Οι 6+1 αθλητικές ταινίες που μας "σημάδεψαν"

Το χτύπημα του "πελαργού" που έχουμε όλοι δοκιμάσει στο σπίτι μας, το πρωινό ρόφημα με ωμά αυγά του Ρόκι, οι "mighty ducks", και τα σουτ του Βενιαμίν που ήταν πιο δυνατά από του Ρομπέρτο Κάρλος, αλλά πιο αργά από μία χελώνα.

Οι 6+1 αθλητικές ταινίες που μας "σημάδεψαν"

Από το "Καράτε Κιντ" στην "Μεγάλη απόδραση των 11". Αυτές είναι οι αθλητικές ταινίες που σημάδεψαν τα παιδικά μας χρόνια.

Καράτε Κιντ*

Όποιος δεν έχει προσπαθήσει να κάνει έστω και μια φορά στη ζωή του το χτύπημα του "πελαργού" δεν έχει υπάρξει παιδί. Το αυθεντικό "Καράτε Κιντ", αυτό με τον "Ντάνιελ Σαν" και τον "Μιγιάγκι", είναι η πιο εμβληματική "αθλητική" ταινία για όσους γεννήθηκαν στις αρχές του '80. Η Χίλαρι Σουάνκ και ο Τζάκι Τσαν είναι απλοί απατεώνες που πήγαν να καπηλευτούν τα παιδικά μας όνειρα.

Κάθε παιδί βλέποντας αυτή την τριλογία, πέρα από καράτε έμαθε:

-να βάφει, αφού ο Μιγιάγκι δίδαξε βάψιμο "for dummies":

-τι είναι το "μπονσάι" και πώς να το περιποιείται.

-να πιάνει ή έστω να δοκιμάζει να πιάνει μύγες με chopsticks.

-να μισεί τους "Cobra Kai" περισσότερο και από ότι τον Ρούντι Φερνάντεθ.

Κάθε φορά που ο "Ντάνιελ Σαν" έβγαινε πρωταθλητής στη ζωή ή στον αγώνα, νιώθαμε ότι ο κόσμος εκεί έξω είχε γίνει λίγο καλύτερος.

Ρόκι

Όταν το "Mega" πρόβαλε το "Καράτε Κιντ" συνήθως ο ANT-1 έδειχνε το "Ρόκι" ή το αντίστροφο. Συνεπώς, την επόμενη μέρα στο σχολείο ο καθένας περιέγραφε τα κατορθώματά του "ήρωα" που παρακολούθησε το προηγούμενο βράδυ, ενώ ξεκινούσε μια ανεξάντλητη συζήτηση για το ποιος θα νικούσε σε πιθανή μάχη του Ιταλού "επιβήτορα" με τον Λαρούσο.

Προφανώς απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν δόθηκε ποτέ, αλλά το "Ρόκι" έδωσε μια σειρά απαντήσεων και μαθημάτων ζωής σε όσους το παρακολούθησαν στην τρυφερή εφηβική τους ηλικία. Όπως το γεγονός ότι:

-η σωστή προπόνηση μποξ γίνεται στην "Βαρβάκειο":

-o καφές και το τσάι είναι για τους φλώρους. Ο άντρας ο σωστός, ο πρόστυχος πίνει ωμά αυγά μόλις ξυπνήσει:

-αν στραβώνεις το στόμα σου στα πρόθυρα εγκεφαλικού έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις στο μποξ.

-οι Ρώσοι είναι χειρότεροι άνθρωποι ακόμα και από αυτούς του ΔΝΤ.

Κουλ Ράνινγκς

Μπορεί το "Κουλ Ράνινγκς" να μην ώθησε πολλά παιδιά να ασχοληθούν με το έλκηθρο, όπως συνέβη για παράδειγμα με το "Καράτε Κιντ" και το καράτε, ωστόσο η συγκεκριμένη ταινία σημάδεψε την παιδική μας ηλικία. Μας έμαθε πράγματα όπως το ότι υπάρχουν και χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και το ότι μπορούμε να πιστέψουμε στο αδύνατο, όπως το γεγονός ότι μια ομάδα Τζαμαϊκανών μπορεί να κυριαρχήσει σε ένα χειμερινό σπορ.

