Τα 7 διδάγματα της φετινής σεζόν

Το 2019 μάθαμε πως κάθε ομάδα της Basket League μπορεί να μην παίξει σε έναν αγώνα της κανονικής περιόδου. Αρκεί να 'χει την πολυτέλεια να χάσει 6 πόντους και 11.000 ευρώ. Μάθαμε κι άλλα. Ας δούμε τα βασικά, για την πιο ιδιαίτερη αγωνιστική περίοδο της ελίτ των ελληνικών πρωταθλημάτων.

Τα 7 διδάγματα της φετινής σεζόν

Αυτά που ζούμε φέτος με την ελληνική λίγκα, ενδεχομένως να είναι και η φυσική συνέπεια όσων συμβαίνουν εδώ και χρόνια. Σίγουρα δεν έχουν προηγούμενο. Και επίσης είναι βέβαιο πως μας δίδαξαν πράγματα. Όπως; Όλες οι ομάδες μπορούν να μην εμφανιστούν σε ένα παιχνίδι -μέσα στην ίδια σεζόν-, αρκεί να είναι έτοιμες να πληρώσουν 11.000 ευρώ και να δουν να εξαφανίζονται έξι (6) πόντοι από τη βαθμολογία.

Σημείωση: τα 11.000 ευρώ είναι λιγότερα από τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής σε άλλη πόλη, για κάποιες ομάδες. Δεύτερη σημείωση: η ομάδα μπορεί να ενημερώσει ανήμερα του ματς. Οι συνέπειες είναι οι ίδιες.

Ενώ λοιπόν, αδημονούσαμε για αυτά που θα ζούσαμε τη νέα αγωνιστική περίοδο (το σασπένς του ποια ομάδα δεν θα παίξει, πότε και πού), επικοινωνήσαμε με εκπρόσωπο του ΕΣΑΚΕ και μάθαμε ότι “ η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων έχουν συμφωνήσει πως πριν την εκκίνηση της αγωνιστικής περιόδου 2019-20 θα αλλάξει ο κανονισμός και στο εξής όποια ομάδα δεν θα 'κατεβαίνει' -σε regular season ή play-offs- θα υποβιβάζεται απευθείας”. Ναι, τα σωματεία έχουν όλη την καλή διάθεση να μη ζήσουμε άλλο στην παραφροσύνη. Εδώ είναι χρήσιμο να θυμίσουμε ότι για να γίνει η όποια αλλαγή σε καταστατικό και νομοθεσία πρέπει να συμφωνήσει η ΕΟΚ.

Τα 7 διδάγματα της φετινής σεζόν

Αν σκέφτεσαι 'ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τέτοιου είδους εξελίξεις;' να σου πω τι συμβαίνει στην Ισπανία, όπου διεξάγεται η καλύτερη ευρωπαϊκή λίγκα μπάσκετ και παρ' όλα αυτά, έχει προβλεφτεί σοβαρή ποινή για όποιον δεν παρουσιαστεί σε αγώνα, χωρίς σοβαρό λόγο. Να διευκρινίσω πρώτα πως οι κανονισμοί και η νομοθεσία της Liga Endesa είναι εναρμονισμένα με τη FEB. Δηλαδή, την ισπανική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης.

Στον πειθαρχικό κανονισμό της FEB (επίλεξε το Reglamento Disciplinario), στο Άρθρο 41, παράγραφος Β (σελίδα 11), αναφέρεται ότι 'αν ομάδα δεν παρουσιαστεί σε αγώνα, χωρίς σοβαρό λόγο, υποπίπτει σε σοβαρό παράπτωμα'. Αυτό σημαίνει ' αποβολή από ένα μήνα, μέχρι δυο χρόνια', συν χρηματικό πρόστιμο 'μεταξύ 3.000 και 15.000 ευρώ', όπως φυσικά και το 0-20 και αφαίρεση βαθμών.

Ας επιστρέψουμε στα δικά μας. Το δεύτερο και πιο σημαντικό πράγμα που θέλουν να αλλάξουν οι περισσότερες ομάδες είναι τα τηλεοπτικά, με τον εκπρόσωπο του ΕΣΑΚΕ να εξηγεί ότι 'θα κινηθούν προς την κεντρική διαχείριση'.

