#mifovasai: Η Stoiximan.gr και το πανεπιστήμιο Κρήτης μια γροθιά κατά του bullying

Με το σύνθημα #mifovasai, η εταιρεία Stoiximan.gr έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο, χρηματοδοτώντας το νέο ερευνητικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Κρήτης που έχει ως στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου του bullying.

#mifovasai: Η Stoiximan.gr και το πανεπιστήμιο Κρήτης μια γροθιά κατά του bullying

Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως στόχο την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού, θα πάρει σάρκα και οστά στο πανεπιστήμιο της Κρήτης και τα τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Ψυχολογίας με έδρα το Ρέθυμνο.

Χορηγός της όλης προσπάθειας είναι η εταιρεία Stoiximan.gr, η οποία έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο συμμετέχοντας ενεργά στο ερευνητικό πρόγραμμα με το σύνθημα "μη φοβάσαι". Η ενημέρωση για την προσπάθεια αντιμετώπισης της σύγχρονης μάστιγας που ονομάζεται bullying, πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου, η οποία φιλοξενήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με την παρουσία κορυφαίων ονομάτων του αθλητισμού.

#mifovasai

Πρώτος τον λόγο πήρε το μέλος του Δ.Σ της εταιρείας Stoiximan.gr, Γιάννης Σπανουδάκης, ο οποίος δήλωσε: "Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying αποτελεί δυστυχώς ένα διαδεδομένο κοινωνικό πρόβλημα. Κάποια παιδιά προβαίνουν σκόπιμα και συστηματικά σε επίδειξη της δύναμής τους για να κυριαρχήσουν και να βλάψουν κάποια άλλα σε συναισθηματικό, κοινωνικό και σωματικό επίπεδο.

Στη Stoiximan αποφασίσαμε να βοηθήσουμε σε μία σειρά δράσεων που θα συνεισφέρουν στην πραγματική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Η απόφασή μας αυτή ελήφθη πριν από μερικούς μήνες και έκτοτε έχουμε κάνει αρκετή δουλειά στην προετοιμασία της.

Δυστυχώς, όμως, τα πρόσφατα τραγικά συμβάντα έφεραν στο προσκήνιο το θλιβερό αυτό φαινόμενο. Βέβαια, ότι το θέμα αυτό ήρθε στο προσκήνιο ίσως να είναι και θετικό. Γιατί κινητοποιεί και αναγκάζει τους αρμόδιους φορείς να το αντιμετωπίσουν με μία επιτακτικότητα. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά.

Το πρόγραμμα που υλοποιούμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση από τη Stoiximan μίας Πανελλήνιας Έρευνας για τις επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού στους μαθητές, αλλά και ένα πιλοτικό πρόγραμμα παρέμβασης στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια του Ρεθύμνου με την εμπλοκή εκπαιδευτικών και γονέων με στόχο τη μείωση του σχολικού εκφοβισμού.

Θέλουμε παράλληλα, να είμαστε και πρακτικοί. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε μετά την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Κρήτης την ιστοσελίδα www.mifovasai.gr. Αποτελεί έναν οδηγό για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τα παιδιά για το πως μπορούν να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν φαινόμενα bullying.

Προχωρήσαμε ταυτόχρονα σε μία καμπάνια με στόχο την ευαισθητοποίηση δημιουργώντας ένα σποτ το οποίο μετέχουν σημαντικοί αθλητές από όλο το φάσμα του αθλητισμού.

To spot του Stoiximan.gr για την Anti-Bullying Campaign

Αναλυτικά οι δηλώσεις των παρευρισκομένων:

Αλεξάνδρα Ασημάκη (αθλήτρια πόλο στον Ολυμπιακό & την Εθνική)

"Το bullying είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό και που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Έχει πάρει μία μορφή επιδημίας. Σχεδόν το 15% των μαθητών έχουν υπάρξει θύματα του bullying. Ο αθλητισμός προάγει αξίας υψηλά ιδανικά. Το ιδανικό του σεβασμού και της άμιλλας, έννοιες οι οποίες είναι απέναντι στο bullying.