Σκηνές όπως αυτή που οι Τζαμαϊκανοί φτάνουν στον Καναδά ντυμένοι "ανοιξιάτικα":

και αυτή που έχει αναποδογυρίσει το έλκηθρο τους και τερματίζουν παίρνοντας το στα χέρια, ενώ αποθεώνονται από φίλους και εχθρούς, δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ.

(ανατριχίλα)

Δε Μάιτι Ντακς

Όπως και το "κουλ ράνινιγκς", το "δε μάιτι ντάκς" δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα,. Παρόλα αυτά είχε αυτό το κάτι που μας πώρωνε. Αυτή την μάχη των καλών παιδιών απέναντι στα κωλόπαιδα, την μάχη του αουτσάιντερ με το φαβορί.

Ο Εμίλιο Εστέβες σαν άλλος "Coach T" από το "Friday Night Lights" προσπάθησε να κάνει ομάδα μια παρέα παιδιών που ήξεραν ένα άθλημα όπως το χόκεϊ όσο περίπου και οι Έλληνες που τα παρακολουθούσαν από την τηλεόραση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το πέτυχε και αν εκείνα τα πρώτα κυριακάτικα μεσημέρια που πρόβαλε το MEGA την συγκεκριμένη ταινία χιόνιζε στην Ελλάδα, οι δρόμοι θα είχαν γεμίσει με παιδιά που θα προσπαθούσαν να μιμηθούν τους "μάιτι ντάκς".

Σπέις Τζάμ

To "Σπέις Τζαμ" κυκλοφόρησε το '96, την περίοδο που τα παιδιά που γεννήθηκαν την δεκαετία του '80 άρχιζαν να αλλάζουν ήρωες. Τα "Looney Tunes" αποτελούσαν τους ήρωες της παιδικής ηλικίας, ενώ ο Τζόρνταν και αθλητές αντίστοιχου βεληνεκούς αποτελούσαν τους ήρωες της εφηβείας.

Τι ευτυχία για όσους γεννηθήκαμε την δεκαετία του '80 να έχουμε σε μια ταινία μαζεμένους τους ήρωες μας. Για πολλούς η συγκεκριμένη ταινία αποτέλεσε την πρώτη ταινία που είδαν στο σινεμά και την πρώτη επαφή με τον Τζόρνταν.

Δύσκολα θα ξεχαστεί, παρά το γεγονός ότι αναμένεται το σίκουελ της ταινίας με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Λεμπρόν Τζέιμς.

Η μεγάλη απόδραση των 11

Η συγκεκριμένη ταινία έχει επηρεάσει περισσότερο κόσμο από ότι οι προηγούμενες, αφού κυκλοφόρησε το 1981. Άνθρωποι που την έχουν παρακολουθήσει σε προβολή από την ΕΡΤ την δεκαετία του '80 λένε πως σε μια από αυτές τις προβολές το σήμα του κρατικού καναλιού έπεσε στο τελευταίο πέναλτι του αγώνα και η ταινία προβλήθηκε την επομένη από την αρχή.

Μπορεί όταν πρωτοβλέπαμε την "Μεγάλη απόδραση των 11" να μην καταλαβαίναμε τη σημασία του κάστινγκ λόγω της μικρής μας ηλικίας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έπαιζαν μεταξύ άλλων οι Σιλβέστερ Σταλόνε, Μάικλ Κέιν, Μαξ Φον Σίντοφ, Πελέ, Μπόμπι Μουρ, Αρντίλες.