Επειδή έχουν συμβεί πολλά που κατέληξαν στη μη εμφάνιση του Ολυμπιακού, στην πρεμιέρα των play-offs εναντίον του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και τον υποβιβασμό στην Α2 -που κατά τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπουλο είναι η, βάσει κανονισμών, συνέπεια για όποιον δεν παρουσιάζεται σε αγώνα των play-offs, είπαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια νομικών, όπως βάζαμε τα πράγματα σε μια σειρά. Όχι όλα -αυτό θα ήταν αδύνατο. Τα βασικά. Ας τα δούμε.

1. Στο Κεφάλαιο Γ' (Πειθαρχικός Έλεγχος ΚΑΕ) του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού, στο Άρθρο 18 (Ποινές-Αρμοδιότης Επιβολής Ποινών ), στην παράγραφο Β αναφέρονται τα εξής:

Στις ποινές οι οποίες επιβάλλονται στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες το παράπτωμα κρίνεται ότι είναι ιδιαίτερης βαρύτητας ή συνιστά δυσφήμιση του αθλήματος και είναι

α. μηδενισμός της ομάδας της ΚΑΕ, στην περίπτωση που κατά την όποια από υπαιτιότητα της δεν διεξήχθη προγραμματισμένος αγώνας. Επίσης, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο έως 5.500 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο αγώνας κατακυρώνεται 20-0 υπέρ της αντιπάλου της.

β. αφαίρεση έξι (6) βαθμών, σε περίπτωση κατά την οποία η ομάδα της ΚΑΕ δεν συμμετέχει σε αγώνα πρωταθλήματος, συνέπεια λόγου μη αναγομένου σε γεγονός το οποίο συνιστά ανωτέρα βία ή αποχωρεί πριν τη λήξη του. Σε περίπτωση κατά την οποία ο αγώνας αυτός διεξάγεται στα πλαίσια της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, οι βαθμοί αφαιρούνται από τη συνολική βαθμολογία, την οποία θα συγκεντρώσει η ομάδα της ΚΑΕ, μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής.

Εάν διεξάγεται κατά τη φάση των play-offs αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες της φάσης των play-offs, οι βαθμοί αφαιρούνται από τη βαθμολογία της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και η ομάδα του αντιπάλου της ΚΑΕ προκρίνεται αυτόματα στην επόμενη φάση των αγώνων αυτών, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των μεταξύ τους συναντήσεων, μέχρι εκείνη τη στιγμή. Στην περίπτωση αυτή, εις βάρος της ΚΑΕ επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο έως 11.000 ευρώ”.

2. Αν τυχόν δεν εμφανιστεί ομάδα σε προγραμματισμένο αγώνα, για περισσότερες από μια φορές στην ίδια διοργάνωση, υποβιβάζεται -και βάσει όσων αναφέρονται τώρα στην Ειδική Προκήρυξη του πρωταθλήματος 2018-19, στο Άρθρο 5, παράγραφος 2 (αποχώρηση, αποβολή, μη τήρηση υποσχέσεων, συνέπειες), στο Νο2, στη σελίδα 14.

Τα 7 διδάγματα της φετινής σεζόν

3. Στην ίδια σελίδα αναφέρεται και αυτό που είπε ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, μετά το έκτακτο ΔΣ της Πέμπτης 9/5: πως όποια ομάδα δεν εμφανιστεί σε αγώνα play-offs υποβιβάζεται στην Α2.

