Βαγγέλης Χατζής: ο Έλληνας Ρόκι με το ενάμιση χέρι

Ακούει στο όνομα Βαγγέλης Χατζής και είναι επαγγελματίας πυγμάχος. Με μία ιδιαιτερότητα: διαθέτει ενάμιση χέρι. Το Contra.gr συνάντησε τον αθλητή με τα τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης, τον "ανέκρινε" και βίωσε από κοντά την προετοιμασία του ενόψει του αγώνα του στα No Limits.

Βαγγέλης Χατζής: ο Έλληνας Ρόκι με το ενάμιση χέρι

Πρόκειται για το μοναδικό πυγμάχο στον κόσμο που αγωνίζεται με ενάμιση χέρι, ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει να βάζει στόχους και, μάλιστα, να τους πετυχαίνει.

Ο Βαγγέλης Χατζής μετρά τρεις νικηφόρους αγώνες και προετοιμάζεται για τον τέταρτο, ωστόσο το έργο του δεν προμηνύεται εύκολο, αφού ο Γεωργιανός αντίπαλός του στα Νο Limits αποτελεί μία από τις δυνάμεις του χώρου.

Δύο ημέρες πριν από το μεγάλο αγώνα, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο (23/5, 21:00) στο κλειστό γυμναστήριο του Εσπέρου στην Καλλιθέα, το Contra.gr συνάντησε τον 27χρονο αθλητή σε μία από τις αίθουσες του ΟΑΚΑ που φιλοξενεί την ομάδα του, τον Βυζαντινό Target Sport Club.

Η φιλοξενία των μελών του Βυζαντινού ήταν εξαιρετική, ενώ σταθήκαμε ακόμα πιο τυχεροί εξαιτίας του γεγονότος ότι υπήρχαν εορτάζοντες και κατ' επέκταση άφθονα γλυκά. Μας προσέφεραν και φυσικά δεν είπαμε όχι.

"Βαγγέλη, έφαγες κανένα γλυκό; Έχει μπόλικα εδώ", τον ρώτησα. "Είσαι τρελός; Έχουμε μάχη το Σάββατο. Για γλυκά είμαστε;", απάντησε γελώντας.

Παρά τις επίπονες προπονήσεις και την ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών, ο 27χρονος πυγμάχος μας έκανε να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας, ενώ αφού πόζαρε υπομονετικά σε διάφορα σημεία για τη φωτογράφιση, με ρώτησε: "Θέλεις να κάνουμε τη συνέντευξη στο ρινγκ και όχι σε κάποια αίθουσα; Η φάση είναι οld school". Εννοείται πώς είναι...

Η ώρα της συνέντευξης

Πρωταρχικό μήνυμα του μαχητικού show του Σαββάτου είναι ο αγώνας κατά της παιδικής κακοποίησης. Θέλεις να μας μιλήσεις για τις δυσκολίες που αντιμετώπισες στα παιδικά σου χρόνια;

"Όταν βιώνεις κάποιες δύσκολες καταστάσεις σου δημιουργείται ένας συσσωρευμένος θυμός. Το θέμα είναι αυτό πώς το βγάζεις προς τα έξω. Εγώ στην εφηβεία δεν έλεγχα τόσο τα νεύρα μου, αλλά μετά από ένα σημείο βρήκα το ρυθμό μου".

Γιατί πυγμαχία;

"Όταν ήμουν μικρός ασχολούμουν με τη γυμναστική. Ήθελα όμως κάτι πιο δυναμικό. Ήταν φυσικό κι επόμενο εξαιτίας των βιωμάτων μου να επιλέξω ένα σπορ σαν την πυγμαχία".

Έχεις δοκιμάσει άλλα σπορ;

"Έχω κάνει ελληνορωμαϊκή πάλη σε μικρή ηλικία, για μικρό χρονικό διάστημα έκανα κολύμβηση και επίσης ήμουν αθλητής του Muay Thai. Στη συνέχεια με κέρδισε η πυγμαχία. Παρεμπιπτόντως, το Σάββατο θα έρθει από την Αγγλία για να με δει ο προπονητής που είχα εκεί. Αυτός μου έλεγε "you are a boxer, you never changed that". Δηλαδή, στην πραγματικότητα ήμουν πάντα πυγμάχος με όποιο σπορ κι αν καταπιάστηκα".

