"Μοναδική εμπειρία και διαδρομή υψηλών επιδόσεων"

Η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 3ου διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου, Μαριέττα Παπαβασιλείου μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και τον Αντώνη Κυρίκο για μία διοργάνωση που τείνει να γίνει θεσμός στο νησί των Ιπποτών.

"Μοναδική εμπειρία και διαδρομή υψηλών επιδόσεων"

Η κ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα μίας διοργάνωσης που έχει ήδη μπει στο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ και στο γεγονός πως οι αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν σε μία επίπεδη και πολύ όμορφη διαδρομή, που ενδείκνυται για υψηλές επιδόσεις.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεών της:

Για το πως ξεκίνησε η διοργάνωση: « Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι το 2014 σε μία συζήτηση μεταξύ φίλων. Υπήρχε στην παρέα ένας ομογενής από την Αμερική, που ήθελε να προσφέρει στο τόπο του. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε το Μαραθώνιο. Η πρώτη χρονιά ήταν πολύ δύσκολη, καθώς, λόγω εκλογών, δεν μπορούσε να βοηθήσει η περιφέρεια και ο δήμος. Στη δεύτερη χρονιά τα πράγματα πήγαν καλύτερα και σιγά σιγά γινόμαστε θεσμός. Άλλωστε, ο αγώνας έχει μπει στο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ και είναι ευκαιρία για τους αθλητές, επειδή η διαδρομή είναι επίπεδη, να κάνουν καλούς χρόνους».

Για τις διαδρομές: « Είναι τρεις, τα πέντε, τα δέκα και τα 42 χλμ, ενώ υπάρχουν και τα χίλια μέτρα για τα παιδιά. Όποιος θέλει μπορεί να δηλώσει συμμετοχή διαδικτυακά στο site μας» .

Για τις διαφορές της φετινής διαδρομής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: « Έχει αλλάξει καθώς στις προηγούμενες διοργανώσεις ήταν μία ευθεία στην οποία οι αθλητές σε κάποια σημεία έτρεχαν μαζί με τα αυτοκίνητα, επειδή δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τους δρόμους. Φέτος, θα είναι μία κλειστή κυκλική διαδρομή γύρω από τα κάστρα, που ο αθλητές από τη μία θα βλέπει την πόλη της Ρόδου και από την άλλη το Αιγαίο. Θα είναι μία μοναδική εμπειρία. Οι συμμετοχές σε σχέση με πέρσι έχουν διπλασιαστεί και υπολογίζουμε ότι μαζί με τα παιδιά θα έχουμε 2000 άτομα. Μάλιστα υπάρχουν και αθλητές από το εξωτερικό, από χώρες που ούτε εμείς περιμέναμε, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιαπωνία. Σκοπός μας άλλωστε είναι να προσεγγίσουμε εκτός από Έλληνες και ξένους. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τον Απρίλιο μήνα μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων στη Ρόδο και ταυτόχρονα να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο».

Για τις υπόλοιπες διοργανώσεις: « Έχουμε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδηλασίας (22-24 Απριλίου) και θέλουμε και αυτό να το κάνουμε θεσμό. Σιγά σιγά προσθέτουμε νέες μεγάλες διοργανώσεις».

Για το ανη διοργάνωση βοηθάει το νησί : « Είναι σχετικά νωρίς για να το πούμε για όλο το νησί. Στηρίζει πολύ το κέντρο της Ρόδου και θα είναι μία… ανάσα για τους ξενοδόχους και τον εμπορικό κόσμο».

Για το πόσο δύσκολο είναι να διοργανωθούν από οικονομικής απόψεως τέτοιοι αγώνες: « Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ο Μαραθώνιος είναι ένας αγώνας που έχει μεγάλο προϋπολογισμό, πρέπει να κλείσουν οι δρόμοι και χρειάζονται αρκετά χρήματα για να διοργανωθεί σε υψηλό επίπεδο. Οι περιφέρειες και οι δήμοι, σε μία τέτοια περίοδο, είναι δύσκολο να δώσουν χρήματα και αν δεν έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία και τους χορηγούς ένας αγώνας, είναι δύσκολο να γίνει πραγματικότητα. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να συντηρείται από μόνη της και να μένουν χρήματα στον κλασικό αθλητισμό, το ΣΕΓΑΣ, τους συλλόγους και τους αθλητές. Συγχρόνως κάποια χρήματα πηγαίνουν στην τράπεζα μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και σε υποδομές για την αιμοδοσία».

Για το λόγο που πρέπει κάποιος να προτιμήσει το Μαραθώνιο της Ρόδου: « Αρχικά είναι η ομορφιά της διαδρομής και η εξαιρετική οργάνωση. Σίγουρα και το νησί είναι πολύ όμορφο και κάποιος μπορεί να συνδυάσει τον αγώνα με διακοπές. Επίσης, υπάρχουν καλές και οικονομικές προσφορές».

News 24/7

24MEDIA NETWORK