Το άθλημα μου είναι ομαδικό και προάγει την έννοια της ομάδας. Μία ομάδα λοιπόν χρειάζεται όλα τα μέλη της για να προχωρήσει. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι μια σχολική τάξη είναι και αυτή μία ομάδα. Δεν πρέπει λοιπόν να αποδυναμώνουμε τον αδύναμο γιατί πολλές φορές στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας και ξέρουμε ότι και τα παιδιά μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά.

Τείνουμε πολλές φορές να απομονώνουμε το διαφορετικό, αυτό που εμείς θεωρούμε αδύναμο. Θεωρώ ότι εμείς οι αθλητές οφείλουμε να είμαστε τα σωστά πρότυπα για τα παιδιά".

Αλέξανδρος Ταξιλδάρης (παραολυμπιονίκης και πρόεδρος του συλλόγου "περπατώ")

"Συγχαρητήρια στη Stoiximan που ξεπερνά τα απλά πλαίσια της διαφήμισης και κάνει κάτι πραγματικά δημιουργικό και ουσιαστικό μέσα από μία έρευνα. Το σποτ είναι η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας για την ενημέρωση απέναντι στα θύματα του bullying.

Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα: "Εγώ δεν γεννήθηκα με αναπηρία αλλά την απέκτησα πριν από 15 χρόνια. Φοίτησα σε ένα σχολείο στην Κομοτηνή όπου τα υπόλοιπα παιδιά δεν είχαν αναπηρία. Λίγα χρόνια μετά την αναπηρία μου με βοήθησε μία συμμαθήτριά μου να διεκπεραιώσω μια δουλειά σε ένα κατάστημα το οποίο δεν ήταν προσβάσιμο.

Βγήκε η Δέσποινα έξω για να με βοηθήσει. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα το τι είχε τραβήξει αυτό το κορίτσι από εμένα. Ήταν παχύσαρκη και όλη η τάξη καθημερινά ασχολούνταν με το βάρος της κοπέλας. Ποτέ κανένας δάσκαλος δεν είχε τη γνώση για να υπάρξει η σωστή ενημέρωση τόσο σε μας όσο και στους γονείς μας για το θέμα. Ένιωσα άσχημα και προσπάθησα να της απολογηθώ αλλά μου είπε ότι το έχει ξεπεράσει. Κλείνοντας θέλω να σας συγχαρώ και πάλι και θα είμαστε δίπλα σας σε ό,τι και αν κάνετε".

Μιχάλης Ζαμπίδης (παγκόσμιος πρωταθλητής Kick boxing)

"Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και από τη δική μου μεριά που είστε όλοι εδώ σήμερα και θα στηρίξουμε μία τόσο σημαντική προσπάθεια.

Πιστεύω ότι εδώ βρισκόμαστε για δύο λόγους για την εξέλιξη και την προσφορά. Να στηρίξουμε και μέσα από την εξέλιξη μας να προσφέρουμε και στους συνανθρώπους μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι μέλος μιας οργανωμένης ομάδας, για να κάνουμε σωστές κινήσεις για να δώσουμε μηνύματα στα παιδιά και να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το bullying.

Πολλοί γονείς έφερναν τα παιδιά στα γυμναστήρια για να δυναμώσουν και οι πολεμικές τέχνες βοηθούσαν στο να μάθουν σεβασμό, πειθαρχία, αλλά και ένα τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται συναισθηματική διαχείριση. Μέσα από τις πολεμικές τέχνες μαθαίνεις πολλά πράγματα. Όταν κάποιος νιώθει καλά τόσο λιγότερα ενοχλητικά πράγματα πάνω του και όταν κάποιος μάθει πόσο δυνατός μπορεί να γίνει τόσο λιγότερο ενοχλεί τον κόσμο.

Θεωρώ πως μέσα από όμορφα μηνύματα μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Το δικό μου όχημα είναι το kick boxing με το οποίο ασχολείται η νεολαία. Θεωρώ ότι μέσα από αυτή την εκπαίδευση μπορούμε να καταπολεμήσουμε το bullying και να δημιουργήσουμε μια πιο όμορφη κοινωνία γενικότερα.

Είμαι έτοιμος να ριχτώ στη μάχη μαζί με τους υπόλοιπους συμπολεμιστές για να καταστρέψουμε το bullying και να επανέλθουν όμορφα χαμόγελα στα σχολεία".