Στην Ειδική Προκήρυξη του πρωταθλήματος 2018-19 (σελίδα 14, Άρθρο 5, Παράγραφος 2) μπορείς να διαβάσεις τα εξής:

Σε περίπτωση αποβολής ΚΑΕ από το Πρωτάθλημα κατά τις κείμενες διατάξεις ή αποχώρησής της με έγγραφη δήλωση από το Πρωτάθλημα κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου ή μη προσελεύσεως της δύο φορές στο γήπεδο όπου θα διεξαχθούν προγραμματισμένοι αγώνες για λόγους που δεν ανάγονται σε περιστατικό που συνιστά ανωτέρα βία ή μη συμμετοχής της για οποιοδήποτε λόγο σε δύο προγραμματισμένους αγώνες ή αποχώρησής της από δύο αγώνες για οποιοδήποτε λόγο κατά την διάρκεια της Κανονικής Περιόδου, η άνω ομάδα αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες του Πρωταθλήματος. Τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν στους αγώνες της ΚΑΕ που έχουν εν τω μεταξύ διεξαχθεί, δεν ισχύουν.

Σε περίπτωση που ΚΑΕ υποπέσει σε μηδενισμό, λόγω μη προσέλευσης σε έναν αγώνα, κατά την διάρκεια των playoffs, αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες playoffs. Σε κάθε περίπτωση παράλληλα επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες στις οικείες διατάξεις Κανονισμών ποινές ”.

Συνεχίζουμε με την Παράγραφο 3 (Υποβιβασμός, Άνοδος Ομάδων, Αντικατάσταση), στο Νο3, όπου αναφέρεται: “ Σε περίπτωση αποβολής μίας ομάδας από το Πρωτάθλημα, με τελεσίδικη απόφαση των αρμοδίων Οργάνων για παράβαση των διατάξεων είτε της ισχύουσας νομοθεσίας, είτε των ισχυόντων κανονισμών ή και αποχώρησης μίας ομάδας από το Πρωτάθλημα με έγγραφή δήλωσή της, ή μη συμμετοχής σε δύο αγώνες της Κανονικής Περιόδου του Πρωταθλήματος ή σε έναν αγώνα της φάσης των play-off του Πρωταθλήματος, κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και έως την επικύρωση του πίνακα της τελικής βαθμολογικής κατάταξης, επέρχονται οι εξής συνέπειες:

α. ακυρώνονται τα αποτελέσματα όλων των αγώνων στους οποίους συμμετείχε κατά την οικεία αγωνιστική περίοδο, β. δεν αντικαθίσταται και το πρωτάθλημα και Κύπελλο συνεχίζονται με τις υπόλοιπες ομάδες.

γ. η άνω ομάδα κατατάσσεται τελευταία στον πίνακα της τελικής βαθμολογικής κατάταξης του οικείου Πρωταθλήματος μετά από τις ομάδες που κατέλαβαν αγωνιστικά τις τελευταίες θέσεις και κατά συνέπεια υποβιβάζονται στην Α2 Εθνική Κατηγορίας αγωνιστικά”.

Για την ιστορία, η επικύρωση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης γίνεται με την ολοκλήρωση των play-offs. Σε κούρασα; Δεν το ήθελα.

4. Ο Ολυμπιακός κατέθεσε στις 6/5 την πρώτη προσφυγή στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ). Aφορούσε τη διαδικασία που προέκυψαν οι διαιτητές της 26ης αγωνιστικής. Ήταν παρόντες μόνο δυο εκπρόσωποι (μέλη) της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ), αντί για 3.

Οι Πειραιώτες κινήθηκαν νομικά και ζήτησαν την ακύρωση της διαδικασίας, ως παράνομης. Την επομένη ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές. Η εκδίκαση άρχισε την Πέμπτη 16/5, με το νομικό εκπρόσωπο της ΕΟΚ να ζητά διορία έως τη Δευτέρα (20/5) για να καταθέσει νέα υπομνήματα.

Ο δικαστής, ο οποίος είχε διαπιστώσει μια ασάφεια στον κανονισμό για την Επιτροπή της ΚΕΔ, έκανε δεκτό το αίτημα. Τα υπομνήματα δόθηκαν τη Δευτέρα (20/5) και τώρα είμαστε εν αναμονή της απόφασης. Που μπορεί να βγει αύριο, μπορεί και την άλλη εβδομάδα.

5. Ποια όμως, ήταν η ασάφεια που βρήκε ο δικαστής; Αυτό που λέγεται και μένει να αποδειχθεί είναι πως αλλού στον κανονισμό αναφέρεται ότι πρέπει να είναι πενταμελής και αλλού τριμελής. Από φέτος, πάντως ουσιαστικά έγινε τριμελής -καθώς δυο μέλη απέχουν για λόγους που έχουν ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι της παρούσης για να μην μπερδευτούμε κι άλλο.