Για να καταλάβετε το μεγαλείο της υπόθεσης είναι σαν να βγει αύριο σίκουελ της ταινίας και να παίζουν οι Τζέισον Στέιθαμ, Τζέικ Τζίλενχαλ, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο Λιονέλ Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Αριέν Ρομπέν! Σε περίπτωση που έβγαινε τέτοια ταινία το "Αθήναιον" (σινεμά των Αμπελοκήπων) θα είχε ουρά μέχρι το Σύνταγμα.

Όταν ο Πελέ δίδασκε τακτική:

Για πολλούς αυτή η ταινία πέρα από τον ενθουσιασμό για την ομάδα που αντιμετώπισε τους ναζί, αποτέλεσε και την πρώτη επαφή με το τι είναι ναζισμός.

Βενιαμίν

Γράφω τόση ώρα για την μία και την άλλη αθλητική ταινία που σημάδεψαν τα παιδικά μας χρόνια... Για ποιο όμως λόγο; Αν φτάσατε ως εδώ, σας ευχαριστώ για την υπομονή σας. Ταυτόχρονα, όμως, σας ζητάω μια συγγνώμη. Συγγνώμη γιατί ό,τι έγραψα μέχρι τώρα δεν είναι άξιο αναφοράς. Ομολογώ πως ήταν μερικές εκατοντάδες λέξεις που γράφτηκαν ελλείψει περαιτέρω έμπνευσης, αλλά και για να φτάσει η στιγμή που θα αναρτήσω το παρακάτω video. Το video που αποδεικνύει πως καμία αθλητική ταινία από τις παραπάνω δεν ήταν τόσο σημαντική για την τρυφερή, παιδική μας ηλικία, όσο αυτή η σειρά-αριστούργημα-έπος:

Αν έπρεπε να γράψω πόσα πράγματα μας έμαθε για το ποδόσφαιρο το "Βενιαμίν" θα έπρεπε να γράψω την "Βίβλο" του ποδοσφαίρου, για αυτό θα σας μεταφέρω μόνο όσα "μαθήματα" προκύπτουν από το παραπάνω video. Σύμφωνα με αυτό, κάθε ποδοσφαιριστής που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να:

-πιάνει την κουβέντα με τους συμπαίκτες του όσο αγωνίζεται

-ακούγεται το αγκομαχητό του καθώς τρέχει

-τρέχει περισσότερα από τα χιλιόμετρα ενός Μαραθωνίου για να φτάσει από το ένα τέρμα στο άλλο

-μπορεί να φέρνει το πόδι του στο σβέρκο

-εκπέμπει ηλεκτρικό ρεύμα λίγο πριν σουτάρει

-αγωνίζεται σε γήπεδα που έχουν πάνω από 50.000 κόσμο ακόμα κι αν το ματς είναι φιλικό

-το Άγιο Πνεύμα σε μορφή περιστεριού τον βοηθάει να σουτάρει δυνατά

-τσαλακώνει την μπάλα από την δύναμη που την κλωτσάει

-σουτάρει με τέτοιο τρόπο ώστε η μπάλα να χρειάζεται κάπου είκοσι δευτερόλεπτα να φτάσει στο στόχο

-στέλνει την μπάλα στα δίχτυα χωρίς να το παίρνει χαμπάρι ο τερματοφύλακας

Μία από τις αγαπημένες μου στιγμές στην παραπάνω σειρά είναι όταν ένας παίκτης σουτάρει και και ο αμυντικός τρέχει πιο γρήγορα από την μπάλα την οποία συνήθως προλαβαίνει πριν περάσει τη γραμμή του τέρματός του.

*οι τίτλοι των ταινιών είναι γραμμένοι στα ελληνικά, γιατί τις έχουμε δει τόσες φορές που τις έχουμε κάνει δικές μας

Περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις για αθλητικές ταινίες που σας σημάδεψαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι καλύτερες ρετρό σπορ διαφημίσεις

Πώς ήταν στα 80's οι αγαπημένοι μας δημοσιογράφοι

Για περισσότερο Βενιαμίν

News 24/7

24MEDIA NETWORK