθελοντές, όλους αυτούς που έδωσαν την ψυχή τους για την επιτυχία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων και έδειξαν όλες εκείνες τις ημέρες, το αληθινό μεγαλείο των Ελλήνων. Εθελοντές που δυστυχώς, τα χρόνια που ακολούθησαν, δεν κατάφερε ποτέ να αξιοποιήσει η Πολιτεία σε οποιαδήποτε δράση ή πρόγραμμα, αφήνοντας μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να πάει χαμένη.

Αυτή η χαρά που νιώθουμε σήμερα, δεν μας κάνει να λησμονήσουμε τα κακεντρεχή σχόλια, την εμπάθεια και τη μισαλλοδοξία που είδαμε και ακούσαμε, τις ημέρες της συμπλήρωσης των δέκα ετών από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Με αρνητική κριτική και με φωτογραφίες από τις ερειπωμένες εγκαταστάσεις, ακόμα και αυτού του ίδιου του Ολυμπιακού Χωριού, κάποιοι επιχείρησαν να σπιλώσουν την σπουδαία αυτή επέτειο".

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο οποίος τόνισε:

"Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά των Ελλήνων έφερε το αρχαίο δώρο της Ελλάδας προς ολόκληρο τον κόσμο σε μια νέα εποχή. Τα αποτελέσματα μεταμόρφωσαν τη πόλη, ενέπνευσαν την χώρα και ενεργοποίησαν τον κόσμο όλο. Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής στο Ολυμπιακό Χωριό είναι καταπληκτική ιδέα. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος ώστε να ξαναμπούμε στο πνεύμα της ενότητας και αδελφοσύνης που προωθούν οι αγώνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Είτε έχεις αγωνιστεί στη διοργάνωση, είτε έχεις εργαστεί για αυτή, είτε έχεις προσφέρει ως εθελοντής, έχεις κάθε δικαίωμα να αισθάνεσαι περήφανος για τη θετική συνεισφορά σου προς την Αθήνα, την Ελλάδα και τον κόσμο. Η Ελλάδα έχει υποστεί πολλές αλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι αγώνες είχαν θετική επίδραση στην όμορφη χώρα σας. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι η κληρονομιά των αγώνων περιλαμβάνει νέο διεθνές αεροδρόμιο, δύο γραμμές του μετρό, ένα τραμ και έναν προαστιακό σιδηρόδρομο που εξακολουθούν να εξυπηρετούν τους κατοίκους της Αθήνας και τους επισκέπτες της. Πολλές από τις αθλητικές εγκαταστάσεις εξακολουθούν να είναι σε χρήση, άλλες έχουν βρει νέα ζωή και άλλες ελπίζουμε να βρουν σύντομα τη χρήση τους. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα θυμούνται για πολλά χρόνια την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Και εσείς βοηθήσατε ώστε να δει ο κόσμος όλος τι μπορεί να πετύχει η Ελλάδα".

News 24/7

24MEDIA NETWORK