Περιοδεία στη διαδρομή της Φλόγας των Special Olympics

Μια ιδιαίτερη περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για την Πρόεδρο των Special Olympics Eλλάς Γιάννα Δεσποτοπούλου και τον Πρέσβυ του Βελγίου στην Ελλάδα Marc Van Den Reeck, με αφορμή την προετοιμασία της Τελετής Αφής της Φλόγας της Ελπίδας και τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η Λαμπαδηδρομία για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics που θα πραγματοποιηθούν στην Αμβέρσα του Βελγίου το 2014.

Περιοδεία στη διαδρομή της Φλόγας των Special Olympics

Με πρώτο Σταθμό την Αλεξανδρούπολη όπου έγιναν δεκτοί από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ Άνθιμο, τον Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, την Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργία Νικολάου, και στη συνέχεια στις Φέρες, συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο κ. Νίκο Γκότση, επισκέφτηκαν τον Βυζαντινό Ναό "ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑ", στον προαύλιο χώρο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή της Αφής, ενώ αργότερα χάραξαν τη διαδρομή της δάδας μέσα στο δέλτα του Έβρου, ανάμεσα σε κορμοράνους, ερωδιούς και κύκνους, γεγονός που θα δώσει στους επισκέπτες, τόσο από το εξωτερικό όσο και από όλη την Ελλάδα, τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον μοναδικό αυτό βιότοπο, που προστατεύεται από το Πρόγραμμα NATURA.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν τον π. Απόστολο Καβαλιώτη, κήρυκα Εθελοντισμού και Επίτιμο Μέλος των Special Olympics, να καθηλώνει, στο Σεμινάριο Ειδικής Αγωγής που πραγματοποιήθηκε στο ΑΝΘΙΜΕΙΟ Μητροπολιτικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης, 170 νέους επιστήμονες, με τον παραστατικό τρόπο διδασκαλίας που τον διακρίνει, και είχαν την ευκαιρία, να μιλήσουν για τα Special Olympics και τις ευεργετικές επιπτώσεις που έχουν τα αθλητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα του Φορέα στην ανάπτυξη των ατόμων με διανοητική αναπηρία.

Την επομένη, από νωρίς βρέθηκαν στην Κομοτηνή πραγματοποιώντας συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Σάββα Μελισσόπουλο, κατά τη διάρκεια των οποίων αναφέρθηκαν στις δομές της Περιφέρειας που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρία, αντάλλαξαν πληροφορίες για τα συστήματα που εφαρμόζονται στο Βέλγιο και την Ελλάδα, εστίασαν στις ελλείψεις και δεσμεύτηκαν να διοργανώσουν σειρά Σεμιναρίων σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην Καβάλα με περισσότερες συναντήσεις, με τον Δήμαρχο κ. Κώστα Σιμιτσή και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αρχέλαο Γρανά, για να βρεθούν, αργά το απόγευμα, στη μαγευτική Θάσο όπου ο Δήμαρχος κ. Κωσταντίνος Χατζηεμμανουήλ και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο τους επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Σ' όλες τις πόλεις, αθλητές Special Olympics και εθελοντές, φορώντας τις ομοιόμορφες στολές τους, διηγήθηκαν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, αναφέρθηκαν στην κληρονομιά που άφησαν σε κάθε πόλη της Ελλάδος που συμμετείχε στο δίκτυο "ΠΟΛΙΣ ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ 2011" και δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι κάνουν εντατικές προπονήσεις, ώστε να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να λάβουν μέρος στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics Αμβέρσα 2014.

Ο Πρέσβυς κ. Van Den Reeck εντυπωσιασμένος από την διείσδυση των Special Olympics σε όλη την Ελληνική Περιφέρεια δήλωσε: " Για το Βέλγιο η Ελλάδα είναι περισσότερα από τράπεζες και ομόλογα. Αυτό που έχει σημασία είναι η ανθρώπινη διάσταση των πραγμάτων. Εμείς σαν Πρεσβεία του Βελγίου και σαν Βέλγιο ως χώρα, αγκαλιάσαμε τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και τα Special Olympics. Σημαντική είναι η συμβολή των Φερών εδώ στον Έβρο που θα γίνει η Αφή της Φλόγας για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics AΜΒΕΡΣΑ 2014 και θα διασχίσει την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με προορισμό την Αμβέρσα. Τα Special Olympics, ως θεσμός, δεν προσφέρουν μόνο στον αθλητισμό αλλα και στον πολιτισμό και στην κοινωνία και πρέπει να τον αγκαλιάσουν όλοι".

Η Πρόεδρος των Special Olympics Γιάννα Δεσποτοπούλου λίγο πριν αναχωρήσουν για Αθήνα, παρακολούθησε τις πρόβες των παιδιών για την Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και δήλωσε στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν την επίσκεψη: " Ευχαριστώ όλους στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για μια ακόμη θερμή υποδοχή… είμαστε παλιοί γνώριμοι. Ευχαριστώ για την στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε μας δραστηριότητα…Ο στόχος της επίσκεψής μας αυτή την φορά, ήταν να προετοιμάσουμε το έδαφος για την Αφή της Φλόγας της Ελπίδας για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics που θα γίνουν το 2014 στην Αμβέρσα του Βελγίου. Ο Πρέσβυς του Βελγίου στην Ελλάδα κ. Van Den Reeck ήρθε κοντά μας για να αποκτήσει τη γνώση που χρειάζεται ώστε να ενημερώσει τους αρμόδιους της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΜΒΕΡΣΑ 2014 για το Τελετουργικό.

Θεωρώ πολύ σημαντικές τις συναντήσεις μας αφού μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε με τους Φορείς για την αναγκη σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής, καθώς και για τις απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες που θα δίνουν στα παιδιά τα απαραίτητα εφόδια για μια ποιοτική ζωή, όταν πλέον αποχωρήσουν από τη σχολική μονάδα… Κρίνεται ως επιτακτική η ανάγκη για επέκταση του δικτύου μονάδων αυτόνομης διαβίωσης, σε κάθε πόλη, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον των παιδιών, όταν οι γονείς θα έχουν εκλείψει".

News 24/7

24MEDIA NETWORK