Σίγουρα δεν λέει ότι είναι διμελής, όσες υπογραφές έχει το έγγραφο που, όπως λέει ο Ολυμπιακός (έχει και το σχετικό ντοκουμέντο), προσκομίστηκε από την ΕΟΚ στο ΑΣΕΔ, αρχικά. Σε αυτό που προσκόμισε η ΕΟΚ υπάρχει και η υπογραφή του τρίτου μέλους, η οποία μπήκε δυο ημέρες μετά τη συνεδρίαση -κατά το ρηθέν του ανθρώπου στον οποίον ανήκει.

6. Το Contra.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο, ο οποίος ενημέρωσε ότι για να προχωρήσει κάτι η διαδικασία που ακολουθείται πρέπει να είναι τυπική (να περιγράφεται μέσα στο καταστατικό). Δεν μπορείς να προβάλεις λόγους ουσίας (π.χ. εμπάθεια).

Τι τυπικό του θέματος που έρχεται να επικαλεστεί ο Ολυμπιακός, όσον αφορά την ακυρότητα της σύνθεσης της ΚΕΔ, κατά τη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση του ορισμού είναι λάθος. Προβλέπεται ρητά σε άρθρο του καταστατικού πως και τριμελής να είναι η επιτροπή υπάρχει απαρτία. Το γεγονός ότι ένα εκ των τριών μελών, δεν ήταν κατά τον ορισμό, αλλά ήταν στην έναρξη της διαδικασίας ενώ το επικύρωσε, είναι θεραπευτικό της απόφασης. Όπου 'θεραπευτικό της απόφασης' σημαίνει 'δεν πάσχει κάπου η απόφαση'. Επίσης, αυτά τα τα ζητήματα προσβάλλονται τη στιγμή που γίνονται -επί τόπου”.

Οι “ερυθρόλευκοι” κατέθεσαν τη δεύτερη προσφυγή στο Ανώτατο Συμβούλιο, στις 16/5. Όπως αναφέρουν “ αντικείμενο ήταν η παράνομη επικύρωση της βαθμολογίας για τη σεζόν 2018-19 της Basket League από τον ΕΣΑΚΕ”. Η εκδίκαση έχει οριστεί για τις 13/6.

7. Σε ό,τι αφορά, τέλος την αποκάλυψη του διαιτητή (και δικηγόρου) Χρυσόστομου Σχινά, στην εκπομπή "Το 10 το κακό" στον Sport 24 Radio 103.3, σύμφωνα με την οποία “ σταμάτησα να παίζω τον Παναθηναϊκό το 2017, γιατί δυστυχώς με έχει εξαιρέσει ο κύριος Γιαννακόπουλος. Αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν γίνεται να λες ότι δεν γίνεται να εξαιρείς διαιτητές και εσύ να εξαιρείς. Εμένα ήταν μία υπόθεση όπου κινήθηκα νομικά για κάποια πράγματα που αναφέρθηκαν για εμένα και ακολούθησα την δικαστική οδό, με αποτέλεσμα να υπάρξει η εξαίρεσή μου".

Η υπόθεση αφορά δικαστική διαμάχη του διαιτητή και του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Όπως είπε ο κ. Σχινάς έχουν βγει κάποιες αποφάσεις, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει για αυτές, καθώς δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Συμπερασματικά, κράτα και ότι οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός έχουν ξεκαθαρίσει πως η ομάδα δεν πρόκειται να μετάσχει, με την κανονική μορφή, στην Α2. Η Αδριατική Λίγκα θα συγκαλέσει σύσκεψη στις 24/5, για να αποφασίσει -μεταξύ άλλων- επί του αιτήματος των "ερυθρόλευκων" να μετάσχουν σε αυτό το πρωτάθλημα, με τους δικηγόρους των Πειραιωτών να πιστεύουν σε δικαίωση στο ΑΣΕΑΔ.

Photo: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK