Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Τη διαδρομή της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012», ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Η Τελετή Αφής της Φλόγας θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία στις 10 Μαϊου το μεσημέρι, παρουσία του Προέδρου της ΔΟΕ Δρ. Ζακ Ρογκ και η Ιερή Φλόγα θα παραδοθεί στην βρετανική αντιπροσωπεία, στις 17 Μαΐου, στις 19:00, στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η εισήγηση είναι, πρώτος Λαμπαδηδρόμος να είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης, ενώ η επόμενη Ολομέλεια της ΕΟΕ θα αποφασίσει και για τον τελευταίο Λαμπαδηδρόμο που θα ανάψει το βωμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας της ΕΟΕ κ. Ιωάννης Βασιλειάδης, το μέλος της ΕΟΕ κ. Γιάννης Καρράς, ο κ. Σπύρος Φίλιππας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΜW Hellas που είναι χορηγός της ΕΟΕ και με τη συνεργασία της οποίας πραγματοποιείται η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, αλλά και εκπρόσωποι άλλων χορηγών.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Λαμπαδηδρομία φέτος, παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες. Θα αναρωτηθείτε εύλογα πώς είναι δυνατόν, σε εποχή κρίσης και περικοπής δαπανών, να προετοιμάζουμε μια Λαμπαδηδρομία που περνά από το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και που, ασφαλώς, συνεπάγεται ένα σημαντικό κόστος.

Η απάντηση είναι απλή. Από την πρώτη στιγμή, οι προσπάθειές μας είχαν στόχο να μην επιβαρυνθεί καθόλου οικονομικά το ελληνικό Δημόσιο και να μην δαπανηθούν χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη που δοκιμάζεται σκληρά. Και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι γιατί ο στόχος μας επετεύχθη. Τα έξοδα του ταξιδιού της Φλόγας προέρχονται από χορηγίες και προσφορές των τοπικών Δήμων καθώς και ιδιωτών, που συνέβαλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση αυτού του ονειρικού ταξιδιού.

Αυτό όμως που έχει για μας ακόμα μεγαλύτερη σημασία, είναι ο ιδιαίτερος συμβολισμός της Λαμπαδηδρομίας και τα μηνύματά της. Μηνύματα, πιο επίκαιρα από ποτέ.

Πιστεύουμε ότι σε μια εποχή όχι μόνο οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως κρίσης ανθρώπινων και κοινωνικών αξιών, τα ιδανικά του Ολυμπισμού και του αθλητισμού η ειρήνη, η συνεργασία, η ευγενής άμιλλα, η συμμετοχή, η άθληση, η φιλία, η ομόνοια και η αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και νοοτροπιών, είναι ιδανικά που μπορούν να μας ξαναδώσουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και το κυριότερο, τη δύναμη να αγωνιστούμε γι αυτό.

Η Ιερή Φλόγα συμβολίζει όλες τις παραπάνω ιδέες και τα ιδανικά και αυτός είναι ο λόγος που επιδιώξαμε να φτάσει παντού στην Ελλάδα. Η γέννησή της και το ταξίδι της, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε ότι όλα ξεκίνησαν από εδώ. Ο πολιτισμός, οι τέχνες, η δημοκρατία, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη, αποτέλεσαν την βαριά κληρονομιά του ελληνισμού σε όλη την ανθρωπότητα και εξακολουθούν να είναι οι βασικοί λόγοι που πρέπει οι σύγχρονοι Έλληνες να νιώθουν υπερήφανοι και να χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη κληρονομιά ως απάντηση στην προσπάθεια κάποιων να απαξιώσουν την χώρα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω, για άλλη μια φορά ότι, χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία, ούτε η Λαμπαδηδρομία ούτε πολλές από τις εκδηλώσεις της Ε.Ο.Ε θα ήταν εφικτές», κατέληξε ο κ. Καπράλος

Την Λαμπαδηδρομία παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ κ. Σπύρος Ζαννιάς, επισημαίνοντας ότι η Φλόγα θα διανύσει περίπου 3.000 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους, περνώντας από 43 πόλεις, στα χέρια περίπου 500 Λαμπαδηδρόμων.

Στην εκδήλωση παρέστη η Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη που δήλωσε: «Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα να είμαι Πρωθιέρεια στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και δίνω την υπόσχεση ότι θα προσπαθώ πάντα να είμαι αντάξια αυτής της τιμής».

Στην Τελετή αναφέρθηκε και η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου: «Η φετινή Αφή της Φλόγας θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς τους Έλληνες και αυτό επειδή σε μια εποχή που η εθνική μας υπερηφάνεια έχει πληγωθεί, σε μια εποχή που η Ελλάδα ως χώρα και ο ελληνικός λαός τυγχάνουν αρνητικής προβολής, μπορεί η Αφή της Φλόγας να αποτελέσει θετική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ξανά υπερήφανοι και να θυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους, ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να παράγει φως. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι στις 10 Μαΐου, μαζί με τον Μιχάλη Μεσσήνη που είναι ο συνθέτης της μουσικής της Τελετής, να ανάψουμε την Φλόγα σε μια άρτια αλλά και λιτή τελετή και να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες της σε όλο τον κόσμο».

News 24/7

24MEDIA NETWORK