Τι σημαίνει πυγμαχία για σένα;

"Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ εγκεφαλικό άθλημα, το οποίο σίγουρα δεν είναι για τον καθένα. Δεν μπορούν να παίξουν όλοι. Πρόκειται για ένα συνδυασμό διαφορετικών πραγμάτων".

Στο περίφημο δίλημμα Μεϊγουέδερ-Πακιάο τι ψηφίζεις;

"Είχα προβλέψει νίκη του Μεϊγουέδερ αν και υποστήριζα Πακιάο. Εντούτοις, δεν μου αρέσει κανένας από τους δύο. Προτιμώ κάποιους πιο επιθετικούς πυγμάχους από τη Λατινική Αμερική όπως ο Τσάβες, ο Μάρκες και ο Μπράντον Ρίος".

Επιστρέφουμε σε σένα. Μετά από τα δύσκολα παιδικά χρόνια με την περιπέτεια της υγείας σου και τα ταραγμένα της εφηβείας τι έκανες;

"Έφυγα 20 χρονών για την Αγγλία, όπου έμεινα για έξι χρόνια. Εκεί άρχισα πυγμαχία και έβαλα τις βάσεις".

Γιατί γύρισες στην Ελλάδα;

"Καταρχάς, για κάποιους προσωπικούς λόγους. Έπειτα, είχε να κάνει και με την ποιότητα της ζωής. Από τη στιγμή που δεν είχα κάτι άλλο να κάνω εκτός από τα προς το ζην, μπούχτισα λίγο. Επίσης, το lifestyle εκεί δεν ήταν του τύπου μου, είμαι πιο μεσογειακός τύπος".

Έχεις ήδη καταγράψει τρεις νικηφόρους αγώνες. Μέχρι που πιστεύεις ότι θα έφτανες αν είχες και τα δύο σου χέρια;

"Θέλω να τονίσω ότι έχω ενάμιση και όχι ένα χέρι. Πολλοί νομίζουν ότι το μισό δεν κάνει ζημιά. Χτυπάω με το μισό. Στον προηγούμενο αγώνα έκανα knock down με αυτό! Δεν θέλω να πω με ποιον τρόπο γιατί είναι μυστικά του επαγγέλματος, αλλά έχω τη δική μου μέθοδο".

Τι σου λένε συναθλητές, αντίπαλοι, προπονητές και λοιποί για την ιδιαιτερότητα της κατάστασης;

"Στην Αγγλία υποστήριζαν πως αν είχα άλλο ένα χέρι όπως το αριστερό ότι θα ήμουν παγκόσμιος πρωταθλητής. Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Έχω μάθει να πορεύομαι με αυτά που έχω και να τα εξελίσσω όσο μπορώ".

Αν σε πλησίαζε ένας πιτσιρικάς με ανάλογη ιδιαιτερότητα και σου ζήταγε συμβουλές τι θα του έλεγες; Θα τον έπαιρνες κοντά σου;

"Εννοείται αυτό. Είτε ήταν αρτιμελής είτε όχι. Οτιδήποτε πρόβλημα κι αν είχε. Είτε είχε να κάνει με ναρκωτικά είτε με κοινωνική βία είτε αν είχε πέσει θύμα ρατσισμού... Οι άνθρωποι δεν μπαίνουν σε καλούπια. Η πυγμαχία είναι για όλους, μάχεται το ρατσισμό, τάσσεται κατά της βίας. Αυτό το μήνυμα προσπαθούμε να περάσουμε, όταν σε όλα τα γυμναστήρια του κόσμου υπάρχουν 100 διαφορετικές σημαίες".