Δημήτρης Διαθεσόπουλος (πρόεδρος ΚΟΕ)

"Θέλω πρώτα απ' όλα να συγχαρώ τη Stoiximan που σε ένα πολύ αρνητικό φαινόμενο παίρνει θέση και ενισχύει τις προσπάθειες που γίνονται. Αυτό με γεμίζει χαρά γιατί εμπεδώνεται η συνεργασία μας με έναν φορέα ο οποίος έχει πραγματικά κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική συμμετοχή και αυτό μας κάνει διπλά χαρούμενος πέρα από την προσπάθεια που κάνετε να μας στηρίξετε στις δύσκολες μέρες που περνά ο αθλητισμός.

Στην εποχή μου δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα στα σχολεία. Γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυτό το μεγάλο φαινόμενο; Είναι μόνο στα παιδιά του σχολείου; Εγώ θα σας πω, όχι. Είναι μέσα στη ζωή μας. Είμαστε θύματα του bullying σχεδόν όλη μας. Υπάρχει κοινωνική βία μέσα από την σύγχρονη κοινωνική δικτύωση. Εκεί όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα να μπαίνει ανώνυμα, να σπιλώνει και να μειώνει τον καθένα από εμάς μέσα από τα σάιτ και το φέισμπουκ.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το σχολείο. Είναι η οικογένεια, είμαστε εμείς, το περιβάλλον τους, οι φίλοι τους και θα πρέπει να μας απασχολήσει και αυτή η προέκταση του θέματος. Μετά από 55 χρόνια ζωής στον αθλητισμό με διαφορετικές ιδιότητες τέτοια φαινόμενα δεν έχουν παρατηρηθεί στον αθλητισμό και αν έχουν συμβεί μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Για αυτό ο αθλητισμός είναι υγεία για το σώμα, το μυαλό, τη ψυχή και φτιάχνει ανθρώπους με άλλα ένστικτα, με άλλες δυνατότητες και άλλες κοινωνικές συμπεριφορές. Συγχαρητήρια και σας ευχαριστώ για το έργο σας".

Ηλίας Κατσογιάννης (υπεύθυνος τμήματος marketing ΚΑΕ Παναθηναϊκός)

"Όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με το φαινόμενο του bullying είναι σοβαρά. Δυστυχώς βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό φαινόμενο. Βλέπουμε μικρά παιδιά να δέχονται τον σχολικό εκφοβισμό και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο βασικός μας χορηγός, η Stoiximan, έχει ξεκινήσει μία τέτοια δράση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και άλλους φορείς για να μπορέσουν να δουν την έκταση του φαινομένου.

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός θα είναι δίπλα σε αυτή την ενέργεια. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό φαινόμενο και εμείς από την μεριά μας θα είμαστε εκεί για να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια".

* Όσα είπαν σε εμάς οι πρωταγωνιστές:

Ζητήσαμε από την Αλεξάνδρα Ασημάκη τη συμβουλή που θα έδινε σε θύτες και θύματα του bullying: "Χαίρομαι πάρα πολύ κι εγώ και όλοι οι αθλητές που παίρνουμε μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω πως όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα του bullying. γιατί είναι ένα θέμα που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας. Και πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε κι εμείς οι υπόλοιποι και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα θύματα του bullying φοβούνται να μιλήσουν στον δάσκαλο. Πολλές φορές και οι ίδιοι οι γονείς αδιαφορούν για τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Θα είμαστε κι εμείς κοντά σε αυτή την προσπάθεια του Stoiximan.gr.

Καλό θα ήταν να μην υπάρχουν θύτες πρώτα απ'όλα, κι αυτό θα γίνει εάν οι θύτες παίρνουν από τους γονείς τους τα κατάλληλα εφόδια έτσι ώστε να αγαπούν την διαφορετικότητα, να μην περιθωριοποιούν τον κόσμο που θεωρούν αδύναμο. Και τα υπόλοιπα παιδιά πρέπει να μην φοβούνται να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να μιλούν στους γονείς τους, στους δασκάλους τους, στους φίλους τους. Εμείς πρέπει να μην είμαστε απλά παρατηρητές σε τέτοια φαινόμενα γιατί είναι κι ένας τρόπος να σταματήσουν".

