Το στιλ των αθλητών τότε και τώρα

Πώς έμοιαζαν τα αστέρια των μεγάλων ομάδων της προηγούμενης χιλιετίας και πώς της τρέχουσας; Από το στιλ παρακμιακού τραγουδιστή σε μπουζούκια της Εθνικής, στο στιλ "θανατοποινίτη" που έχουν οι σημερινοί σταρ.

Το στιλ των αθλητών τότε και τώρα

Τα πρότυπα ομορφιάς και στιλ αλλάζουν καθώς περνάνε τα χρόνια. Για παράδειγμα η playmate του αμερικανικού playboy του Ιούλη του 1986 ήταν η Λιν Όστιν:

ενώ η αντίστοιχη του φετινού Σεπτέμβρη (29 χρόνια μετά) είναι η Μόνικα Σιμς:

Όσο παράξενο και αν φαίνεται, αν -λέμε τώρα- έδειχνε κάποιος το 1986 στον πατέρα του τις δύο παραπάνω φωτογραφίες και τον ρωτούσε με ποιαν από τις δύο θα ήθελε να βγει ραντεβού, την Σιμς δεν θα την ήθελε ούτε για να του φέρνει τσιγάρα από το περίπτερο.

Τα πράγματα στις υπόλοιπες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και δη στο ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά.

Για παράδειγμα το 1982 ο Νίκος Αναστόπουλος εκτός από παικταράς, με το στιλ της παρακάτω φωτογραφίας θεωρούνταν και σέξι:

Αν δεν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα πρωταγωνιστούσε ημίγυμνος σε διαφήμιση γνωστού αποσμητικού στα τέλη της δεκαετίας του '80:

Ο αντίστοιχα σέξι Έλληνας ποδοσφαιριστής του σήμερα είναι ο Γιώργος Σαμαράς, εξού και διαφημίσεις όπως αυτή:

Αν δείχναμε σε ένα κορίτσι του Ladylike.gr τα δύο παραπάνω σποτάκια, ποιον από τους δύο πρωταγωνιστές θα διάλεγε για να βγει ραντεβού; Δεν θα μπω στην διαδικασία να το κάνω, γιατί θα είναι σαν να κλέβω εκκλησία.

Αφού πιστεύω έγινα κατανοητός, ας περάσουμε συγκεκριμένα στο πώς έχει αλλάξει το στιλ -όχι το ποδοσφαιρικό/μπασκετικό, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα- των Ελλήνων αθλητών με την πάροδο του χρόνου.

Την προηγούμενη χιλιετία στιλ όπως αυτό:

και αυτό:

είχαν μόνο οι θανατοποινίτες.

Τα τατουάζ τα έκαναν μόνο οι φυλακόβιοι για να περνάνε την ώρα τους στη φυλακή και για να μοιάζουν τρομακτικοί στους γύρω τους. Όποιος έβλεπε κάποιον με τατουάζ στο δρόμο αν δεν θεωρούσε ότι είχε κάνει φυλακή πίστευε πως ήταν μπλεγμένος με τα ναρκωτικά ή στην καλύτερη ήταν ναυτικός.

Αντιστοίχως, τα μούσια και τα μουστάκια παρέπεμπαν πιο πολύ σε άνθρωπο του βουνού που δεν ασχολούνταν με την εμφάνισή του, παρά σε έναν σταρ που τον παρακολουθούν εβδομαδιαίως εκατομμύρια άνθρωποι και προσέχει την εξωτερική του εμφάνιση. Επίσης, τα τσουλούφια και το ξυρισμένο κεφάλι θα έδιναν την εντύπωση πως οφείλονταν σε μεθυσμένο κουρέα παρά σε κάποιου είδους στιλ.

Ο άντρας, ο σωστός, ο πρόστυχος είχε τρίχα μόνο στο στέρνο και την κοιλιά (το μουστάκι του Αναστόπουλου αποτελεί διαχρονική εξαίρεση):

Φορούσε ακόμα χρυσή αλυσίδα στο λαιμό και δαχτυλίδι και ξεχώριζε άνετα από το βορειοευρωπαϊκό soft αρσενικό. Sorry Λάγιος, αλλά εσύ έτυχε να είσαι η παράπλευρη απώλεια αυτής της φωτογραφίας.

Στον Ολυμπιακό πέρα από τον Αναστόπουλο, ο Μητρόπουλος θεωρούνταν πρότυπο αρρενωπότητας της τότε εποχής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως διατηρούσε για χρόνια σχέση με την μούσα των 70's και αρκετά μεγαλύτερη του, Έλενα Ναθαναήλ. Βέβαια, αυτό το στιλ σήμερα μοιάζει περισσότερο με τραγουδιστών σε παρακμιακά μπουζουξίδικα της Εθνικής οδού.

Από την πλευρά τους οι γόηδες και σημερινοί σταρ του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν έχουν ούτε μια τρίχα επάνω στο σώμα τους.

Κονέ, Ταχτσίδης και Τζιόλης αποτελούν μερικούς από τους ωραίους παίκτες της εποχής και δίνουν βάση στο γυμνασμένο τους σώμα, κάτι που δεν θα μπορούσαμε να πούμε για τους αντίστοιχους σταρ του παρελθόντος.

Φαντάζεστε τον Μητρόπουλο με το μαλλί και το μπλουζάκι του Πράνιτς;

Οι τραγουδιστές

Για να μην είμαστε άδικοι, θα πρέπει να επισημάνουμε και το στιλ των σταρ της εκάστοτε εποχής και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα είναι αυτός της μουσικής. Την προηγούμενη χιλιετία σταρ ήταν ο Τέρης Χρυσός:

ενώ σήμερα είναι ο Σταν:

Σαραβάκος, Μαύρος, Τουρσουνίδης

Στον Παναθηναϊκό του '80 και του 90' πρότυπο ποδοσφαιριστή και άντρα αποτελούσε ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο "μικρός" των "πρασίνων" και αργότερα της ΑΕΚ που αποτελούσε ένα μείγμα Πάνου Μιχαλόπουλου από το "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα" και του Ριτς από την "Τόλμη και γοητεία".

Σήμερα τη θέση του έχει πάρει ο Νίκος Καρέλης με σωματοδομή που φέρνει περισσότερο σε μποξέρ και σε στιλ Τομ Χάρντι:

Στην ΑΕΚ πρότυπο-σταρ ήταν ο Θωμάς Μαύρος, με παρόμοιο στιλ με τον Σαραβάκο:

ενώ τώρα είναι ο Χρήστος Αραβίδης, σαφώς επηρεασμένος από τον Ντέμη Νικολαΐδη, αλλά και τον Ανδρέα Κωνσταντίνου του "Μικρά Αγγλία":

Όσον αφορά τον "δικέφαλο" του Βορρά υπήρχε ο Γιώργος Τουρσουνίδης:

(δώσε βάση στην χρυσή αλυσίδα που αχνοφαίνεται στο λαιμό και στο αλαβάστρινο μάγουλο)

Σήμερα υπάρχει ο Στέφανος Αθανασιάδης:

ενώ για λίγο καιρό ο Καφές προώθησε αυτό το στιλ:

(Ευτυχώς δεν τον ακολούθησαν και άλλοι)

Βέβαια, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές που προαναφέραμε έχουν αλλάξει και αυτοί στιλ μέσα στον χρόνο. Εκτός από έναν:

(ο αναλλοίωτος στο χρόνο Σάββας Κωφίδης)

Ειδική κατηγόρια: Στιλ "Γκαλίτσιος"-"βρίσκομαι 50 χρόνια μπροστά από την εποχή μου"

Οι πρόεδροι

Οι πρόεδροι, αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις Νικολαΐδη και Ζαγοράκη που ανέλαβαν τις ομάδες τους πριν γίνουν 40 ετών, είχαν πάντοτε αρκετά διαφορετικό στιλ από τους παίκτες τους, τόσο λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας, όσο και εξαιτίας του διαφορετικού κοινωνικού status.

Τις προηγούμενες δεκαετίες έμοιαζαν με πρωταγωνιστές από το "Μαύρα μεσάνυχτα":

(το κομπολόι διατηρήθηκε και τα επόμενα χρόνια, βλ. Ψωμιάδης)

(το ίδιο ισχύει και για το πούρο)

( Σαλιαρέλης με ζακέτα "γροθιά" στο κατεστημένο)

( Κανελλάκης με casual ντύσιμο της εποχής)

( Πανόπουλος σε στιλ "πιο σέξι πεθαίνεις")

Σήμερα το στιλ τους είναι πολύ πιο χαλαρό και καθημερινό:

Μαρινάκης κουστουμαρισμένος μεν, αλλά παρέα με τους φίλους του Ολυμπιακού)

(Ο Μελισσανίδης πολύ πιο προσιτός)

(Το μόνο που μένει στον Σαββίδη είναι να δει τον επόμενο αγώνα από την "4")

(Ο Πανόπουλος όσα χρόνια κι αν περάσουν παραμένει σέξι)

Το μπάσκετ

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό πράγμα όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο του μπάσκετ είναι οι γραβάτες του Θανάση Γιαννακόπουλου:

Πέρα από τις γραβάτες ένα άλλο "αξεσουάρ" που φορέθηκε πολύ από παίκτες τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν οι "μπανάνες":

Πρέπει να ήταν τόσο "must" αφού ο Γαλακτερός φορούσε "μπανάνα" και στα μπουζούκια:

Μαθήματα στιλ εκτός από μαθήματα μπάσκετ και τηλεοπτικού σχολιασμού έχει παραδώσει κατά καιρούς και ο Στιβ Γιατζόγλου:

(με γιλέκο και γραβάτα α λα Θανάσης Γιαννακόπουλος στο γήπεδο)

(μαγεία)

Για κλείσιμο θα σας παραθέσω μια φωτογράφιση-θησαυρό που βρήκα όσο έψαχνα το θέμα. Μια φωτογράφιση του Γιώργου Καλαφατάκη από τον Πανιώνιο το 2003, που αποτελεί την επιτομή του στιλ:

(κανένας Βαρουφάκης)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πώς ήταν στα 80s οι αγαπημένοι μας δημοσιογράφοι

Για περισσότερο αθλητικό στιλ

News 24/7

24MEDIA NETWORK