"Πρόταση και όχι απόφαση για την πάλη"

Απάντηση στην επιστολή που δέχθηκε από τη βουλευτή Άννα Καραμανλή σχετικά με τη φημολογούμενη απουσία της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 έδωσε η ΔΟΕ, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει παρθεί οριστική απόφαση και εξηγώντας τα κριτήρια με τα οποία η εκτελεστική επιτροπή έφτασε σε αυτήν την πρόταση.

"Πρόταση και όχι απόφαση για την πάλη"

Η απάντηση της ΔΟΕ

"Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή

Γενικός Διευθυντής

Κυρία Άννα Καραμανλή

Βουλή των Ελλήνων

Λεωφόρος Μεσογείων 10

11526 Αθήνα

Ελλάδα

Λωζάννη, 2 Απριλίου 2013

Αρ. Πρωτ. 2013/CDK/bje/vgn

Μέσω ταχυδρομείου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ολυμπιακό Πρόγραμμα του 2020

Αγαπητά μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου,

Τελούμε εν γνώσει της πρόσφατης επιστολής σας προς τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, την οποία και έχουμε διαβιβάσει σε αυτά. Σας ευχαριστούμε που εκφράσατε τις απόψεις σας αναφορικά με την πρόταση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής για το Ολυμπιακό Πρόγραμμα του 2020.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω κάποια στοιχεία σχετικά με τη διαδικασία αναθεώρησης του Ολυμπιακού Προγράμματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα το 2007 από τη Σύνοδο της ΔΟΕ και ταυτόχρονα υποστηρίχθηκε πλήρως από την κεντρική οργάνωση όλων των Διεθνών Ομοσπονδιών Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (ASOIF).

Η ΔΟΕ προβαίνει σε τακτική αναθεώρηση του Ολυμπιακού Προγράμματος προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η σύνθεσή του συντελεί στην ελκυστικότητα και τη συνάφεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατ’ εφαρμογή της απόφασης, η οποία ελήφθη στη Σύνοδο της ΔΟΕ στη Γουατεμάλα το 2007, έργο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ το Φεβρουάριο ήταν να προτείνει –με τη συνεκτίμηση ποικίλων παραγόντων– τον ιδανικό συνδυασμό 25 βασικών αθλημάτων. Είναι, παραδείγματος χάριν, σημαντική η επίτευξη της ιδανικής ισορροπίας μεταξύ ατομικών και ομαδικών αθλημάτων∙ μεταξύ μαχητικών αθλημάτων, αθλημάτων δρόμου και αθλημάτων γηπέδου από τη μια μεριά και αθλημάτων, στα οποία εμπλέκονται κριτές από την άλλη∙ μεταξύ αθλημάτων ταχύτητας και δύναμης από τη μια μεριά και αντοχής από την άλλη.

Καθένα από τα βασικά αθλήματα αξιολογήθηκε με βάση 39 κριτήρια, τα οποία είχαν καθοριστεί από τη Σύνοδο, όπως και 74 πρόσθετα ερωτήματα. Η συνοπτική έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, περιλάμβανε επίσης μια γενική επισκόπηση των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει, όπως και των προκλήσεων που εμπερικλείει το κάθε άθλημα. Συμπεριελήφθησαν τα ακόλουθα στοιχεία:

· Θεσμικά στοιχεία: για να κατανοηθεί κατά πόσο το άθλημα ανταποκρίνεται στις αντίστοιχες προσδοκίες σε επίπεδο διακυβέρνησης.

· Τεχνικά στοιχεία: για να κατανοηθεί το άθλημα και τα βασικά στοιχεία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

· Η εμπειρία του Λονδίνου: για το σχηματισμό μιας γενικής εικόνας αναφορικά με τη συμμετοχή του κοινού και την απήχηση σε αυτό.

Η λήψη της απόφασης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προτού καταλήξουν στην πρότασή τους ως προς τα 25 βασικά αθλήματα του Ολυμπιακού Προγράμματος του 2020, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ κατέθεσαν τη συλλογική τους σοφία, την οποία έχουν αποκομίσει από την πολυετή τους παρουσία σε όλους τους τομείς του αθλητισμού – συμμετοχή, διοίκηση, δράση τους ως μελών της ΔΟΕ. Παρ’ όλο που η πάλη ως ολυμπιακό άθλημα έχει ισχυρά ερείσματα, με κυριότερο εκείνο της ιστορικότητας, θα πρέπει να αποδεχθούμε την ανάγκη που υπάρχει για αλλαγές.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρόκειται για πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής και όχι για οριστική απόφαση. Η πάλη, μαζί με άλλα επτά αθλήματα, θα διεκδικήσει μια θέση στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα του 2020. Το επόμενο βήμα θα είναι μια σχετική παρουσίαση κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αγία Πετρούπολη το Μάιο.

Η ολομέλεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα λάβει την τελική απόφαση στη Σύνοδο της ΔΟΕ το Σεπτέμβριο.

Με εκτίμηση,

Christophe De Kepper

Γενικός Διευθυντής".

News 24/7

24MEDIA NETWORK