Τον λόγο πήραν δύο από τα ανερχόμενα αστέρια της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος δήλωσε: "Είναι πολύ σημαντικές ενέργειες γιατί το bullying είναι ένα πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δοθεί μια λύση. Η ενέργεια του πανεπιστημίου της Κρήτης είναι πολύ σημαντική και ελπίζω τα αποτελέσματα να βγουν σύντομα για να βρούμε μια λύση. Το bullying δεν είναι παιχνίδι, ο καθένας έχει την προσωπικότητά του και πρέπει να την στηρίζει".

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Λούντζης τόνισε: "Το bullying είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει στην καθημερινότητά μας, το βλέπουμε στα σχολεία, παντού. Αυτό που πρέπει να κάνουν τα παιδιά είναι μόλις βλέπουν ένα τέτοιο περιστατικό ή να επεμβαίνουν ή να μιλούν σε κάποιον γι' αυτό.

Ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει γιατί σε κάνει να σκέφτεσαι διαφορετικά, σου δίνει μια διαφορετική νοοτροπία. Σου μαθαίνει τα σωστά και μαθαίνεις να βοηθάς".

Τέλος, δώσαμε τον λόγο στον Μιχάλη Ζαμπίδη, ο οποίος δεν διαφοροποιήθηκε από τους συναθλητές του: "Σημαντικός και ξεχωριστός είναι εκείνος που αισθάνεται την ανάγκη πυγαία να βοηθήσει και να προσφέρει στον συνάνθρωπο του. Πόσο μάλλον όταν το έχει ανάγκη ο άλλος. Οπότε εκείνος που όχι μόνο δεν κάνει καλό θα πρέπει να σκεφτεί πριν κοιμηθεί ότι αυτό που κάνει μόνο καλό δεν είναι, ότι είναι κοινωνικά μη αποδεκτό και θα πρέπει να κάνει διαφορετική και καλύτερη την ημέρα κάποιον ανθρώπων.

Πιστεύω ότι περνάμε συνειδητά και υποσυνείδητα μηνύματα στα παιδιά. Εκείνα που γυμνάζονται εκτονώνονται και αυτό είναι pin αποσυμπίεσης. Όταν ζούμε σε μία κοινωνία που μας πιέζει είναι λογικό κάπου να ψάχνουν να ξεδώσουν. Έτσι, όταν τα παιδιά φεύγουν από ένα πιεσμένο σπίτι, πάνε στο σχολειό για να εκτονωθούν. Όταν γυμνάζονται όμως καταφέρνουν και διοχετεύουν όλη την ενέργεια τους εκεί.

Στις πολεμικές τέχνες είναι σημαντικό ότι υπάρχει πειθαρχία, τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται, ενώ και η συναισθηματική διαχείριση είναι σημαντική. Παράλληλα, για τα παιδιά που είναι αδύναμα αναβαίνει η αυτοπεποίθησή τους, γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν και τα παιδιά αντίστοιχα που είναι ήδη δυνατά μπορούν να καταλάβουν πόσο δυνατοί είναι, να πειθαρχήσουν.

Θεωρώ ότι κάνει καλό στα παιδιά να ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες και αυτό φαίνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ευχαριστώ τη Stoiximan για την πρόταση που μου έγινε γιατί εδώ και αρκετό καιρό έψαχνα τρόπο να βρω να βοηθήσω αυτά τα παιδιά. Χαίρομαι που αυτή η πρόταση από τη Stoiximan μου έγινε την κατάλληλη στιγμή και την αποδέχτηκα με μεγάλη μου χαρά.

Χτυπάω το καμπανάκι για να ριχτούμε στη μάχη ενάντια στο bullying και να το καταστρέψουμε αν όχι χτες, αύριο. Πρέπει να καταφέρουμε να φτιάξουμε τις ζωές των παιδιών που σκέφτονται και χρειάζονται όλη τη δύναμή τους για να πάνε απλά στο σχολείο.

Είμαι υπέρ κάποιες φορές της επιθετικής γραμμής και αυτό συζητώ με τους συνεργάτες μου για το πως μπορούμε να σκοτώσουμε αυτό το φίδι από το κεφάλι".

News 24/7

24MEDIA NETWORK