Πώς βλέπεις την κατάσταση στην Ελλάδα;

"Το έχω ξαναπεί και θέλω να το ξαναπώ. Στην Ελλάδα του 2015, το ποσοστό αναπηρίας μου χωρίς να έχει μικρύνει ή μεγαλώσει το χέρι μου, από το 67% μου το πήγαν στο 50%. Σε αυτήν την κοινωνία ζούμε, σε αυτά τα χάλια ζούμε... Θέλω να πω στον κόσμο να πολεμά συνεχώς, να κυνηγά τα όνειρά του και να μην τα παρατάει ποτέ. Αν βασιστούμε στις κυβερνήσεις, τότε είμαστε χαμένοι. Ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι για όλους".

Θα κερδίσεις το Σάββατο;

"Μεγάλη κουβέντα. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνει πόλεμος!"

Ο αντίπαλος άλλαξε. Έχεις μελετήσει τον καινούργιο;

"Τρεις αντίπαλοι έχουν αλλάξει! Ο Αχιλλέας Ντούρος, πάντως, (σ.σ. ο αθλητής που επρόκειτο να αντιμετωπίσει το Σάββατο) προς τιμήν του πήγε για εξετάσεις και μου έστειλε τα σχετικά έγγραφα. Μου ζήτησε συγγνώμη και του αξίζουν μπράβο για το αθλητικό ήθος που επέδειξε".

Σε φοβούνται οι αντίπαλοι;

"Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Εγώ είμαι εδώ και περιμένω! Από τα δεδομένα μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του".

Δεν μου είπες, όμως, για τον Γεωργιανό.

"Τον έχω δει. Το τιμ τον έχει μελετήσει. Έχω αγωνιστεί με τρεις αντιπάλους, οπότε είμαι έτοιμος να πολεμήσω. Δεν θα έχω πρόβλημα".

Τελευταίος γύρος. Θα ήθελες να πεις κάτι;

"Να ευχαριστήσω εσάς για την υπέροχη συνέντευξη, το σύλλογο μου τον Βυζαντινό, τους Χρήστο Γάτση, Γιώργο Τσέλη και Πέτρο Χασάπη που με στηρίζουν ανελλιπώς, καθώς και τους χορηγούς μου. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη μάνατζέρ μου, την Γωγώ Μπιτάκου, γιατί μου έδωσε το εισιτήριο για να πραγματοποιήσω ένα από τα μεγαλύτερά μου όνειρα".

Το κλείσιμο της συνέντευξης έγινε με πυγμαχικό χαιρετισμό (ένωση σφιγμένων γροθιών) και, βέβαια, χαμόγελα. Γιατί ο Βαγγέλης Χατζής είναι ένας άνθρωπος που χαμογελά πολύ, πατάει γερά στα πόδια του και είναι υπερήφανος για αυτά που έχει.

Το ποιόν του φάνηκε και στο φινάλε, όταν προσπάθησα -ανεπιτυχώς- να τον "ψαρώσω". "Αν χρειαστείς βοήθεια, θα είμαι εκεί. Να ξέρεις όμως ότι δεν χτυπάω ποτέ εκτός ρινγκ".

Όσοι επιθυμείτε να δείτε από κοντά τον Βαγγέλη Χατζή και το μακροβιότερο τηλεοπτικό μαχητικό show της Γωγώς Μπιτάκου, το No Limits, μπορείτε να επισκεφθείτε το κλειστό γυμναστήριο του Εσπέρου στην Καλλιθέα (Χαριλάου Τρικούπη & Αριστοτέλους πίσω από την Πάντειο) το Σάββατο (23/5, 21:00).

Η διοργανώτρια παρουσιάζει ακόμα μια εκπληκτική αγωνιστική κάρτα και φαντασμαγορικό θέαμα όπως αρμόζει στο θεσμό με πρωταρχικό μήνυμα αυτή τη φορά τον αγώνα κατά της παιδικής κακοποίησης, ενώ μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας.

* Συνέντευξη: Μάνος Ανδρουλάκης

** Φωτογράφιση: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

News 24/7

24MEDIA NETWORK