Οι 16 μεγαλύτεροι "ύμνοι" του αθλητισμού

Αυτά είναι τα τραγούδια που έχουν συνδυαστεί με τα πιο έντονα αθλητικά μας συναισθήματα. Ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Οι 16 μεγαλύτεροι "ύμνοι" του αθλητισμού

Κάποια από τα παρακάτω κομμάτια αποτελούν ύμνους με την κυριολεκτική σημασία της λέξης και κάποια λόγω των συναισθημάτων που μας δημιουργούν κάθε φορά που τ' ακούμε.

Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως κάθε φορά που ακούς κάποιο από αυτά με κλειστά τα μάτια, σου έρχονται εικόνες από κάποια μεγάλη αθλητική στιγμή. Το μαγικό είναι πως στο μυαλό του καθενός από εμάς έρχεται διαφορετική αθλητική στιγμή στο άκουσμα τους.

Ο ύμνος του Champions League

Το συγκεκριμένο τραγούδι κυκλοφόρησε το 1992. Μπορεί να έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε, αλλά κάθε φορά που το ακούμε όσο κουνιέται το "σεντόνι" της διοργάνωσης, ανατριχιάζουμε όπως την πρώτη μας φορά.

Ο ύμνος της Ευρωλίγκας

Η Ευρωλίγκα ακολούθησε το πετυχημένο εγχείρημα του Champions League και δημιούργησε έναν επικό ύμνο που έχει ταυτιστεί πλέον με το προϊόν της.

Το θέμα του "Ρόκι"

"Το τραγούδι των ανομολόγητων ονείρων. Το τραγούδι της αδρεναλίνης, ο μουσικός ήχος της καρδιάς που χτυπά στα "κόκκινα". Ο Zastro έχει γράψει για το "Gonna Fly now" του Bill Conti.

Το θέμα της "Αθλητικής Κυριακής"

Το σήμα της εμβληματικότερης εκπομπής της ελληνικής τηλεόρασης, γραμμένο από τον Χρήστο Λεοντή το 1969.

Το θέμα του "Μικρόφωνο Στα Γήπεδα"

Η δύναμη αυτού του κομματιού στη ψυχοσύνθεση του Έλληνα φιλάθλου είναι τόσο μεγάλη, που με αφορμή αυτό το κομμάτι, το "The Time Of Our Lives" του Michael Cretu, κάναμε το αφιέρωμα στο "Μικρόφωνο Στα Γήπεδα" και στο ΠΡΟ-ΠΟ.

"Γεια σου Ελλάδα", Γιάννης Πάριος-Μάριος Τόκας

Η Ελλάδα είχε προκριθεί στο Μουντιάλ του 1994 και χρειαζόταν ένα ύμνο. Μπορεί να μην ακούστηκε πολύ και να συνδυάστηκε με ένα ποδοσφαιρικό φιάσκο, ωστόσο αυτό το τραγούδι σε συνδυασμό με την αλεπού (μασκότ) ταυτίζετε με τη χαρά της πρόκρισης και το ταξίδι μέχρι τις Η.Π.Α. Το τι συνέβη μετά είναι άλλο θέμα.

"Ας κρατήσουν οι χοροί", Διονύσης Σαββόπουλος

Όταν ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραφε το συγκεκριμένο κομμάτι το 1983, σίγουρα δεν φανταζόταν τον τρόπο που θα αξιοποιούνταν στο μέλλον. Κάθε αφιέρωμα σε εθνικές αθλητικές επιτυχίες, από το Ευρωμπάσκετ του 1987 μέχρι το ποδοσφαιρικό ευρωπαϊκό του 2004 είχε σαν χαλί αυτό το κομμάτι. Έπαιξε και στην τελετή λήξης των Αγώνων της Αθήνας.

"Είμαστε πια πρωταθλητές", Φατμέ-Νίκος Πορτοκάλογλου

Ο ελληνικός ύμνος της κατάκτησης του ευρωπαϊκού του 1987.

"The Final Countdown", Europe

Ο ξενόγλωσσος ύμνος της κατάκτησης του ευρωπαϊκού του 1987.

"We are the Champions", Queen

"Γουίίίίίίίίίίί ααααααααρ δε τσάάάάάάάμπιονς". Αυτό. Τίποτα άλλο.

"You 'll never walk alone"

Όχι, δεν μεροληπτούμε όταν συμπεριλαμβάνουμε το "You'll never walk alone" και αφήνουμε έξω ύμνους άλλων ομάδων. Πολύ απλά γιατί το "You'll never walk alone" δεν είναι ύμνος που έχει γραφτεί για κάποια ομάδα, δεν είναι καν ποδοσφαιρικό τραγούδι.

Έγινε τέτοιο όταν οι οπαδοί της Λίβερπουλ είχαν τη συνήθεια να τραγουδούν στο γήπεδο τα ποπ τραγούδια της εποχής και το 1963 το "You'll never walk alone" έγινε επιτυχία από μια ντόπια μπάντα, τους "Gerry and The Pacemakers".

Οι οπαδοί συνέχισαν να το τραγουδούν και αφού είχε βγει απ' το top10 και σιγά-σιγά διαδόθηκε, αφού γρήγορα υιοθετήθηκε κι απ' τους οπαδούς της Σέλτικ.

Και μπορεί για τη Λίβερπουλ να έγινε ύμνος, να μπήκε στο σήμα του συλλόγου, αλλά το "You'll never walk alone" τραγουδιέται σε δεκάδες ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Brian May, το τραγούδησε το κοινό μετά το τέλος μιας συναυλίας των Queen και η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε έδωσε την ιδέα για να γραφτούν το "We are the champions" και το "We will rock you", ενώ οι Pink Floyd έβαλαν τον ήχο των οπαδών της Λίβερπουλ να λένε το YNWA μέσα σε δικό τους τραγούδι, το "Fearless".

Όλα ξεκίνησαν το 1963 και το πιο παλιό βίντεο με το YNWA είναι απ' τον τελικό Κυπέλλου Αγγλίας του 1965, μεταξύ της Λίβερπουλ και της Λιντς. Ο εκφωνητής σταματάει να μιλάει για να ακουστεί και σύμφωνα με μαρτυρίες, στο τραγούδι συμμετείχαν και οι οπαδοί της Λιντς.

Chicago Bulls Intro

Όταν η μεγάλη ομάδα του Τζόρνταν και της παρέας του παρουσιαζόταν στο κοινό του "United Center" μόνο ένα τέτοιο κομμάτι θα μπορούσε να παίζει.

"Eye of the Tiger", Ρόκι

Ρόκι ξανά. Άνθρωπος που ακούει τις πρώτες νότες του "Eye of the tiger" και δεν έχει αρχίσει να ρίχνει γροθιές στον αέρα ή να τρέχει πάνω κάτω μέσα στο σπίτι, δεν είναι άνθρωπος.

"Song 2", Blur

Ποτέ κανένα τραγούδι δεν έχει ταυτιστεί τόσο με ένα video game. Το "sountrack" του "Fifa 98", σύστησε τους "Blur" στο ποδοσφαιρικό κοινό και το "Fifa 98" στο μουσικό.

"You're Simply The Best", Τίνα Τέρνερ

Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί την εκδοχή του "We are the champions" για ατομικά αθλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Gonna Fly now: Ο μεγαλύτερος αθλητικός ύμνος

Οι Κυριακές που αγάπησα: Με ΠΡΟ-ΠΟ και "Μικρόφωνο Στα Γήπεδα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK